13.3.22

Aργυρό τετράδραχμο Περσέως. ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Φιλόλογος - αρχαιολόγος

Στην ανασκαφική περίοδο του έτους 1995, είχα την τύχη να εντοπίσω ως αρχαιολόγος, στην ακρόπολη των Λειβήθρων, έναν «θησαυρό» δεκαέξι αργυρών νομισμάτων. Ο «θησαυρός» περιέχει και ένα “αργυρό τετράδραχμο Περσέως”, όπου στον εμπροσθότυπο φέρει “κεφαλή του Περσέως, διαδηματοφόρος”, ενώ στον οπισθότυπο φέρει “αετό επί κεραυνού &
 ΒΑΣΙ ΛΕΩΣ ΠΕΡΣ ΕΩΣ”.
Το μοναδικό αργυρό τετράδραχμο του Περσέα, (που βρέθηκε στον «θησαυρό»), ανήκει στα νομίσματα εκείνα, που κόπηκαν από τον τελευταίο Αντιγονίδη, για τις ανάγκες του επερχόμενου Γ΄ Μακεδονικού πολέμου. Τα νομίσματα αυτά ήταν υποτιμημένα (κατά 8 - 10%), σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των τεράστιων πολεμικών εξόδων, (χρονολογούνται 171 - 168 π.Χ.) και κόπηκαν πιθανότατα σε νομισματοκοπείο της Αμφίπολης.
Υπενθυμίζουμε πως η “δυναστεία των Αντιγονιδών”, οφείλει το όνομά της στον Αντίγονο Α΄, (υπήρξε στρατηγός του Μ. Αλεξάνδρου), όπου μετά τη διαίρεση του αχανούς κράτους του Μακεδόνα στρατηλάτη, του παραχωρήθηκε η Μ. Ασία και η Συρία. Ακολουθεί ο πόλεμος μεταξύ των Διαδόχων και στη μάχη της Ιψού (301 π.Χ.) σκοτώνεται ο Αντίγονος Α΄, όμως επέζησαν ο γιος του (Δημήτριος ο Πολιορκητής) και ο εγγονός του (Δημήτριος Β΄ Γονατάς), οι οποίοι κατάφεραν να κατακτήσουν το κράτος της Μακεδονίας.
Μετά από μια σύντομη απώλεια του θρόνου από τη δυναστεία, κατά την περίοδο (287 - 276 π.Χ.), ο Γονατάς επανέκτησε το θρόνο και εδραίωσε τη δύναμη της δυναστείας στη Μακεδονία. Ακολούθησαν οι (Δημήτριος Β΄, Αντίγονος Γ΄, Φίλιππος Ε΄, και ο Περσέας). Την περίοδο αυτή, η Μακεδονία γνώρισε μέρες στρατιωτικής δύναμης και οικονομικής ευημερίας. 
Η κυριαρχία τους έληξε, μετά τη μάχης της Πύδνας το 168 π.Χ., με την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους.