1.3.22

ΚΑΤΕΡΙΝΗ από τα παλιά...ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΛΗ).Του Παρασκευά Καλπακτσόγλου -ΦΩΤΟ

Μία πολύ συνηθισμένη διασκέδαση στην παλιά Κατερίνη, του ανδρικού κυρίως πληθυσμού της εποχής εκείνης, ήταν η παρακολούθηση αγώνων πάλης κατς. Το κατς ήταν ένα είδος πάλης μέσα σε ρινγκ, που σήμερα δεν γίνεται στην Ελλάδα, γίνεται όμως σε άλλες χώρες, κυρίως της Αμερικής. Με εντυπωσιακές κινήσεις, δυο ή και περισσότεροι άνδρες πάλευαν μεταξύ τους και νικητής συνήθως αναδεικνυόταν αυτός, που θα έριχνε ή κρατούσε τον άλλον με τους ώμους κάτω, μέχρι να μετρήσει ο διαιτητής έως το δέκα και θα τον έκανε να υποταχθεί. Ο διαιτητής ήταν ο υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Αν υπήρχε κάποιο ύπουλο χτύπημα από τους αγωνιζόμενους ή κάποιος κινούταν απειλητικά εις βάρος του, μπορούσε να τον αποβάλει. Επίσης αν κάποιος παλαιστής έμενε εκτός του ρινγκ έως δέκα μετρήματά του, τον ανακήρυσσε ηττημένο.
Ήταν πολύ συνηθισμένο για τους παλαιστές να υποδύονται διάφορους ρόλους. Αυτό χρησίμευε στο να αυξάνεται το ενδιαφέρον των θεατών. Οι ρόλοι των παλαιστών συνήθως ήταν αληθοφανείς. Σε κάθε αγώνα υπήρχε ο "καλός" και ο "κακός", οι οποίοι μέσα στον αγώνα προσπαθούσαν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κοινού. 


Ο "καλός", προσπαθούσε να κάνει τους θεατές χαρούμενους, ενώ από την άλλη μεριά ο "κακός", προσπαθούσε να κάνει το κοινό να τον αντιπαθήσει. Οι αγώνες αυτοί είχαν το σενάριο, πως ο τελικός νικητής θα πρέπει να φάει πολύ ξύλο στην αρχή και μάλιστα με ύπουλα χτυπήματα. Στην πραγματικότητα τα χτυπήματα ήταν προσεγμένα ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί. Βέβαια, προκαλούσαν σίγουρα πόνο, αλλά ο κεντρικός σκοπός των παλαιστών και των διοργανωτών ήταν να διασκεδάσουν τον κόσμο.
Γνωστοί κατσέρ της εποχής εκείνης ήταν ο Πανάγος, ο Κώστας Ναθαναήλ, ο Χάρης Καρπόζηλος, ο Κώστας Παπαλαζάρου, ο Δημήτρης Καρυστινός, ο Τζιμ Άτλας, ο Θανάσης Καμπαφλής, ο Θόδωρος Μεγαρίτης, ο Γιώργος Μπουράνης και άλλοι. Γνωστότερος όλων όμως νομίζω ότι ήταν ο Ανδρέας Λαμπράκης. Όπου πάλευε γινόταν χαμός από θεατές. Στην Κατερίνη πάλεψε αρκετές φορές. Έπαιξε και σε ταινίες του κινηματογράφου. Βέβαια υπήρχαν και ξένοι παλαιστές. Πολλοί απ’ αυτούς είχαν εντυπωσιακά ψευδώνυμα όπως Μασκοφόρος, Αττίλιο, Κουασιμόντο, Ρασπούτιν, Κασίμ Ασλάν, Μοραλίνο, κ.ά.
Θυμάμαι την έλευση στην Κατερίνη του Τούρκου Κασίμ Ασλάν και αργότερα του αφρικανού Μοραλίνο. Δεν θυμάμαι εναντίον ποιών Ελλήνων παλαιστών αγωνίστηκαν. Ούτε μπόρεσα να παρακολουθήσω τους αγώνες τους, αλλά έλεγαν ότι στο γήπεδο του Πάρκου, όπου πραγματοποιήθηκαν, υπήρξε πολύ μεγάλη κοσμοσυρροή. Για πάρα πολύ καιρό οι αγώνες αυτοί ήταν αντικείμενο συζήτησης των Κατερινιωτών. Μάλιστα είχε μείνει στη θύμηση όλων η φράση του διαιτητή προς τον ένα παλαιστή, όταν αυτός βρισκόταν σε δύσκολη θέση εξ αιτίας μιας αποτελεσματικής λαβής του αντιπάλου του : «Εγκαταλείπεις Μοραλίνο;» Η φράση αυτή ακουγόταν πολύ στα καφενεία από τους ταβλαδόρους, όταν στρίμωχναν στο παιχνίδι τον αντίπαλό τους. Διαιτητής εκείνου του «αγώνα» ήταν ο γνωστός Κατερινιώτης ταξιτζής Νίκος Φελεκίδης (Κόλιας).