17.6.21

Μητσοτάκης - Φον Ντερ Λάιεν: Η βόλτα στην Αρχαία Αγορά και το σχέδιο "Ελλάδα 2.0"

Το σχέδιο "Ελλάδα 2.0" παρουσίασαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με θέα τη στοά του Αττάλου. Αφού περπάτησαν στην Αρχαία Αγορά και πέρασαν από τον ναό του Ηφαίστου άρχισαν να ξεδιπλώνουν το σχέδιο και να παρουσιάζουν όλες τις λεπτομέρειές του.

Μετά τις δηλώσεις τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν περπάτησαν στην Αρχαία Αγορά και σταμάτησαν μπροστά από μία οθόνη στην οποία ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σύνδεση από τα κεντρικά της Πολιτικής Προστασίας μίλησε για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» καθώς και για τα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουν γίνει αλλά και για τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης στην προσπάθεια αυτή.Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε να ψηφιοποιούμε την κάθε υπηρεσία που παρέχεται στους Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους». Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα καλυφθούν και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, όπως οι τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των χρηματοοικονομικών. Ο υπουργός παρουσίασε τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr που «γεννήθηκαν από την ανάγκη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αν χρειαζόταν να κατηγοριοποιήσουμε τα έργα τότε θα είχαμε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά στην αντιμετώπιση των εκκρεμμοτήτων του παρελθόντος, την ψηφιοποίηση των αρχείων, πώς θα μετατρέψουμε το χαρτί σε δεδομένα» και αναφέρθηκε στις καθημερινές σχέσεις του πολίτη με το κράτος, όπως η απονομή των συντάξεων, το Κτηματολόγιο, η δικαιοσύνη.


 «Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να έχουμε την πλήρη διαλειτουργικότητα των συστημάτων τόσο των παλιών όσο και των καινούργιων και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», σημείωσε.Όσο για τη δεύτερη κατηγορία, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για οικοδόμηση γεφυρών με το μέλλον, όπως οι αυτοκινητόδρομοι αλλά και η καινοτομία του δικτύου 5G. «Είμαστε στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και δεν πρόκειται να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία», τόνισε. Μετά το τέλος της παρουσίασης η κα Φον Ντερ Λάιεν χειροκρότησε.Στη συνέχεια η σύνδεση έγινε με το Αμύνταιο της Μακεδονίας όπου ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε για τις προσπάθειες προβολής τουριστικών προϊόντων. Στον ίδιο χώρο, παρουσιάστηκαν μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και ακολούθησε συζήτηση του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολίτες.Παρουσιάστηκαν επίσης

- Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

- Η δράση των Αναδασώσεων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

- Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

- Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

- Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.

- Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Στην εκδήλωση είναι προγραμματισμένο να παρέμβουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

 


ΠΗΓΗ: e-nikos