28.5.21

Σαρηγιάννης: Ανησυχία για την αύξηση της διασποράς των μεταλλάξεων - Ποιες περιοχές προβληματίζουν. Σε καθοδική πορεία αλλά στις περιοχές επιτήρησης η Πιερία

Ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, μείωση κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρουσιάζεται στην Κοζάνη με 8 κρούσματα (Σχήμα 32), στην Καβάλα με 5 κρούσματα (Σχήμα 45), στην Ημαθία με 16 κρούσματα (Σχήμα 30), στη Φλώρινα με 6 κρούσματα (Σχήμα 33), στο Κιλκίς με 9 κρούσματα (Σχήμα 35), στις Σέρρες με 10 κρούσματα (Σχήμα 39), στην Καστοριά με 3 κρούσματα (Σχήμα 40) και στην Χαλκιδική με 2 κρούσματα (Σχήμα 41). Αντίθετα αυξημένος ήταν ο αριθμός στην Πέλλα με 13 κρούσματα (Σχήμα 31) και στα Γρεβενά με 5 κρούσματα (Σχήμα 38). 
Σταθερή είναι η πορεία της πανδημίας στην Πιερία με 12 κρούσματα (Σχήμα 37). 
Στην Κοζάνη η πορεία της πανδημίας φαίνεται να αποκλιμακώνεται πλέον από το έντονα ανοδικό κύμα των προηγουμένων εβδομάδων όπως και στην Καστοριά, στην Καβάλα και στο Κιλκίς. 
Με βάση τα τωρινά δεδομένα, όλες οι περιοχές της Βορείου Ελλάδας βρίσκονται σταθερά σε καθοδική πορεία. 
Είναι επίσης σημαντικό, ότι η σταθερά καθοδική πορεία παρουσίασε ανάσχεση σε λίγες μόνο περιοχές και για μικρή διάρκεια, γεγονός που υποδεικνύει ότι μάλλον δεν παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητες συρροές τις ημέρες του Πάσχα.
Η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου, ακόμα και τώρα που εισδεχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο και ταυτόχρονα προχωρούν οι εμβολιασμοί με πιο γρήγορο ρυθμό, θα πρέπει να συνεχίσει να εξετάζεται σε τοπικό επίπεδο. 
Πλέον προβληματίζουν πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα και η Λέσβος. Ειδικά η Κέρκυρα και η Λέσβος, είναι η περιοχές με την πιο έντονα ανοδική τάση αυτές τις ημέρες, καθώς επίσης και στα Χανιά, στο Ρέθυμνο (και σε μικρότερο βαθμό στο Ηράκλειο), προβληματίζει η μη αποκλιμάκωση εδώ και αρκετές ημέρες. 

Ανάγκη επιτήρησης έχουν περιοχές οι οποίες είτε τείνουν να αποχαρακτηριστούν, είτε πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν από κόκκινες, όπως η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αρκαδία, η Κορινθία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Καστοριά, η Πιερία, η Δράμα, η Ημαθία, η Πέλλα,  τα Γρεβενά, το Κιλκίς, η Φλώρινα και η Ξάνθη.

Συνολικά, τα τεστ ανίχνευσης θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον στα 120.000 και να δίνεται έμφαση στοχευμένα στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η δυναμική της διασποράς φαίνεται να είναι ανησυχητική για 1-2 ημέρες ώστε να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί φορείς και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης βάζοντάς τους σε καραντίνα.

Λόγω της ανησυχίας που εγείρει η παρουσία στην κοινότητα των μεταλλαγμένων στελέχους του SARS-CoV-2 (κυρίως η βρετανική και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, και από προχθές και η ινδική μετάλλαξη Β.1.1.318) και προκειμένου να περιορίσουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά τους, προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα πριν συζητηθεί το περαιτέρω άνοιγμα εκπαιδευτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων:

- πιστή εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για την τηλεργασία (όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά τουλάχιστον 50%) ή ακόμη και αύξηση του ελάχιστου ορίου τηλεργασίας στο 75% όπου αυτό είναι δυνατόν τόσο από δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς – είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα πολύ μεγαλύτερος έλεγχος της εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ από όλους τους εργοδότες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι το επίπεδο τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται οριακά στο 25%. Υπάρχει άμεση ανάγκη για επιτήρηση της εφαρμογής της σήμερα ισχύουσας νομοθεσίας και για την περαιτέρω ενίσχυσή της.

- αύξηση του αριθμού των δοκιμών στους εργάτες γης που έρχονται στη χώρα από τα βόρεια σύνορα

- χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα (συσκευές απολύμανσης και φιλτραρίσματος αέρα) σε σχολικές αίθουσες με πάνω από 17 μαθητές, στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, στην ακτοπλοϊα, σε εστιατόρια και σε δημόσιους κλειστούς χώρους. Αυτό θα συντελέσει σε μείωση κατά 20-25% του συνολικού ρυθμού μετάδοσης (καθώς η αερομεταφερόμενη μετάδοση αντιπροσωπεύει πάνω από το 25-30% του συνόλου).

- Να γίνει αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, για να χρησιμοποιηθεί ως ενεργός έλεγχος της δυναμικής της πανδημίας και να δημιουργηθεί τεχνητή ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μετά το πέρας του εμβολιασμού ευπαθών ομάδων η έρευνά μας έχει καταδείξει ότι στοχευμένος εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων ανεξάρτητα ηλικίας που έρχονται σε περισσότερες ενεργές επαφές λόγω της φύσης της εργασίας τους θα μπορούσε να μειώσει κατά 70.000 τα ενεργά κρούσματα στον ελληνικό πληθυσμό μέχρι το τέλος Ιουνίου. Τέτοιες επαγγελματικές ομάδες θα ήταν με προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τα καταλύματα, στην εστίαση, στο λιανικό εμπόριο, στην εκπαίδευση, στις μεταφορές, και στην παροχή υπηρεσιών.

- Σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων σε τουριστικές ροές, αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί με τα παρακάτω μέτρα:

α) εργαστηριακός έλεγχος των ταξιδιωτών τουλάχιστον 48 ώρες πριν την αναχώρηση με δυνατότητα επανάληψης του ελέγχου 7 ημέρες από την άφιξή τους στη χώρα

β) πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Covid-19 με ημερομηνία μέχρι 6 μήνες πριν την άφιξή τους στη χώρα.

γ) δυνατότητα αυξημένου αριθμού rapid test στα τουριστικά θέρετρα της χώρας και όχι μόνο στις πύλες εισόδου.

Αν θέλουμε να συνδυάσουμε τη χρηστή διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου από την COVID-19 με την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι κρίσιμο να προετοιμάζουμε κατάλληλα τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε επίπεδα υποδομής ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με αυξημένη ασφάλεια και να μην στηριζόμαστε μόνο στα μέτρα περιορισμού δραστηριοτήτων. Ο περιορισμός δραστηριοτήτων και το lockdown είναι τα τελικά μέτρα που παίρνουμε όταν πρέπει να περιορίσουμε την επέκταση της διασποράς του SARS-CoV-2 δραστικά, δεν μπορεί να είναι τα πρώτα μέτρα που παίρνουμε.

Ολόκληρη η ανάλυση και τα συμπεράσματα κάντε κλικ στο ΕΝΙΚΟΣ