8.6.21

Γιατί τα δύο φύλα δεν θα συμφωνήσουν ποτέ στο τι μετράει ως απιστία

Απιστία. Από τη μία, έχουμε τη σωματική που περιλαμβάνει από φιλιά και χάδια μέχρι στοματικό σεξ και τη σεξουαλική πράξη αυτή καθεαυτή. Από την άλλη, έχουμε τη... συναισθηματική απιστία, που αφορά το φλερτ, την επικοινωνία και την επιθυμία.

Ποιος απ' όλους είναι ο χειρότερος; Εκείνος δηλαδή που θα πληγώσει περισσότερο την καρδιά σου ή τη δική της; Οι απόψεις διίστανται. Για την ακρίβεια, διαφέρουν ανάλογα, όχι με το χαρακτήρα, αλλά με το φύλο, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας ζήτησαν από 92 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με δύο διαφορετικά, υποθετικά σενάρια απιστίας: στο πρώτο, ο ένας από τους δύο παρτενέρ πηγαίνει μόνος του σε πάρτι και κάνει one night stand, ενώ στο δεύτερο, το ζευγάρι πηγαίνει μαζί στο πάρτι και ο ένας από τους δύο δίνει την εντύπωση ότι φλερτάρει. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν το πώς αισθάνθηκαν ανάλογα με το σενάριο που τους αφορούσε.

Όπως διαπιστώθηκε, τα δύο φύλα έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις στο τι μετράει τελικά ως απιστία. Ok, άντρες και γυναίκες θεωρούν το σεξ «κέρατο», αλλά τι γίνεται με τη συναισθηματική απιστία; Πληγώνει πιο πολύ τα αρσενικά ή τα θηλυκά;
Το συμπέρασμα

«Αν και οι άντρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τόσο τη συναισθηματική όσο και τη σεξουαλική απιστία ως απειλές στις σχέσεις τους, έχουν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα της συναισθηματικής απιστίας», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τονίζοντας: «Οι γυναίκες θεωρούν ως "κέρατο" ακόμη και την επιθυμία του συντρόφου τους να πέσει στο κρεβάτι με μια άλλη γυναίκα, σε αντίθεση με τους άντρες που ορίζουν ως απιστία «ενέργειες που προϋποθέτουν οπωσδήποτε τη σωματική επαφή».

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι οι άντρες ήταν πιο πιθανό να συγχωρήσουν τη συναισθηματική απιστία συγκριτικά με τη σεξουαλική, ενώ οι γυναίκες ακριβώς το αντίστροφο: Δήλωσαν πρόθυμες να δώσουν συγχωροχάρτι στο σεξ της μιας βραδιάς του παρτενέρ τους, παρά στη πλατωνική σχέση του με μία άλλη γυναίκα, με την οποία μοιραζόταν σκέψεις, εμπειρίες, ανησυχίες, φόβους και καταστάσεις -πράγματα που μέχρι πρότινος τα επικοινωνούσε μόνο σ' εκείνη.

Σύμφωνα με την Dr. Kat, σεξολόγο και σύμβουλο σχέσεων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «ο συναισθηματικός κόσμος του γυναικείου φύλου είναι πιο ανεπτυγμένος σε σχέση με του αντρικού, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να έχουν αναπτύξει περισσότερο την αίσθηση της οικειότητας και να γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι. Ως εκ τούτου, τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη αξία στη συναισθηματική ανταλλαγή απ' ότι στη σωματική για παράδειγμα».
Παλαιότερες έρευνες

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί δύο παλαιότερες επιστημονικές μελέτες. Η πρώτη είχε δημοσιευτεί στο Archives of Sexual Behavior και διεξήχθη με τη συμμετοχή περισσότερων από 60.000 ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων αντρών και γυναικών, οι οποίοι είχαν κληθεί να απαντήσουν ποια υπόθεση θα τους άρεσε πιο πολύ. Για τους στρέιτ συμμετέχοντες, οι άντρες έδειξαν να πληγώνονται περισσότερο αν μια γυναίκα τους είχε απατήσει σωματικά (54%), παρά συναισθηματικά (35%). Αντιστοίχως, τα ποσοστά ήταν εντελώς αντίθετα για τις γυναίκες, 46% για το σεξ και 65% για το συναισθηματικό δέσιμο.

Όσον αφορά στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Evolutionary Psychological Science, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες αναστατώνονται πιο πολύ αν ανακαλύψουν ένα ερωτικό μήνυμα από τη συνάδελφο του άντρας τους στα social media για παράδειγμα, ενώ οι άντρες απογοητεύονται περισσότερο από τη σεξουαλική απιστία.



https://gr.askmen.com/aporia-tes-ebdomadas/1111861/article/giati-ta-duo-phula-den-tha-sumphonesoun-pote-sto-ti-metraei-os-apistia