25.12.20

Έλληνας καθηγητής του YALE: Ξέφρενα, οργιώδη χρόνια μετά τον κορωνοϊό – Σεξ και ευημερία

«O κόσμος θα αναβιώσει την περίοδο της γρίπης του 1918 και την μετέπειτα οικονομική ανάκαμψη της δεκαετίας του ΄20. Θα κάνουμε σεξουαλικές τρέλες, υπερβολικές δαπάνες, θα γυρίσουμε την πλάτη στον θρησκεία»
Αυτά θα είναι τα αποτελέσματα της πανδημίας της νόσου Covid- 10, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τα οποία, όμως δεν θα εμφανιστούν πριν από το 2024, όπως ισχυρίζεται ο ελληνικής καταγωγής γιατρός και κοινωνιολόγος, Νικόλας Χρηστάκης.
«Ο κόσμος μας έχει αλλάξει, υπάρχει ένα νέο θανατηφόρο παθογόνο που κυκλοφορεί, δεν είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που αντιμετώπισαν αυτήν την απειλή και πολλά θα μας ζητηθούν. Θα πρέπει να μεγαλώσουμε με αυτό», δηλώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale.

Ο ίδιος εξηγεί στο βιβλίο του, υπό τον τον τίτλο: «Appollo's Arrow» (Το βέλος του Απόλλωνα) τις βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε.


Στις 350 σελίδες του βιβλίου, επισημαίνει ότι τα μικρόβια έχουν καθορίσει την εξελικτική μας πορεία με τις επιδημίες να το κάνουν αυτό εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, προβλέπει ότι η ζωή θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς καθώς οι επιδημίες πάντα τελειώνουν.

Μετά το τέλος της πανδημίας, «Οι άνθρωποι θα αναζητούν συνεχώς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», τονίζει.

Εξηγεί πώς παρόμοιες κρίσεις υγείας σε όλη την ιστορία, δείχνουν ένα μοτίβο ανθρώπων που μπαίνουν στην απομόνωση για να προστατευθούν από την ασθένεια και στη συνέχεια αναζητούν απεγνωσμένα κοινωνική αλληλεπίδραση όταν η απειλή έχει περάσει. Αλλά στο βιβλίο του υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει πολλές πληγές στην ιστορία, οι οποίες τελικά τελείωσαν .

Σε συνέντευξή στην βρετανική εφημερίδα «Guardian» o καθηγητής ελληνικής καταγωγής υπογραμμίζει ότι, πολλές από τις κοινωνικές τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αντικατοπτρίζουν τις προηγούμενες κρίσεις στον τομέα της υγείας. «Κατά τη διάρκεια των επιδημιών, ερχόμαστε πιο κοντά στη θρησκεία, οι άνθρωποι γίνονται αποφεύγουν τους κινδύνους και τις επαφές και εξοικονομούν χρήματα». «Τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα όπως έχουν συμβεί για εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών».

Πώς θα είναι ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό

Το χρονοδιάγραμμα του Χρηστάκη για την οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από τη διάθεση εμβολίων του κορωνοϊού, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη διανεμηθεί για τον πολιτών: του εμβολίου των Pfizer Inc και BioNTech, όπως και της Moderna. Το 2021 θα είναι το έτος όπου το εμβόλιο θα διανεμηθεί ανά τον κόσμο, αναφέρει ο επιστήμονας.

Όπως προβλέπει, το 2021, το 2022, πιθανώς μέχρι και το 2023 οι κοινωνίες μας θα παλεύουν για να αναστρέψουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση που έχει επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού.

Από το 2024 και μετά, ο κ. Χρηστάκης βλέπει άνθιση στις τέχνες, γεμάτα στάδια και νυχτερινά κέντρα και πλήρη αντιστροφή των συνθηκών.

«Το 2024, όλες αυτές οι πανδημικές τάσεις θα αντιστραφούν. Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, θα κάνουν υπέρογκες δαπάνες, σεξουαλικές ακολασίες και θα αποστασιοποιηθούν από την θρησκεία», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη, ο κόσμος θα ζήσει μία νέα ξέφρενη δεκαετία του 1920, όπως αυτή μετά από την ισπανική γρίπη του 1918.

Σημειώνεται, πως η δεκαετία των 20ς αποκαλείται «οργιώδης δεκαετία» ή «χρυσή εποχή», καθώς οι χώρες της Δύσης έζησαν χρόνια ευημερίας με ταχεία οικονομική ανάπτυξη αλλά και μεγάλες αλλαγές σε διασκέδαση και πολιτισμό, μετά το τέλος της ισπανικής γρίπης και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Έλλειψη ηγεσίας αλλά και «θαυματουργό» εμβόλιο

Συγκρίνοντας τον SARS-CoV-2 με άλλους ιούς και τις μολυσματικές νόσους που προκαλούν, ο Χρηστάκης εστιάζει στις ιδιαιτερότητες του ιού. Όπως συμπεραίνει, το βασικότερο «πλεονέκτημά» του είναι η υψηλή μεταδοτικότητα ενώ η θνητότητά του αποδεικνύεται αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά αλλά και το γεγονός ότι μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς φορείς.

Ο Χρηστάκης είπε ότι η ταχεία εισαγωγή εμβολίων δείχνει πώς οι άνθρωποι είναι πολύ πιο εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν την κρίση υγείας από ό τι στο παρελθόν. «Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που αντιμετώπισαν ποτέ αυτήν την απειλή που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρόνο με αποτελεσματικά φάρμακα». «Είναι θαυμαστό», υποστήριξε.

Αναγνώρισε επίσης ότι έχουν γίνει λάθη στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντέδρασαν στον ιό στο σύνολό τους, διακρίνοντας έλλειψη ηγεσίας και συνεργασίας, αλλά και παραπληροφόρηση των πολιτών. «Ως κοινωνία είμαστε πολύ ανώριμη», είπε ο Χρηστάκης. Θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, είπε ότι πολλές από τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία ήταν αναπόφευκτες, με βάση τις μελέτες του για παρόμοιες κρίσεις στην ιστορία.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησής μας έχουν επιβραδύνει τους ρυθμούς της οικονομίας - αυτό είναι ψευδές», είπε.

«Είναι ο ιός που επιβραδύνει την οικονομία», πρόσθεσε καλώντας τους πολίτες να συνεχίσουν να ακούνε ειδικούς για να νικήσουν τον ιό.

Σε ότι αφορά τη χρήση της μάσκας ο καθηγητής επισημαίνει ότι είναι μια αμφισβητούμενη από πολίτες και πολιτικούς πρακτική, αποδεικνύεται ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος μείωσης των ποσοστών μετάδοσης στην κοινότητα.




https://www.typosthes.gr/ygeia-epistimi/237176_ellinas-kathigitis-yale-xefrena-orgiodi-hronia-meta-ton-koronoio-sex-kai