Το Επιμελητήριο Πιερίας επισκέφθηκε την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κατερίνη.
Στο πλαίσιο κλειστής σύσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματιών της Πιερίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου έθεσε υπόψη του κ. Τσίπρα υπόμνημα με τις αναπτυξιακές προτάσεις του Επιμελητηρίου για την ανασύνταξη της τοπικής οικονομίας καθώς και προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συνεχιζόμενης υποχρεωτικής αναστολής των εργασιών βασικών τομέων της οικονομίας.
“Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει όλους τους εμπλεκόμενους-με την οικονομία-φορείς, έτοιμους, με σαφείς, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες αναπτυξιακές προτάσεις, προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να ανασυγκροτηθεί σε νέες, υγιείς βάσεις το σύνολο της οικονομικής και παραγωγικής διαδικασίας¨, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά που πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς κομματικές παρωπίδες.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική και παραγωγική φυσιογνωμία της Πιερίας σημειώνοντας ότι, αν εξαιρεθεί ο πρωτογενής τομέας, όλοι οι υπόλοιποι βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, η μεταποίηση, ο τουρισμός, οι μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας αλλά και κάθε επενδυτική προσπάθεια έχουν πληγεί καίρια.
Επιπλέον ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε σε συγκεκεριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά οι πληττόμενες επιχειρήσεις.
“Οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις απειλούνται με αφανισμό” ανέφερε σε δραματικούς τόνους ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνιζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση τους.
Συγκεκριμένα:
1. Αποζημίωση του απωλεσθέντος κύκλου εργασιών, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, με χρηματοδοτικό πρόγραμμα «μη επιστρεπτέας επιδότησης», κατά τα πρότυπα της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας (Τζιτζικώστας)
2. Επιδότηση των ενοικίων σε ποσοστό 100% για όσες επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
3. Γενίκευση της ένταξης των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία , σε πρόγραμμα 120 άτοκων δόσεων, είτε αυτές δημιουργήθηκαν πριν από την κρίση, είτε θα προκύψουν αμέσως μετά από αυτή.
Καθώς και τη μετατροπή όλων των ρυθμίσεων που είναι σε ισχύ από έντοκες σε άτοκες.
4. Ολοσχερή διαγραφή των οφειλών των πληττομένων επιχειρήσεων, έναντι του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί, όπως πρότεινε και ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, με τη συνέργεια του κράτους, της Κεντρικής Τράπεζας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, προς αποφυγή της συσσώρευσης υπέρογκου χρέους σε βάρος των επιχειρήσεων, με συνέπεια να οδηγηθούμε σε ένα τσουνάμι λουκέτων και στην κοινωνική αποσταθεροποίηση.
5. Λειτουργία του λιανεμπορίου με την είσοδο στα καταστήματα ενός ατόμου ανά πενήντα τετραγωνικά μέτρα.
6. Ενίσχυση της διατήρησης των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας. Διότι το επενδυτικό κλίμα έχει αποσταθεροποιηθεί και δεν προβλέπεται βραχυπρόθεσμα έντονη ζήτηση εργατικού δυναμικού.
Αντιθέτως η ανεργία συγκρατείται, πλασματικά, σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι είναι στην πραγματικότητα, λόγω των κρατικών παρεμβάσεων
“Ευελπιστώντας και στη δική σας συμβολή, ευχόμαστε η κοινή μας προσπάθεια για την επιβίωση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επόμενης μέρας να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” επισήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κώστας Ρέχας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης και ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Πιερίας κ. Νίκος Ντούλας οι οποίοι αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που έχει επιφέρει στη λειτουργία και κυρίως στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους η υγειονομική κρίση και το παρατεταμένο λοκ ντάουν.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπέττυ Σκούφα και ο πρώην βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίλαος Τζαμακλής.
Α. Τσίπρας: “Η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο”
“Η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο. Τα μέτρα για την οικονομία έχουν πολύ μεγάλες αντιφάσεις” ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.
“Πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους σοβαρά για μία γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που θα περιλαμβάνει-πέρα από ένα μεγάλο αριθμό δόσεων - και διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους που δημιουργήθηκε στην περίοδο της πανδημίας . Αυτή είναι μία αναγκαιότητα που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δε συζητά κάτι τέτοιο, αλλά ψήφισε και έναν πτωχευτικό νόμο που αντί να οδηγήσει σε διαγραφές χρέους θα οδηγήσει σε πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και σε δημεύσεις περιουσιών” ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη γενναίων χρηματοδοτικών εργαλείων από την πλευρά των τραπεζών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το 50% της αύξησης της ρευστότητας των τραπεζών δόθηκε σε τέσσερις μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι στην πραγματική οικονομία.
Για τη συνάντηση εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου από ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία ΠΙΕΡΙΑΣ
Τσίπρας από Κατερίνη: "Προφανής δυσλειτουργία" η αδυναμία πρόσβασης σε δανεισμό
Στη στήριξη ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας μέσα στην πανδημία, αλλά και σε παρεμβάσεις «στρατηγικού χαρακτήρα» για την βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, εστίασε την τοποθέτησή του στο Επιμελητήριο Πιερίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του νομού.
«Υπάρχουν και κάποιες παρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνουν, στρατηγικού χαρακτήρα. Μια από αυτές είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων, καθώς και η επιδότηση της εργασίας κι όχι της αναστολής εργασίας» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρότεινα, κατά την τελευταία συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εφόσον δεν μπαίνουμε στη λογική της επιδότησης των επιχειρήσεων, έστω, αυτή η επιστρεπτέα (προκαταβολή), να γίνει μη επιστρεπτέα. Για τον πολύ απλό λόγο, ουκ αν λάβεις παρά του έχοντος. Ελπίζω, να δουν σοβαρά αυτήν την πρόταση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να επιτελέσουν καλύτερα το ρόλο τους που είναι η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ο δανεισμός των επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να επιβιώσουν, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί καμία οικονομία, ακόμη και σε συνθήκες κανονικότητας, να αναπτυχθεί, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Ιδιαίτερα, σήμερα, θεωρώ ότι είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Ένα πράγμα θα σας πω μόνο. Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τη ρευστότητά τους κοντά στα εξήντα δισεκατομμύρια, πάνω από πενήντα έξι δισεκατομμύρια το 2020. Για διάφορους λόγους, κυρίως γιατί τις ευνόησε η ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ. Τι έδωσαν από αυτήν την αύξηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία; Γύρω στα δέκα δισεκατομμύρια, από πενήντα έξι» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Το 50% αυτών των χρημάτων δόθηκαν σε τέσσερις, πέντε επιχειρηματικούς ομίλους. Το 80% αυτών των χρημάτων δόθηκε στο 12% των επιχειρήσεων στη χώρα, επιχειρήσεων με πάνω από διακόσιους πενήντα εργαζόμενους. Και το υπόλοιπο 20 % σε όλους τους υπόλοιπους. Κάποιες, δε, επιχειρήσεις δεν έχουν καν πρόσβαση σε αυτό τον δανεισμό, δεν μπορούν καν να περάσουν έξω από τα τραπεζικά καταστήματα. Αυτό είναι μια προφανής δυσλειτουργία, που αν δεν αντιμετωπιστεί θα έχουμε πρόβλημα, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, συνολικά, θα έλεγα εγώ, με την επιχειρηματικότητα στη χώρα».
«Και δε μιλάμε για (επιχειρήσεις) ζόμπι, όπως τις χαρακτηρίζουν εσχάτως υπουργοί της κυβέρνησης-ξαφνικά εκεί που ήσασταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τώρα είστε ζόμπι- μιλάμε για επιχειρήσεις, που έχουν μεν προβλήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά μπορούν να επιβιώσουν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, ακόμη, ότι απαιτείται ρύθμιση του χρέους του ιδιωτικού τομέα και απόσυρση του πτωχευτικού, ενώ επανέλαβε τις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απορρίφθηκαν, για το δώρο Χριστουγέννων , το διπλασιασμό του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και το πάγωμα στις διακοπές υπηρεσιών για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας, διαδικτύου, κ.α.
Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο πρόεδρος ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Πιερίας Νίκος Ντούλας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πιερίας Κώστας Ρέχας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέτυ Σκούφα. Στην Πιερία συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα, η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη, η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα και οι δύο πρώην βουλευτές του κόμματος Χαρίλαος Τσαμακλής και Αστέριος Καστόρης.Στους παρακάτω συνδέσμους η επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Κατερίνη.
https://www.youtube.com/watch?v=jkfAM0p4clY
https://www.youtube.com/watch?v=D5HlFuWUGQE
https://www.youtube.com/watch?v=la7n67HkJM0
Τσίπρας από Κατερίνη: "Προφανής δυσλειτουργία" η αδυναμία πρόσβασης σε δανεισμό
Στη στήριξη ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας μέσα στην πανδημία, αλλά και σε παρεμβάσεις «στρατηγικού χαρακτήρα» για την βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, εστίασε την τοποθέτησή του στο Επιμελητήριο Πιερίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του νομού.
«Υπάρχουν και κάποιες παρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνουν, στρατηγικού χαρακτήρα. Μια από αυτές είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων, καθώς και η επιδότηση της εργασίας κι όχι της αναστολής εργασίας» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρότεινα, κατά την τελευταία συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εφόσον δεν μπαίνουμε στη λογική της επιδότησης των επιχειρήσεων, έστω, αυτή η επιστρεπτέα (προκαταβολή), να γίνει μη επιστρεπτέα. Για τον πολύ απλό λόγο, ουκ αν λάβεις παρά του έχοντος. Ελπίζω, να δουν σοβαρά αυτήν την πρόταση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να επιτελέσουν καλύτερα το ρόλο τους που είναι η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ο δανεισμός των επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να επιβιώσουν, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί καμία οικονομία, ακόμη και σε συνθήκες κανονικότητας, να αναπτυχθεί, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Ιδιαίτερα, σήμερα, θεωρώ ότι είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Ένα πράγμα θα σας πω μόνο. Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τη ρευστότητά τους κοντά στα εξήντα δισεκατομμύρια, πάνω από πενήντα έξι δισεκατομμύρια το 2020. Για διάφορους λόγους, κυρίως γιατί τις ευνόησε η ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ. Τι έδωσαν από αυτήν την αύξηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία; Γύρω στα δέκα δισεκατομμύρια, από πενήντα έξι» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Το 50% αυτών των χρημάτων δόθηκαν σε τέσσερις, πέντε επιχειρηματικούς ομίλους. Το 80% αυτών των χρημάτων δόθηκε στο 12% των επιχειρήσεων στη χώρα, επιχειρήσεων με πάνω από διακόσιους πενήντα εργαζόμενους. Και το υπόλοιπο 20 % σε όλους τους υπόλοιπους. Κάποιες, δε, επιχειρήσεις δεν έχουν καν πρόσβαση σε αυτό τον δανεισμό, δεν μπορούν καν να περάσουν έξω από τα τραπεζικά καταστήματα. Αυτό είναι μια προφανής δυσλειτουργία, που αν δεν αντιμετωπιστεί θα έχουμε πρόβλημα, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, συνολικά, θα έλεγα εγώ, με την επιχειρηματικότητα στη χώρα».
«Και δε μιλάμε για (επιχειρήσεις) ζόμπι, όπως τις χαρακτηρίζουν εσχάτως υπουργοί της κυβέρνησης-ξαφνικά εκεί που ήσασταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τώρα είστε ζόμπι- μιλάμε για επιχειρήσεις, που έχουν μεν προβλήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά μπορούν να επιβιώσουν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, ακόμη, ότι απαιτείται ρύθμιση του χρέους του ιδιωτικού τομέα και απόσυρση του πτωχευτικού, ενώ επανέλαβε τις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απορρίφθηκαν, για το δώρο Χριστουγέννων , το διπλασιασμό του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και το πάγωμα στις διακοπές υπηρεσιών για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας, διαδικτύου, κ.α.
Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο πρόεδρος ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Πιερίας Νίκος Ντούλας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πιερίας Κώστας Ρέχας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέτυ Σκούφα. Στην Πιερία συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα, η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη, η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα και οι δύο πρώην βουλευτές του κόμματος Χαρίλαος Τσαμακλής και Αστέριος Καστόρης.Στους παρακάτω συνδέσμους η επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Κατερίνη.
https://www.youtube.com/watch?v=jkfAM0p4clY
https://www.youtube.com/watch?v=D5HlFuWUGQE
https://www.youtube.com/watch?v=la7n67HkJM0