22.12.20

data.gov.gr: Η Ελλάδα ανοίγει τα «ανώνυμα» δεδομένα Δημοσίου. Ποιος Κατερινιώτης είναι πίσω από αυτή τη νέα πλατφόρμα;-ΦΩΤΟ

Σε λειτουργία τέθηκε το data.gov.gr για την παροχή των ανοιχτών δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που ανασχεδιάστηκε ολικά με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και τη ριζική ανανέωση της έως τώρα υποδομής ανοιχτών δεδομένων του Δημοσίου, ώστε να παρέχονται με άμεσα αξιοποιήσιμο τρόπο για ερευνητικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς.

Η νέα εκδοχή της πλατφόρμας διαθέτει δεδομένα του Δημοσίου από όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας – από τις μετακινήσεις και τις βροχοπτώσεις μέχρι το δημογραφικό και την εγκληματικότητα – ανοιχτά και δωρεάν, συγκεντρωμένα σε 38 σειρές δεδομένων ενταγμένες σε 9 θεματικές κατηγορίες, στα πρότυπα του gov.gr. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται για πρώτη φορά ένα σημείο συγκέντρωσης (data lake) των δεδομένων του Δημοσίου που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, εναρμονίζοντας διαφορετικές κατηγορίες δεδομένων σε μια ενιαία αρχιτεκτονική για διαχείριση και κατανάλωση.

Το data.gov.gr ενθαρρύνει την ευρεία αξιοποίηση δεδομένων τα οποία θα αποτελέσουν βάση ανάπτυξης εφαρμογών. Η πλατφόρμα προσφέρει όλα τα δεδομένα προς τον πολίτη, τον ερευνητή και την επιχείρηση σε ένα ενιαίο πρότυπο, καθώς παρέχονται μέσω API (Application Programming Interface – Διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών). Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να αναζητήσει στοιχεία και να τα εντάξει εύκολα και αυτόματα σε άλλες πλατφόρμες και εφαρμογές, όπως επιτάσσουν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Η λειτουργία της πλατφόρμας αναβαθμίζει τις προοπτικές της ψηφιακής θέσης της Ελλάδας, επιλύοντας μία ακόμη ψηφιακή εκκρεμότητα. Τα ανοιχτά δεδομένα συνιστούν παράγοντα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης του ΑΕΠ και της απασχόλησης και προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024, μέσω του Νόμου 4727/2020 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες. Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα που ενσωματώνει την συγκεκριμένη Οδηγία στο εθνικό της δίκαιο, εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που είχε τεθεί με τον νόμο 4305/2014.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσον αφορά αυτή την υπηρεσία ανοιχτών δεδομένων, δημοσιευμένων από την κεντρική διοίκηση, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες υπηρεσίες, την οργάνωση, ανέλαβε  και διεκπεραίωσε η εταιρεία Avlos.ai.
Η Avlos, εταιρεία λογισμικού και τεχνητής νοημοσύνης, ξεκίνησε δυναμικά στη Βοστώνη των ΗΠΑ από τρεις ΜΙΤηδες, πριν δύο χρόνια. Σήμερα διαθέτει υποκατάστημα στην Αθήνα και συνεργάζεται με leading εταιρείες σε όλο τον κόσμο. 
Δεν είναι τυχαίο επίσης το σήμα-λογότυπο της εταιρίας: ο Αυλός. 
Είναι η γνωστή ύδραυλις που φιλοξενείται στο μουσείο του ΔΙΟΥ μετά την ανακάλυψή της από την αρχαιολογική σκαπάνη .  
Θα αναρωτιέστε τι σχέση έχει αυτό...! 
 Κάποιος που γνωρίζει τον τόπο του, ξέρει να τιμά τον πολιτισμό του. Επέλεξε ένα σπουδαίο πολύπλοκο μουσικό όργανο για σήμα κατατεθέν. Γιατί; 
Γιατί, ο  ένας εκ των τριών ιδρυτών της Avlos.ai ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ έλκει τις ρίζες του από την Πιερία. 
Είναι γιος των διακεκριμένων καθηγητών
 κ. Έφης Μπάσδρα και κ. Θανάση Παπαβασιλείου.
Πρόκειται για έναν λαμπρό επιστήμονα που ήδη διαπρέπει στο εξωτερικό και που είναι όπως προαναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, "εργαλείο" και για την πατρίδα μας...















Με πληροφορίες από:
https://www.liberal.gr/news/data-gov-gr-i-ellada-anoigei-ta-anonuma-dedomena-dimosiou/344617