22.12.20

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, τ. Υφυπουργός Υγείας: ΝΑΙ στο εμβόλιο...

Οι σύγχρονοι αρνητές του εμβολιασμού
Πολλοί φίλοι και φίλες αυτές τις ημέρες με παίρνουν τηλέφωνο και πέρα από τις καθιερωμένες ευχές, με ρωτάνε «Γιατρέ να το κάνω το εμβόλιο;» Σε όλους απαντώ... εμφατικά «ΝΑΙ».
Ο αδιαμφισβήτητος πατέρας της Ανοσολογίας και επινοητής του εμβολιασμού, Άγγλος Ιατρός Εδουάρδος Τζένερ (1749-1823), παρατήρησε ότι όσοι είχαν προσβληθεί από τον ιό της δαμαλίτιδας, μια ήπια μορφή ευλογιάς των βοειδών, δεν νοσούσαν μετέπειτα από τον ιδιαίτερα θανατηφόρο ιό της ευλογιάς.

Οι παρατηρήσεις του αυτές συνάντησαν αρχικά την αντίσταση της πάλαι ποτέ επιστημονικής κοινότητας και κρίθηκαν ως συμπτωματικές. 
Ο επίμονος Τζένερ κατάφερε εν τέλει να προΐσταται του πρώτου εμβολιαστικού κινήματος και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η παρατηρητικότητά του και η μετέπειτα ανακάλυψή του έσωσε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Ο Εδουάρδος Τζένερ είναι ένας από τους γίγαντες της Επιστήμης, πάνω στους ώμους των οποίων στεκόμαστε ώστε να μπορούμε συλλογικά σαν είδος να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις των καιρών μας, όπως αυτή της τωρινής πανδημίας.

Οι επικριτές του, ουσιαστικά οι γεννήτορες του αντι-εμβολιαστικού κινήματος, συμπύκνωσαν τον έμφυτο φόβο μας προς το καινούριο, το άγνωστο, στο άνωθεν χαρακτικό που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. 
Η ιστορία τους διέψευσε, όπως θα διαψεύσει και τους σημερινούς επιγόνους τους.