12.12.20

8 μέρες στο νοσοκομείο Κατερίνης. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ από τον γιατρό του Ερρίκος Ντυνάν, ΑΝΤΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟ... Σοκάρουν οι Διαπιστώσεις του. [ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;]


του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου
Τον Νοέμβριο η Πιερία βρέθηκε το μάτι του κυκλώνα της πανδημίας.
 Βρέθηκε στην πρώτη θέση -αναλογικά- σε θετικά κρούσματα covid-19   στην Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας με τον Υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη να επισκεφθεί στην Κατερίνη το ΓΝΚ. 
Το νοσοκομείο, ασφυκτικά γεμάτο από ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μπαίνει σε καραντίνα (7 φορές μεγαλύτερος ο  κίνδυνος μετάδοσης στο ιατρικό νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα!) και η πίεση μεγάλη.
Αποφασίστηκε η "ενίσχυση"  από άλλα νοσοκομεία. 
Στην Κατερίνη έσπευσαν για την "αναχαίτιση" του Covid-19 από το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.
 Αξίζει να αναδημοσιεύσουμε την ανακοίνωσή του κυρίως ως ευγνωμοσύνη προς τους εθελοντές που με αυταπάρνηση ήρθαν να ενισχύσουν τη δύναμη του νοσοκομείου Κατερίνης.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του Ερρίκος Ντυνάν:
 "Οι Γιατροί και οι Νοσηλευτές μας συνεχίζουν την παράδοση του Ερρίκος Ντυνάν για εθελοντική προσφορά υπηρεσιών σε δύσκολες περιόδους της χώρας μας.
Έτσι και τώρα στη δεύτερη φάση της πανδημίας μετά τους 2 Αναισθησιολόγους μας, που ήδη βρίσκονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, άλλοι 4 Γιατροί αναχωρούν για επαρχιακά νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη συνδρομής.
Πρόκειται για τις/τους κ.κ. Αναστασία Κουτσούρη, Αντώνιο Δημητρακόπουλο, Έλενα Πέτσιου και Χαράλαμπο Παναγιωτακόπουλο.
Επίσης, 6 Νοσηλευτές μας έχουν δηλώσει την επιθυμία τους για εθελοντική εργασία και περιμένουν την ειδοποίηση από το Υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για τις/τους κ.κ. Κυριακή Βλαντούση, Παναγιώτα Αθανασίου, Άννα Βαγγέλη, Κωνσταντίνα Μικρού, Χριστίνα Κίκερη, Πέτρο Παπαϊωάννου.
Είμαστε περήφανοι για τους Γιατρούς και τους Νοσηλευτές μας και τους ευχαριστούμε πολύ για τη γενναία απόφασή τους".


Η "ομάδα" του Ντυνάν εντάχθηκε στη δύναμη του Νοσοκομείου Κατερίνης σήκωσε τα ...μανίκια, έβαλε μάσκες, στολές, γάντια, μπήκε στη μάχη. Για 8 ημέρες.
Τις δύσκολες αυτές ώρες με την Πιερία να συνεχίζει μέχρι αυτή τη στιγμή να βρίσκεται (για τρίτη εβδομάδα) στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τον αριθμό θετικών κρουσμάτων, η βοήθειά τους σπουδαία. Σημαντική. Ουσιαστική: Ιατρικά, ανθρωπιστικά, ψυχολογικά.
Παρουσία και βοήθεια, που δίνει δύναμη και κουράγιο για την αντεπίθεση στον αόρατο εχθρό.
Και η σκληρή πραγματικότητα:
Πως μπορείς να πολεμήσεις τον "εχθρό" χωρίς "στρατό";
Θα μου πείτε οι Έλληνες πολεμάμε άτακτα. γκρεμίσαμε την Οθωμανική αυτοκρατορία! "Αντάρτικα". Χτυπάμε και φεύγουμε.
Στην περίπτωση του κορονοιού χρειαζόμαστε οργανωμένο, εκπαιδευμένο, τακτικό "στρατό".
Για να πολεμήσουμε τον ιό covid -19 που θερίζει τον πλανήτη.
Που μεταδίδεται με τον πιο ύπουλο και εύκολο τρόπο. Που σπέρνει τον θάνατο αδιακρίτως.



ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Μετά από 8 ημέρες παραμονής στο Νοσοκομείο Κατερίνης, ο ιατρός κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, κατέγραψε την εμπειρία του με ανάρτηση τόσο στο προσωπικό του προφίλ στο facebook όσο και στις συνεργαζόμενες ομάδες παθολόγων ιατρών. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ τις διαπιστώσεις του και την σκληρή πραγματικότητα ενός επαρχιακού νοσοκομείου, όπως αυτό της Κατερίνης.
 
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ :
"8 μέρες στην κλινική Covid-19 του Νοσοκομείου Κατερίνης".
Ίσως οι πιο πυκνές ιατρικές ημέρες και ώρες της ζωής μου. Σίγουρα οι πιο πικρές.
> 90 νοσηλευόμενοι ασθενείς καθημερινά. > 140 συνολικά. 
Δεκάδες θάνατοι. 
Συνεχείς διασωληνώσεις. 
Ένα μεσημέρι δώσαμε 7 εξιτήρια, το απόγευμα τα κρεβάτια τους ήταν πάλι γεμάτα. Στο ΤΕΠ κρατούσαν αρρώστους ακόμη και 36 ώρες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στην κλινική. Πολλές διακομιδές, γιατί δεν χωρούσαν πουθενά. Πολλοί σχετικά νέοι, 45-60 ετών. Κάποιοι με μικρά παιδιά: "σώσε με γιατρέ, έχω παιδιά να μεγαλώσω". Σπάραζε η καρδιά σου. Την 2η ημέρα διασωληνώσαμε 39χρονο. Έπειτα από λίγο και 47χρονο. Σαρώνει σε αυτές τις ηλικίες. Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι. Και το σημαντικότερο: χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου. Με μία εξαίρεση, την παχυσαρκία συχνά.
Πολλές ελλείψεις, κυρίως σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Χωρίς πνευμονολόγο... Πάρα πολλοί ιατροί ασθενείς με covid, ταυτόχρονα. Επιστρατευμένες όλες οι ειδικότητες του νοσοκομείου. Τι μπορούν όμως να προσφέρουν στην βαριά πνευμονία του covid ιατροί μη σχετικών ειδικοτήτων; Κάνουν ό,τι μπορούν με αγάπη, φιλότιμο και αυτοθυσία πολλές φορές. Δεν αρκεί όμως. Φανταστικοί οι ειδικευόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Ανεκτίμητη η προσφορά τους.
Στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων υπάρχει πληθώρα ιατρών. Εμείς στην Αθήνα ζούμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Μακριά από τη ζοφερή πραγματικότητα των νομαρχιακών νοσοκομείων, όπου το σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το τεράστιο φορτίο τόσων πολλών ασθενών με πνευμονία ταυτόχρονα. Δεν ήταν σχεδιασμένα για τις συνθήκες που απαιτούνται στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Εν καιρώ «ειρήνης» επαρκή ίσως, εν καιρώ «πολέμου» ανεπαρκή. Χρειάζονται βοήθεια κυρίως σε ειδικούς ιατρούς και σε νοσηλευτές με εμπειρία. Και σε εξοπλισμό βεβαίως. Αναρωτιέμαι όμως: όσους αναπνευστήρες και να έχεις, τους ιατρούς και τους νοσηλευτές που θα τους λειτουργήσουν και θα φροντίσουν τους ασθενείς πώς θα τους βρεις να στελεχώσουν τα νοσοκομεία των μικρών πόλεων της Ελλάδας;

***
Δεκάδες μηνύματα ευγνωμοσύνης από το Ιατρικό και Νοσηλευτικό  προσωπικό του ΓΝΚ και ασθενείς... 
Κάτω από την ανάρτηση του κ. Δημητρακόπουλου, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους με δεκάδες σχόλια και ευχαριστίες.



ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΓΚΟΠΟΥΛΟΣ: 
"Ένα απλό αλλά ειλικρινές ευχαριστώ δεν προλάβαμε να σας πούμε! Να είστε καλά κε συνάδελφε!!!"

ΜΑΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
"Έχοντας κάνει αισθητή την παρουσία τους αποχώρησαν οι συνάδελφοι από το νοσοκομείο μας ολοκληρώνοντας επιτυχώς το έργο που τους ανατέθηκε. 
Δυστυχώς, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας , τόσο δικού μας στη ΜΕΘ όσο και δικού τους στις κλινικές COVID, δεν προλάβαμε να τους αποχαιρετήσουμε, μα ούτε καν να τους γνωρίσουμε. 
Αυτή ήταν και η επιτυχία της δουλειάς τους! 
Τους ευχαριστώ από καρδιάς για την προσφορά τους και την, έστω προσωρινή, ανακούφιση που επέφεραν. 
Τα αποτυπώματα της παρουσίας τους είναι ακόμη εδώ. 
Καλή συνέχεια στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας."

***

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες του OlymposVoice.blogspot.com,  αναλογιστείτε κάθε σειρά από τα λεγόμενα του κ. Δημητρακόπουλου. 
Δείτε ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο νοσοκομείο Κατερίνης. 
To βάρος που σηκώνει το προσωπικό του ΓΝΚ, εδώ στην...επαρχία!
Αναλογιστείτε ότι ο χειμώνας είναι μπροστά και τι μέλλει γενέσθαι αν δεν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες και κυρίως την περιβόητη ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ που μέχρι τώρα "πάει περίπατο" χωρίς μάσκες και αποστάσεις...
Η μόνη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς στους γιατρούς της πόλης μας , στους νοσηλευτές, αλλά και όλους όσους περνάνε καθημερινά την πύλη του ΓΝΚ ως κρίκος σε αυτή την αλυσίδα που λέγεται ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, είναι να κλειστούμε μέσα στα σπίτια, 
να ταμπουρωθούμε για να μη μας βρει ο "εχθρός". 
Μέχρι να ΄ρθούν οι ενισχύσεις όπως και να λέγονται. Φάρμακο, θεραπεία, εμβόλιο... 
Αν σας γεννήθηκε κι εσάς η απορία, πως, ποιος και γιατί αποφάσισε να "χρήσει" το νοσοκομείο μας ..."ΑΝΑΦΟΡΑΣ COVID-19" υπό αυτές τις συνθήκες, θα περιμένουμε μαζί τις απαντήσεις.