Η Ακαδημία Αθηνών ανακοίνωσε τα τιμώμενα πρόσωπα για το έτος 2020. Ανάμεσά στους βραβευθέντες είναι νέοι καλλιτέχνες, μουσικοί, ποιητές, ερευνητές, δάσκαλοι από απομακρυσμένα νησιά, απόφοιτοι θετικών σχολών που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους, ένα φιλανθρωπικό σωματείο και μία ορχήστρα.
Η πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για την απονομή των βραβείων δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού. Η επίδοση των παπύρων θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ ήδη όλα τα χρηματικά βραβεία έχουν αποδοθεί στους τιμώμενους.
Στην τάξη των γραμμάτων και των καλών τεχνών, τα βραβεία που απονεμήθηκαν σε συγγραφείς και ποιητές είναι τα ακόλουθα:
Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την καλύτερη εκδεδομένη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση, ποιητή, στον Σταύρο Καρακωνσταντάκη για τη συλλογή του «Σκιάθος. Ποιητικός Τουριστικός Οδηγός -μετά χάρτου-» (Εκδόσεις Σμίλη, 2019).
Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για έλληνα λυρικό ποιητή, στην Τασούλα Καραγεωργίου για τη συλλογή της «Η πήλινη χορεύτρια» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2019).
Βραβείο Νανάς (Αθηνάς) Κοντού, εις μνήμην των αδελφών της Γεράσιμου, Χαράλαμπου και Ερατώς, λογοτεχνών, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για βράβευση αξιόλογου ποιητή, στον Χάρη Μελιτά για τη συλλογή του «εξαιρέσεις» (Εκδόσεις Μανδραγόρας, 2018).
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασικής φιλολογίας, στην Στέφανη Ρούσου για το βιβλίο της «Pseudo-Arcadius’ Epitome of Herodian’s De Prosodia Catholica» (Oxford University Press, 2018).
Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο στη Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, οίκοθεν, στην Ευτυχία Λιάτα για το βιβλίο «Εκ του υστερήματος αρμάτωσαν… Η φρεγάτα “Τιμολέων” στην επανάσταση του 1821» (ΕΙΕ, Αθήνα 2020).
Λυκούργειο Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, από τα έσοδα της δωρεάς Παναγιώτη Γραμματικάκη, για μελέτη με θέμα από την Ιστορία του ελληνικού έθνους από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τη σύγχρονη εποχή, στην Αικατερίνη Νικολαΐδου-Ντάναση για το δίτομο έργο της «Καισάρεια. Α΄ Τόμος: Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Ζιντζίδερε (Φλαβιανά). Το πνευματικό και εκπαιδευτικό κέντρο της Καππαδοκίας. Κερμίρα-Μερσίνα-Ποτάμια. Β΄ Τόμος: Η κατά Καισάρειαν Ροδοκανάκειος ιερατική σχολή. Ανδρονίκιο-Μουταλάσκη-Στέφανα» (Θεσσαλονίκη 2017, 2018).
Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, στον Στυλιανό Λασκαράκη για την ανέκδοτη συλλογή του «Λεξικό της αγχιαλίτικης ντοπιολαλιάς».
Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, για μελέτη αναφερόμενη σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας, στη Σοφία Κρεμύδη για το βιβλίο της «”Autonomous” Coinages under the Late Antigonids» (Ε.Ι.Ε./Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών. Μελετήματα 79).
Βραβείο Ανδρέα Πετροπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη αναφερόμενη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή την προετοιμασία αυτής, στον Γεώργιο Γκέκο για το βιβλίο του «Η Επιστροφή 1822/1823. Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα» (Εκδόσεις Καπόν, 2019).