1.1.21

Η Ακαδημία Αθηνών ανακοίνωσε τα τιμώμενα πρόσωπα για το 2020

Η Ακα­δη­μία Αθη­νών ανα­κοί­νω­σε τα τι­μώ­με­να πρό­σω­πα για το έτος 2020. Ανά­με­σά στους βρα­βευ­θέ­ντες εί­ναι νέ­οι καλ­λι­τέ­χνες, μου­σι­κοί, ποι­η­τές, ερευ­νη­τές, δά­σκα­λοι από απο­μα­κρυ­σμέ­να νη­σιά, από­φοι­τοι θε­τι­κών σχο­λών που δια­κρί­θη­καν για τις επι­δό­σεις τους, ένα φι­λαν­θρω­πι­κό σω­μα­τείο και μία ορ­χή­στρα.

Η πα­νη­γυ­ρι­κή συ­νε­δρία της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών για την απο­νο­μή των βρα­βεί­ων δεν θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί λό­γω των πε­ριο­ρι­στι­κών μέ­τρων για την απο­τρο­πή της δια­σπο­ράς του κο­ρω­νοϊ­ού. Η επί­δο­ση των πα­πύ­ρων θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί εντός του 2021, όταν το επι­τρέ­ψουν οι συν­θή­κες, ενώ ήδη όλα τα χρη­μα­τι­κά βρα­βεία έχουν απο­δο­θεί στους τι­μώ­με­νους.

Στην τά­ξη των γραμ­μά­των και των κα­λών τε­χνών, τα βρα­βεία που απο­νε­μή­θη­καν σε συγ­γρα­φείς και ποι­η­τές εί­ναι τα ακό­λου­θα:
Βρα­βείο Γ. Αθά­να, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 3.000 ευ­ρώ, για την κα­λύ­τε­ρη εκ­δε­δο­μέ­νη ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή νέ­ου, κα­τά προ­τί­μη­ση, ποι­η­τή, στον Σταύ­ρο Κα­ρα­κων­στα­ντά­κη για τη συλ­λο­γή του «Σκιά­θος. Ποι­η­τι­κός Του­ρι­στι­κός Οδη­γός -με­τά χάρ­του-» (Εκ­δό­σεις Σμί­λη, 2019).
Βρα­βείο Λά­μπρου Πορ­φύ­ρα, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 3.000 ευ­ρώ, για έλ­λη­να λυ­ρι­κό ποι­η­τή, στην Τα­σού­λα Κα­ρα­γε­ωρ­γί­ου για τη συλ­λο­γή της «Η πή­λι­νη χο­ρεύ­τρια» (Εκ­δό­σεις Γα­βρι­η­λί­δης, 2019).
Βρα­βείο Να­νάς (Αθη­νάς) Κο­ντού, εις μνή­μην των αδελ­φών της Γε­ρά­σι­μου, Χα­ρά­λα­μπου και Ερα­τώς, λο­γο­τε­χνών, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 3.000 ευ­ρώ, για βρά­βευ­ση αξιό­λο­γου ποι­η­τή, στον Χά­ρη Με­λι­τά για τη συλ­λο­γή του «εξαι­ρέ­σεις» (Εκ­δό­σεις Μαν­δρα­γό­ρας, 2018).
Βρα­βείο της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 3.000 ευ­ρώ, για την κα­λύ­τε­ρη ερ­μη­νευ­τι­κή μο­νο­γρα­φία ή κρι­τι­κή έκ­δο­ση έρ­γου κλα­σι­κής φι­λο­λο­γί­ας, στην Στέ­φα­νη Ρού­σου για το βι­βλίο της «Pseudo-Arcadius’ Epitome of Herodian’s De Prosodia Catholica» (Oxford University Press, 2018).
Βρα­βείο Ελέ­νης και Πά­νου Ψη­μέ­νου, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 3.000 ευ­ρώ, για έρ­γο ανα­φε­ρό­με­νο στη Νε­ο­ελ­λη­νι­κή Ιστο­ρία ή Φι­λο­λο­γία από το 1669 μέ­χρι σή­με­ρα, οί­κο­θεν, στην Ευ­τυ­χία Λιά­τα για το βι­βλίο «Εκ του υστε­ρή­μα­τος αρ­μά­τω­σαν… Η φρε­γά­τα “Τι­μο­λέ­ων” στην επα­νά­στα­ση του 1821» (ΕΙΕ, Αθή­να 2020).
Λυ­κούρ­γειο Βρα­βείο, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 3.000 ευ­ρώ, από τα έσο­δα της δω­ρε­άς Πα­να­γιώ­τη Γραμ­μα­τι­κά­κη, για με­λέ­τη με θέ­μα από την Ιστο­ρία του ελ­λη­νι­κού έθνους από αρ­χαιο­τά­των χρό­νων μέ­χρι τη σύγ­χρο­νη επο­χή, στην Αι­κα­τε­ρί­νη Νι­κο­λα­ΐ­δου-Ντά­να­ση για το δί­το­μο έρ­γο της «Και­σά­ρεια. Α΄ Τό­μος: Η Μο­νή του Τι­μί­ου Προ­δρό­μου στο Ζιν­τζί­δε­ρε (Φλα­βια­νά). Το πνευ­μα­τι­κό και εκ­παι­δευ­τι­κό κέ­ντρο της Καπ­πα­δο­κί­ας. Κερ­μί­ρα-Μερ­σί­να-Πο­τά­μια. Β΄ Τό­μος: Η κα­τά Και­σά­ρειαν Ρο­δο­κα­νά­κειος ιε­ρα­τι­κή σχο­λή. Αν­δρο­νί­κιο-Μου­τα­λά­σκη-Στέ­φα­να» (Θεσ­σα­λο­νί­κη 2017, 2018).
Βρα­βείο του Κέ­ντρου Ερεύ­νης των Νε­ο­ελ­λη­νι­κών Δια­λέ­κτων και Ιδιω­μά­των – ΙΛ­ΝΕ της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 2.000 ευ­ρώ, στον Στυ­λια­νό Λα­σκα­ρά­κη για την ανέκ­δο­τη συλ­λο­γή του «Λε­ξι­κό της αγ­χια­λί­τι­κης ντο­πιο­λα­λιάς».
Βρα­βείο Γε­ωρ­γί­ου Π. Οι­κο­νό­μου, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 2.000 ευ­ρώ, για με­λέ­τη ανα­φε­ρό­με­νη σε θέ­μα­τα αρ­χαιο­λο­γι­κά ή ιστο­ρι­κά της Μα­κε­δο­νί­ας, στη Σο­φία Κρε­μύ­δη για το βι­βλίο της «”Autonomous” Coinages under the Late Antigonids» (Ε.Ι.Ε./Ιν­στι­τού­το Ιστο­ρι­κών Ερευ­νών. Με­λε­τή­μα­τα 79).
Βρα­βείο Αν­δρέα Πε­τρο­πού­λου, με χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 3.000 ευ­ρώ, για με­λέ­τη ανα­φε­ρό­με­νη στην Ελ­λη­νι­κή Επα­νά­στα­ση του 1821 ή την προ­ε­τοι­μα­σία αυ­τής, στον Γε­ώρ­γιο Γκέ­κο για το βι­βλίο του «Η Επι­στρο­φή 1822/1823. Αγω­νι­στές του Α. Υψη­λά­ντη στον δρό­μο για την Ελ­λά­δα» (Εκ­δό­σεις Κα­πόν, 2019).