29.12.20

Καράογλου: 116 εκατ. σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους της Πιερίας μέσω των έκτακτων ενισχύσεων της κυβέρνησης

Τηλεδιάσκεψη Δ.Σ Επιμελητηρίου Πιερίας με τη συμμετοχή του Θ. Καράογλου 
– Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και προτεινόμενες λύσεις για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της Πιερίας στο επίκεντρο της συζήτησης.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας έθεσαν υπόψη του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου τα μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Πιερίας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 με πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλία Χατζηχριστοδούλου. 



Σε μία αναλυτική όσο και ουσιαστική συζήτηση τα μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Πιερίας επέμειναν στην ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης που κινδυνεύει με αφανισμό λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισαν, χρειάζεται στενότερη επικοινωνία της Πολιτείας με τους παραγωγικούς φορείς στη βάση ενός υγιούς και ψύχραιμου διαλόγου προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη και αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση στην οικονομική δραστηριότητα.



Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επικεντρώθηκε στην τραπεζική χρηματοδότηση σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση 2020 της Τράπεζας της Ελλάδος, για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ο τραπεζικός δανεισμός κατευθύνεται-και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους-κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, γεγονός που, όπως επισήμανε, καταδικάζει τις ΜΜΕ σε μαρασμό και στασιμότητα. Την ίδια στιγμή, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει σύσταση προς τις συστημικές τράπεζες να στηρίξουν πιστωτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αυτές απασχολούν κατά κύριο λόγο το μεγαλύτερο ποσοστό του εργασιακού δυναμικού της χώρας.

Επιπλέον ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στο υψηλό επιτόκιο της ρύθμισης των 120 δόσεων (9%) ενώ επανέλαβε την πρότασή του για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω factoring με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Τόνισε ακόμη ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν επωφελήθηκαν από τις τέσσερις προηγούμενες Επιστρεπτέες Προκαταβολές θα μπορούσαν να τύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης στην 5η και την 6η προκειμένου να καλύψουν τη διαφορά.





Οι κυριότερες επισημάνσεις των μελών του Δ.Σ επικεντρώθηκαν στα εξής:



- Κατεύθυνση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην ενίσχυση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας

- Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δυνατότητα ένταξής τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα

- Επίσπευση οικονομικής ενίσχυσης ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και τουριστικών γραφείων

- Να δοθεί τρίμηνη παράταση στην προθεσμία δηλώσεων για την εφαρμογή της αποκλειστικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης

- Ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου της μεταποίησης που υφίσταται τις συνέπειες της ημερολογιακής μετακίνησης των επιταγών.

- Ενημέρωση των επιχειρηματιών για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προκύψουν και ενημέρωση των επιμέρους κλάδων σχετικά με τις τάσεις της αγοράς ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ευκαιρίες από τους επαγγελματίες.

- Σχέδιο δράσης για τη διευκόλυνση του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια

- Επέκταση του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” και ορθολογικότερες διαδικασίες στην ηλεκτρονική πρόσβαση.

- Επιβράβευση όσων είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δημόσιο.

- Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.





«Βγαίνω κερδισμένος από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καράογλου κάνοντας λόγο για λογικά και δίκαια αιτήματα ενώ διαβεβαίωσε το Δ.Σ ότι όλες οι επισημάνσεις θα μεταβιβαστούν στα αρμόδια Υπουργεία. Σημείωσε επίσης ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν και δεν θα σπαταληθούν.

« Έχουμε εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακούμε τους φορείς και αυτό πράττουμε» πρόσθεσε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης ενώ αναφέρθηκε και στα στοιχεία που αφορούν στο ύψος των οικονομικών ενισχύσεων που έλαβαν, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στην Π.Ε Πιερίας.



Συγκεκριμένα έλαβαν συνολικά πάνω από 115 εκατ. ευρώ:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 49. 665.000 (μέχρι 10 Δεκέμβριου )

ΤΕΠΙΧ: 46.712.000

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: 6.947.140 (αφορά 11 χιλιάδες επιχειρήσεις)

Εργαζόμενοι: 12.663.000 από τα οποία 10.422.000 (αναστολές), 86.000 (Συνεργασία) , 2.155.000 (Τουρισμός)