3.11.20

Ο ΟΣΔΕΛ συμμετέχει στη 17η ψηφιακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

Το Ελ­λη­νι­κό Ίδρυ­μα Πο­λι­τι­σμού (ΕΙΠ) διορ­γα­νώ­νει τη 17η Διε­θνή Έκ­θε­ση Βι­βλί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Η εφε­τι­νή διορ­γά­νω­ση, λό­γω της υγειο­νο­μι­κή κρί­σης, επι­κε­ντρώ­νε­ται σε ένα εξ ολο­κλή­ρου δια­δι­κτυα­κό πρό­γραμ­μα διάρ­κειας έντε­κα ημε­ρών (19-29 Νο­εμ­βρί­ου), με αιχ­μή τη συμ­με­το­χή ση­μα­ντι­κών συγ­γρα­φέ­ων και την ψη­φια­κή διορ­γά­νω­ση των προ­γραμ­μα­τι­ζό­με­νων φε­στι­βάλ, εκ­δη­λώ­σε­ων και επαγ­γελ­μα­τι­κών συ­να­ντή­σε­ων για την εγ­χώ­ρια και τη διε­θνή αγο­ρά του 
βι­βλί­ου.

Στο πλαί­σιο της διορ­γά­νω­σης προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται σει­ρά εκ­δη­λώ­σε­ων και συ­να­ντή­σε­ων για τους επαγ­γελ­μα­τί­ες του βι­βλί­ου, κα­τά τη διάρ­κεια των οποί­ων θα συ­ζη­τη­θούν θέ­μα­τα που απα­σχο­λούν τον κλά­δο του βι­βλί­ου σή­με­ρα. Στον κύ­κλο αυ­τό εντάσ­σε­ται και η συ­ζή­τη­ση που διορ­γα­νώ­νει ο Ορ­γα­νι­σμός Συλ­λο­γι­κής Δια­χεί­ρι­σης Έρ­γων του Λό­γου (ΟΣ­ΔΕΛ), τη Δευ­τέ­ρα 23 Νο­εμ­βρί­ου και ώρα 17:00-19:00, με θέ­μα «Η χρή­ση των έρ­γων λό­γου στις ψη­φια­κές εκ­παι­δευ­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες: Τι προ­βλέ­πει η Οδη­γία 790/2019 της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης». Στη συ­ζή­τη­ση θα συμ­με­τά­σχουν εκ­πρό­σω­ποι των εκ­δο­τών, του Ορ­γα­νι­σμού Πνευ­μα­τι­κής Ιδιο­κτη­σί­ας (ΟΠΙ) και του ΟΣ­ΔΕΛ.

Η εν λό­γω Οδη­γία ρυθ­μί­ζει τα δι­καιώ­μα­τα πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας και τα συγ­γε­νι­κά δι­καιώ­μα­τα στην ψη­φια­κή ενιαία αγο­ρά, κα­θώς και την τρο­πο­ποί­η­ση των οδη­γιών 96/9/ΕΚ και 2001/29/ΕΚ. Προ­θε­σμία εν­σω­μά­τω­σής της στο Εθνι­κό Δί­καιο εί­ναι η 17η Μα­ΐ­ου 2021. Βά­σει της Οδη­γί­ας, κα­θί­στα­ται υπο­χρε­ω­τι­κή στα κρά­τη-μέ­λη η πρό­βλε­ψη εξαί­ρε­σης ή πε­ριο­ρι­σμού στα δι­καιώ­μα­τα δη­μιουρ­γών και εκ­δο­τών, προ­κει­μέ­νου να επι­τρα­πεί η ψη­φια­κή χρή­ση έρ­γων και άλ­λων αντι­κει­μέ­νων προ­στα­σί­ας χά­ριν μό­νο πα­ρα­δείγ­μα­τος κα­τά τη δι­δα­σκα­λία, στον βαθ­μό που δι­καιο­λο­γεί­ται από τον επι­διω­κό­με­νο μη εμπο­ρι­κό σκο­πό. Πα­ράλ­λη­λα, τα κρά­τη-μέ­λη μπο­ρούν να προ­βλέ­ψουν δί­καιη απο­ζη­μί­ω­ση για τους δι­καιού­χους.

Στό­χος της συ­ζή­τη­σης εί­ναι να ενη­με­ρω­θούν οι επαγ­γελ­μα­τί­ες του βι­βλί­ου αφε­νός, για το πε­ριε­χό­με­νο και τις δυ­να­τό­τη­τες που πα­ρέ­χει η Οδη­γία και αφε­τέ­ρου, να κα­τα­γρα­φούν οι θέ­σεις των εν­δια­φε­ρό­με­νων πλευ­ρών. Η ορ­θή εν­σω­μά­τω­ση της Οδη­γί­ας στο εθνι­κό δί­καιο, αφε­νός, θα προ­α­σπί­σει τα δι­καιω­μά­των εκ­δο­τών και δη­μιουρ­γών και αφε­τέ­ρου, θα συμ­βά­λει στην ομα­λή διε­ξα­γω­γή της εκ­παι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας.

Ο ΟΣ­ΔΕΛ ήδη προ­σφέ­ρει, μέ­σω των προ­γραμ­μά­των αδειο­δό­τη­σης, τη δυ­να­τό­τη­τα σε εκ­παι­δευ­τι­κούς ορ­γα­νι­σμούς να πα­ρέ­χουν στους σπου­δα­στές τους ψη­φια­κή πρό­σβα­ση σε συ­μπλη­ρω­μα­τι­κό εκ­παι­δευ­τι­κό υλι­κό επι­στη­μο­νι­κών βι­βλί­ων και πε­ριο­δι­κών. Πρό­σφα­τα τα πα­νε­πι­στή­μια της Κύ­πρου, το Ανοι­χτό Πα­νε­πι­στή­μιο Κύ­πρου (ΑΠ­ΚΥ), το Πα­νε­πι­στή­μιο Νέ­α­πο­λις Πά­φου και το Τε­χνο­λο­γι­κό Πα­νε­πι­στή­μιο Κύ­πρου (ΤΕ­ΠΑΚ), υπέ­γρα­ψαν σχε­τι­κές συμ­βά­σεις συ­νερ­γα­σί­ας με τον ΟΣ­ΔΕΛ. Μέ­χρι τώ­ρα, δεν έχει υπάρ­ξει αντί­στοι­χη αντα­πό­κρι­ση από τα ελ­λη­νι­κά δη­μό­σια ΑΕΙ, πα­ρά τους πε­ριο­ρι­σμούς στη λει­τουρ­γία των ακα­δη­μαϊ­κών βι­βλιο­θη­κών, λό­γω των μέ­τρων για τον πε­ριο­ρι­σμό της δια­σπο­ράς του ιού.

Το πρό­γραμ­μα εκ­δη­λώ­σε­ων της 17ης ΔΕΒΘ θα με­τα­δί­δε­ται δια­δι­κτυα­κά από τη νέα ιστο­σε­λί­δα και από τα μέ­σα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης της έκ­θε­σης, μέ­σα από δύο κα­τάλ­λη­λα εξο­πλι­σμέ­να στου­́ντιο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και στην Αθή­να.

Η ΔΕΒΘ διορ­γα­νώ­νε­ται από το Ελ­λη­νι­κό Ίδρυ­μα Πο­λι­τι­σμού σε συ­νερ­γα­σία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δή­μο Θεσ­σα­λο­νί­κης, τους Συλ­λό­γους Ελ­λή­νων Εκ­δο­τών και ανε­ξάρ­τη­τους εκ­δό­τες, και με την υπο­στή­ρι­ξη και συ­νερ­γα­σία του Υπουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού. Η δε 17η δια­δι­κτυα­κή ΔΕΒΘ συγ­χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το Ευ­ρω­παϊ­κό Τα­μείο Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ανά­πτυ­ξης, στο πλαί­σιο του ΠΕΠ Κε­ντρι­κής Μα­κε­δο­νί­ας 2014-2020.