2.11.20

Το κτίριο του 5ου Γυμνασίου από την ανέγερσή του μέχρι σήμερα-φωτογραφίες

Το κτίριο του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης, ανεγέρθηκε από τους Τούρκους κατακτητές στο τέλος του 19ου/ αρχές του 20ού αιώνα. Στέγασε τις διοικητικές τους υπηρεσίες μέχρι την απελευθέρωση της πόλης (16 Οκτωβρίου 1912). Φεύγοντας οι Τούρκοι το πυρπόλησαν και αποτεφρώθηκαν τα ξύλινα μέρη του (πληροφορία αείμνηστου γυμνασιάρχη Κων. Μαρινόπουλου).


Το 1924, επί γυμνασιάρχου Κων. Μικρού, έγιναν ενέργειες για τη μεταστέγαση του Γυμνασίου Αικατερίνης στο οθωμανικό οίκημα της Μουφτείας (Τουρκικό Διοικητήριο).

Από το 1915-1921 λειτουργούσε στην Κατερίνη το «Ημιγυμνάσιον Αικατερίνης» το οποίο το σχολ. έτος 1921-22 προήχθη σε εξατάξιο γυμνάσιο με τον τίτλο «Γυμνάσιον Αικατερίνης». Στεγάζονταν σε διάφορα κτίρια μέχρι (πιθανόν) το σχολικό έτος 1925-26, οπότε μεταφέρθηκε στο σημερινό κτίριο του 5ου Γυμνασίου για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες λόγω της αθρόας προσέλευσης μαθητών από προσφυγικές οικογένειες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Από το τέλος του 1929 – λίγο πριν η Κατερίνη προαχθεί από κοινότητα σε δήμο – μέχρι το 1955 μετονομάζεται και τιτλοφορείται «Γυμνάσιον Πιερίας».

Την 1η Φεβρουαρίου 1940, δυνατός σεισμός αχρήστεψε το κτίριο του γυμνασίου όπως και τα περισσότερα σχολικά κτίρια και οι μαθητές στεγάστηκαν προσωρινά στο 2ο Δημ. Σχολείο και σε νάρθηκες εκκλησιών. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και μέχρι τον Οκτώβριο του 1942, το κτίριο επιτάχθηκε από τους κατακτητές. Τα μαθήματα γίνονταν στους ιερούς ναούς της Αγ Παρασκευής και Θείας Ανάληψης ή «κάτω από τα δέντρα του δημοτικού πάρκου και για λίγο σ’ ένα σπιτάκι του ορφανοτροφείου των Ευαγγελικών», σύμφωνα με τη μαρτυρία του μαθητή από το 1937-43 αείμνηστου Σάββα Τσιλιγγιρίδη. Ωστόσο, και μετά το 1942 και μέχρι το 1948, λόγω των κρίσιμων ιστορικών συνθηκών το γυμνάσιο υπολειτουργούσε. Οι περισσότεροι χώροι του χρησιμοποιούνταν ως στρατώνες και φυλακή κρατουμένων, ενώ το διδακτικό προσωπικό ήταν ελάχιστο ( 8-11 καθηγητές για 1000-1100 μαθητές).

Το σχολικό έτος 1947-48 λειτουργούσαν χωριστά τάξεις αρρένων και θηλέων με ενιαία διεύθυνση σε διαφορετικούς κύκλους.

Το Δεκέμβρη του 1955 αποσπάται από το ενιαίο μεικτό Γυμνάσιο Πιερίας, που διευθύνεται από τον Κοζανίτη μαθηματικό Κων. Γαζή, το «Γυμνάσιον Θηλέων Κατερίνης», αλλά μέχρι το 1971 στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το «Γυμνάσιον Αρρένων Κατερίνης».

Από το 1976 ως το 1983, με τη διαίρεση των εξαταξίων γυμνασίων σε 3τάξια γυμνάσια και λύκεια, στο κτίριο του 5ου Γυμνασίου στεγάστηκαν τα 1ο & 2ο Γυμνάσια και 1ο & 2ο Λύκεια Κατερίνης.

Από το σχολ. έτος 1983-84 το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης έγινε μέρος της ιστορίας αυτού του κτιρίου. Παράλληλα, συστεγάζονται εδώ το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο.

Το σχολείο αυτό αποτελεί μικρογραφία της περιοχής μας. Η παρακολούθηση της ιστορικής του διαδρομής διαγράφει ταυτόχρονα και την εξέλιξη της ιστορίας της Πιερίας γενικότερα και της Κατερίνης ειδικότερα. Σημαντικές προσωπικότητες αποφοίτησαν από το γυμνάσιο αυτό και αναδείχθηκαν σε όλους τους τομείς. Φωτισμένοι εκπαιδευτικοί με την εξαιρετική τους διδασκαλία αλλά και με την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων, λογοτεχνικών κ.ά. εκδηλώσεων συνέβαλαν ώστε να προσφέρει το σχολείο στους κατοίκους της Πιερίας ποιοτική εκπαίδευση αλλά και να διευρυνθεί η παιδευτική του ακτινοβολία.

Το 1991, το κτίριο του 5ου Γυμνασίου μαζί με τη σχολική αυλή, χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο.











Ως αποδέκτες της φιλοξενίας του και έχοντας συνείδηση της ιστορικής του αξίας, 
ε π ι δ ι ώ κ ο υ μ ε
τη συνέχεια της ιστορίας του γυμνασίου,
τη σωστή συντήρηση του κτιρίου,
την ακεραιότητα του αύλειου χώρου,
όπως επιβάλλουν η απόφαση της 4ης Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, οι δεσμεύσεις της χώρας μας από το 1975 σύμφωνα με τον Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά και ο οφειλόμενος σεβασμός στην ιστορική μνήμη.

Κατερίνη, 25 Νοεμβρίου 2004

Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Θέμα προγράμματος:
 «Καταγράφουμε την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά & επαγρυπνούμε για την προστασία της»

Συντονισμός: 
Λουκία Κορομπίλη, καθηγήτρια Αγγλικών

ΠΗΓΕΣ
Βαρμάζης Νικ., «Το Γυμνάσιο Κατερίνης (1915-1955). Συμβολή στην τοπική ιστορία μιας μακεδονικής πόλης» Τα Τραμάκια, Θεσσαλονίκη 1996.
«Το κτίριο του 5ου Γυμνασίου χθες, σήμερα, αύριο». Εργασία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των μαθητών Β΄τάξης του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Λουκίας Κορομπίλη, Κατερίνη 1993.


πηγή: 
http://www.5gymkaterinis.gr/to-sxoleio-mas/?fbclid=IwAR2nUCb34Xe1lj3sTUMcDbz8F_i-lWxTSM68Pb6B1DypWXD03NBnxY8nYxA