Ρίζες λιόδεντρων στη Μάκρη και δοχεία με λάδι προσφέρει ο πατέρας της νύφης στον γαμπρό για να «κλείσει» ο γάμος, όπως αναφέρεται σε προικοσύμφωνο από την εποχή της τουρκοκρατίας, με χρονολογία 1820. Αλλωστε σε βιβλίο που βρέθηκε στη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης, ο γραμματέας του σουλτάνου το ανέφερε ξεκάθαρα, εξιστορώντας τα ταξίδια του: σε οδοιπορικό που έκαναν το 1600, συνάντησαν τρανά ελαιόδεντρα στη Μάκρη. Αυτά και άλλα πολλά ντοκουμέντα συνέλεξε επί χρόνια ο Πασχάλης Παπαδάκης, συνταξιούχος γεωπόνος, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Εβρου σε συνεργασία με τον αγροτικό ελαιοκομικό συνεταιρισμό Μάκρης, προκειμένου να καταθέσουν φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ενωση έτσι ώστε το ελαιόλαδο από την περιοχή Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης να ενταχθεί στον επίσημο κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Eνωσης.
Παράλληλα με την ιστορική τεκμηρίωση της ύπαρξης του ελαιώνα στο ίδιο σημείο εδώ και χιλιάδες χρόνια, χρειάστηκαν εργαστηριακές αναλύσεις και επιστημονική τεκμηρίωση για τη μοναδικότητα της ποικιλίας ελιάς που καλλιεργείται στη Μάκρη και πουθενά αλλού στον κόσμο.
Σε αυτό το τμήμα της προσπάθειας «έβαλε πλάτη» η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Εβρου, που χρηματοδότησε την όλη προσπάθεια. «Χρειάστηκαν αναλύσεις τουλάχιστον τριών ετών» τονίζει στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, που από την αρχή είχε δηλώσει την αμέριστη υποστήριξή του στο εγχείρημα. «Δεν ήταν μόνο οι αναλύσεις σε διάφορα εργαστήρια της χώρας ούτε η γραφειοκρατία, αλλά και η εύρεση του σήματος που καταθέσαμε στην Κομισιόν και θα υπάρχει πάνω στη συσκευασία», προσθέτει ο κ. Παπαδάκης. Οταν ο Εκτελεστικός Κανονισμός με τον οποίο καταχωρίζεται στο Μητρώο.
Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) η ονομασία «Ελαιόλαδο Μάκρης» ως ΠΟΠ δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., οι εμπλεκόμενοι «δεν το πίστευαν». Ομως μάλλον αυτή ήταν μόνο η αρχή. «Ηδη έχω λάβει μέιλ από το Μαρόκο και τη Γαλλία, από εμπόρους που θέλουν να δοκιμάσουν το ελαιόλαδο», λέει ο κ. Παπαδάκης. «Αυτό τώρα είναι μια νέα πρόκληση», συμπληρώνει. Ο ελαιώνας Μάκρης αριθμεί 220.000 δένδρα, πολλά από τα οποία ζουν για περισσότερο από 2.000 χρόνια, ο μύθος θέλει η σπηλιά του Κύκλωπα να βρίσκεται δίπλα στον Ελαιώνα. Το ελαιόλαδο που παραγόταν έως τώρα καταναλωνόταν στη γύρω περιοχή και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.
«Οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν τα δένδρα και ασχολούνται με αυτά είναι 500-800 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σε μεγάλη ηλικία και είναι δύσκολο να μάθουν να καλλιεργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές», εξηγεί ο πρώην διευθυντής της ΔΑΟΚ που παρά τη συνταξιοδότησή του παραμένει στην πράξη ενεργός. «Ομως τώρα που το ελαιόλαδο κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ, πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την καλλιέργεια», καταλήγει.