9.5.20

Να αρθούν τα ασυμβίβαστα των Δικηγόρων. Να αναθεωρηθεί ο Κώδικας περί Δικηγόρων. Να καταργηθεί ο επαγγελματικός αποκλεισμός τωνΔικηγόρων.

ΠΡΟΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Δ. ΝΟΥΛΕΖΑ
Δικηγόρου
Προς την Ολομέλεια ΔΣ Ελλάδας
Να αρθούν τα ασυμβίβαστα των Δικηγόρων.
Να αναθεωρηθεί...ο Κώδικας περί Δικηγόρων.
Να καταργηθεί ο επαγγελματικός αποκλεισμός τωνΔικηγόρων.
Σήμερα η άσκηση του Δικηγορικού λειτουργηματος διέρχεται περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Με δυσκολία πλέον βιοποριζεται αξιοπρεπώς η συντριπτική πλειοψηφία των Δικηγορων που έχει φθάσει στα όρια της εξαθλίωσης. .
Οι μόνοι που επιβιώνουν είναι οι έμμισθοι Δικηγόροι Τραπεζών ΟΤΑ η του Δημοσίου
Η πολιτεία αδιαφορεί αποδεδειγμένα πλήρως
Το εισόδημα του μέσου Δικηγόρου έχει καταποντισθει μηδενιστεί σχεδόν.
Οι απαγορεύσεις και τα ασυμβίβαστα του Κωδικός περι Δικηγορων 1954 είναι αναχρονιστικο νομοθέτημα που χρήζει αναθεώρησης αλλαγής
Ο σύγχρονος Δικηγορος πρεπει να έχει δυνατότητα άσκησης άλλης επαγγελματικής η εμπορικής δραστηριότητας ώστε να εξασφαλίζει τα προς το ζην καθώς δεν ευημερεί.
Να νομοθετηθει άμεσα η άρση των ασυμβιβαστων όπως ισχύει. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; και στις ΗΠΑ όπου ο Δικηγορος είναι παράλληλα νόμιμα επιχειρηματιας
Στην Ελλάδα ισχύουν ακόμα ξεπερασμένα νομοθετικά κείμενα προηγούμενων δεκαετιών που του απαγορεύουν ακόμη και εμμισθη θέση εκπροσώπου εμπορικής εταιριας.
Σήμερα επιτρέπονται οι εξής δραστηριότητες στον Δικηγόρο.
Σχέδιο Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το Νέο «Κώδικα περί Δικηγόρων»
Ενότητα:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' Γενικό Μέρος
Ισχύον Άρθρο:
Επιτρέπεται στο δικηγόρο, ύστερα από έγγραφη γνωστοποίηση στο δικηγορικό σύλλογο στον οποίο ανήκει:
(α) να παρέχει σε ένα μόνον εντολέα με ετήσια ή μηνιαία αμοιβή καθαρά νομικές υπηρεσίες είτε ως δικαστικός ή νομικός σύμβουλος είτε ως δικηγόρος με έμμισθη εντολή, είτε αυτός ανήκει στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, καθώς και να αναλαμβάνει ταυτόχρονα υποθέσεις από οποιονδήποτε άλλον εντολέα με αμοιβή είτε για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, είτε με ετήσια ή περιοδική αμοιβή,
(β) να διδάσκει μαθήματα νομικών, οικονομικών, κοινωνικών ή πολιτικών επιστημών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,
(γ) να προσφέρει ερευνητικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση σε ερευνητικούς φορείς και ερευνητικά προγράμματα ή υπηρεσίες,
(δ) να ενεργεί δημοσιογραφικές εργασίες ή να ενασχολείται με τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη συγγραφή και έκδοση βιβλίων και περιοδικών,
(ε) να μετέχει σε εταιρία περιορισμένης ευθύνης χωρίς να ασκεί τα καθήκοντα του διαχειριστή ή να είναι ετερόρρυθμος εταίρος ή μέλος διοικητικού συμβουλίου νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δημόσιας επιχείρησης ή ανώνυμης εταιρίας ή συνεταιρισμού ή οικονομικός σύμβουλος,
(στ) να είναι βουλευτής ή ευρωβουλευτής,
(ζ) να είναι διορισμένος σε θέση μετακλητή σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και βουλευτών,
(η) να είναι εκκαθαριστής σε νομικά πρόσωπα ή περιουσίες,
(θ) να εκτελεί έργα πραγματογνώμονα ή τεχνικού συμβούλου,
(ι) να είναι μέλος ή να ασκεί καθήκοντα διαχειριστή σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.
Ήδη αρκετοί Δικηγόροι Αθηνών η επαρχίας λόγω της μακρόχρονης οικονομικής ύφεσης εξαιτίας αρχικά των Μνημονίων ετεροαπασχολουνται για να ανταποκριθουν στις πολλαπλές ατομικές(Ασφαλιστικες εισφορές) η οικογενειακές υποχρεώσεις τους.
Αυτες οι πεπαλαιωμενες παλαιολιθικες αναχρονιστικές διατάξεις πρέπει να καταργηθούν.
Αδιανόητο ο Δικηγόρος να είναι αποκλεισμένος από την ελεύθερη αγορά.
Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης οφείλει να προωθήσει προς ψήφιση τέτοια διάταξη.
Ο νομικός κόσμος προσκολλημενος σε παλιά δεδομένα και Standars να αφυπνισθει να συνειδητοποιήσει να αντιληφθεί ότι οι εποχές έχουν αλλάξει ριζικά δραματικά ότι μειλωνεταιη δικηγορική ύλη που μας υφαρπσζουν.σλλοι επαγγελματικοί κλάδοι οπως κχ οι Φοροτεχνικοι με Συστάσεις εταιρειών μισθωτήρια κλπ ότι συντελούν ται κοσμογονικες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο το οικονομικό γίγνεσθαι μετά την επιδημία του covid 19 και να αξιωσει δυναμικά προς αυτήν την κατεύθυνση την νομοθετικη παρέμβαση της Κυβέρνησης.
Να καταρτίσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κΤσιαρας με Νομοπαρασκευαστικη Επιτροπή που θα συσταθει με συμμετοχή μάχιμων ενεργών Δικηγόρων Νομοσχέδιο αναθεώρησης του Κώδικα Περί Δικηγορων όπως ισχύει (4194/2013)
Δεν ταιριάζει σε συλλειτουργους της Δικαιοσύνης ο ρόλος του πενητα και επαίτη ελεημοσύνης επιδομάτων.
ΟAttorney at Law στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Rechtsanwalt στην Γερμανια οAvocat στην Γαλλία οĹawyerστην Ευρώπη κερδίζει αρκετα χρήματα αμείβεται ανάλογα ως επάγγελμα υψηλού κύρους και χαίρει γενικότερης εκτίμησης υπόληψης στήνΕλλάδα συμβαίνει εσχάτως το αντίθετό.
Η Ολομέλεια των ΔΣ Ελλάδας αντικρυζοντας αντιμετωπίζοντας έκθαμβη την πρωτόγνωρη ανεπίτρεπτη εγκατάλειψη την απαξίωση και περιφρόνηση του δικηγορικού σώματος απο την ανάλγητη ,υποκριτική Κυβέρνηση που δεν μας υπολογίζει με τον εμπαιγμό τωνVouchers και της τηλεκατάρτισης αλλα και της έλλειψης πολιτικής βούλησης λήψης μέτρων ουσιαστικής οικονομικής στήριξης μας Ενώ είμαστε στα όριά οικονομικού στραγγαλισμού την οποιαν απευθύνω αυτήν την πρόταση να αναλάβει ομόφωνα χωρις χρονοτριβή σχετική πρωτοβουλία.