30.4.20

ΣΙΚΑΓΟ: ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΟΡΑΚΑΛΗΣ:η μεγάλη ευκαιρία να ζητήσει η Ελλάδα διαγραφή του χρέους. Ωρα για “helicopter money” για τις οικονομίες

Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να απελευθερώνουν οικονομικά πακέτα
βοήθειας εν μέσω αυξανόμενων

ανησυχιών
σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του νέου κοροναϊού στις οικονομίες.
Ένα από τα μέτρα που συζητιούνται είναι το λεγόμενο “helicopter money” (“χρήματα από ελικόπτερα “– «χρήματος εξ ουρανού» » που για πολλούς οικονομολόγους είναι η κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή της.
Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Κατερινιώτης
Independent trader Νεκτάριος Μορακαλής που δραστηριοποιείται 3 δεκαετίες στο ΣΙΚΑΓΟ:
"Θέλουν στήριξη άμεση οι οικονομίες.
Να πέσει χρήμα πολύ φθηνό για να υπάρξει αναζοπύρωση της αγοράς όπως εδώ ο δείκτης από 18000 σε 24000 μονάδες σε τρεις βδομάδες!
Όσον αφορά την Ε.Ε. χρειάζονται άμεση στήριξη οι επιχειρήσεις με χρήμα απο την Ευρωπαϊκή τράπεζα, με 0% επιτόκιο για να μην συνεχιστούν οι απολύσεις εργαζομένων και χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας. Πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας - γεωργία, κτηνοτροφία όπως μετά από έναν πόλεμο.
Έτσι θα κρατηθούν μόνο οι επιχειρήσεις για να μη κλείσουν η μια μετά την άλλη και να μην εκτοξευθει η ανεργία στο 30-40%!
Αυτό έκανε ο Τραμπ εδώ: δίνει "χαριστικά" δάνεια στις επιχειρήσεις με τη προϋπόθεση να μην απολύσουν. Αν δεν απολύσουν για κάποιο διάστημα το δάνειο χαρίζεται αναλόγως με το μέγεθος της επιχείρησης.Ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη από την κρίση του κορονοιού.
Αν ο κόσμος δεν γίνει παραγωγικός και πάλι, πολύ γρήγορα θα πεθάνουμε και απο άλλες αιτίες. Αυτή είναι η λύση, αυτό υποστηρίζει ο Τραμπ, γι αυτό ετοιμάζεται να ανοίξει την οικονομία σιγά σιγά, state by state
ελέγχοντας τα κρούσματα με πολλά tests".
Ο Τραμπ μαζί με τη Fed έχουν ρίξει αμέσως 6.3 trillion dollars στην οικονομία για να "αρπάξει φωτια" αμέσως και ετοιμάζει άλλα 250 billion for small business Unbelievable stimulus..."

O κ. Μορακαλής μιλάει με υπερηφάνεια γι αυτό που πέτυχε προς στιγμήν η Ελλάδα:

"Η Ελλάδα κερδίζει το χρυσό σ΄ αυτόν τον πόλεμο και όλος ο πλανήτης την παρακολουθεί. Το πολύ θετικό για την πατρίδα μας!
Να τα λέμε κι αυτά, δεν έχουμε μόνο αρνητικές πρωτιές, δεν είναι όλα μαύρα. Κερδίσαμε το στοίχημα αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε..."

Για την οικονομία και τις επιπτώσεις του κορονοιού υπογραμμίζει με έμφαση:

"Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να ζητήσει η Ελλάδα διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο μέρος του για να πάρει μπρος η οικονομία... Πρέπει η Ελλάδα να πιέσει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση κι αν είναι να κάνει την αρχή για την διάλυση της Ευρωζώνης ας το κάνει. Η Αγγλία βλέπει το μέλλον. Η Ε.Ε. είναι σε ύφεση...

Πόσο άλλο κάτω θα πάμε;"

***
Ο Νεκτάριος Μορακαλής είναι Independent trader (Ανεξάρτητος επενδυτής χρηματιστηρίου) και ζει στο ΣΙΚΑΓΟ