30.4.20

Επιστολή από σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Β. Νοσηλείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Τα Δ.ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλείας "αποδημούν" εν μέσω πανδημίας…
Αγαπητοί,
Είμαστε σπουδαστές του β εαρινού εξαμήνου του ΔΙΕΚ Β. Νοσηλείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Άτομα ηλικίας από 18 έως και 46 ετών αποφασίσαμε

να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα και να σπουδάσουμε για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον συνάνθρωπο με προσωπικές θυσίες, ευθύνη και αγάπη.
Ξαφνικά, την 11 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι τα μαθήματα σταματούν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες λόγω Covid – 19.
Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία και ζητήσαμε από του καθηγητές μας να συνεχίσουμε τα μαθήματα μας μέσω τηλεδιασκέψεων. Το αίτημά μας κατόπιν μεγάλης πίεσης έγινε δεκτό με αποτέλεσμα από τις 13 Μαρτίου τα μαθήματα μας να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά με ιδιαίτερη επιτυχία.
Η πρωτοβουλία μας αυτή, λίγες μέρες αργότερα, την 19 Μαρτίου, ήρθε να «επικυρωθεί» με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Δια Βίου μάθησης (Αρ. Πρωτ. Κ1/39516) η οποία έκανε λόγο για άμεση ενημέρωση εκπαιδευτών και καταρτιζομένων των ΔΙΕΚ για έναρξη ηλεκτρονικών μαθημάτων μέσω πλατφορμών ασύγχρονης εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια όμως ενημερωθήκαμε ότι τα ηλεκτρονικά μας μαθήματα έπρεπε να διακοπούν.
Απευθυνθήκαμε με επιστολή μας στο Σύλλογο Διδασκόντων του ΔΙΕΚ μας, στο Διοικητή του Νοσοκομείου στο οποίο υπαγόμαστε, στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Παιδείας.
Λάβαμε απάντηση μόνο από το Υπουργείο Παιδείας και από το Σύλλογο Διδασκόντων.
Βάσει των απαντήσεων αυτών απευθύναμε νέα επιστολή στη Διοίκηση του Νοσοκομείου μας προκειμένου να συνεχίσουμε τα μαθήματά μας αλλά η προφορική απάντηση ήταν ότι το Νοσοκομείο μας δεν μπορεί να «αυτονομηθεί» και να αποφασίσει μεμονωμένα για τη λειτουργία μόνο του ΔΙΕΚ μας.
Καταλήξαμε λοιπόν πάλι στο σημείο μηδέν αφού ουδείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να απαντήσει τι μέλλει γενέσθαι με τις σπουδές μας.
Η ουσία του προβλήματος είναι ότι οι καθηγητές των ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής ανά την Ελλάδα βάσει εγυκλίου του Υπουργείου Υγείας έχουν επιταχθεί στα Νοσοκομεία προς ενίσχυση του προσωπικού εξαιτίας του Covid 19.
Ο καιρός περνά, ο Covid 19 παραμένει, το 6μηνο μας είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα χαθεί αφού τα μαθήματα δεν γίνονται και ΚΑΝΕΙΣ από το Υπουργείο Υγείας στο οποίο διοικητικά υπαγόμαστε δεν έχει προβλέψει τι θα γίνει με τον τελευταίο τροχό της αμάξης του που είμαστε εμείς οι εν δυνάμει Βοηθοί Νοσηλευτικής.
Είναι απαράδεκτο, τόσο εμείς όσο και τόσοι άλλοι συνάδελφοί μας από όλη την Ελλάδα να εμπαιζόμαστε από τους αρμόδιους και να μας στερούν το δικαίωμα της μόρφωσης .
Διαμαρτυρόμαστε για την άνιση αντιμετώπιση γιατί όπως γνωρίζουμε στα υπόλοιπα ΔΙΕΚ άλλων ειδικοτήτων, ακόμα και με τις όποιες δυσκολίες, τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης και τουλάχιστον διατηρούν την επαφή με τα αντικείμενά τους.
Παρακαλούμε και απαιτούμε οι εμπλεκόμενοι και δη το Υπουργείο Υγείας να λύσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει και να πάψουν να μας αγνοούν και να μας απαξιώνουν.
Εκτιμούμε ότι το θέμα μας εφόσον δημοσιοποιηθεί θα βρει πολλούς «συμπάσχοντες» και υποστηρικτές.
Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση η πληροφορία.


Με τιμή

Εκ μέρους των σπουδαστών του β΄ εαρινού εξαμήνου του ΔΙΕΚ Β. Νοσηλείας Καλαμάτας
Ιωάννα Ι. Πέζου