29.5.20

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

Οι γονείς θα πρέπει να διαβάζουν στα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία, κάθε μέρα, και οι παιδίατροι
θα πρέπει να ενθαρρύνουν με όλους τους τρόπους αυτήν την συνήθεια. Αυτή είναι η βασική οδηγία που η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) προωθεί

σε μια νέα Σύσταση Πολιτικής (Policy Statement) που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίου στο επίσημο όργανο της, το περιοδικό Pediatrics. Οι Policy Statements του οργανισμού αυτού, διαμορφώνουν την επιστημονική, επαγγελματική και εκπαιδευτική πολιτική για θέματα που αφορούν τα παιδιά και την Παιδιατρική στις ΗΠΑ, επηρεάζουν δε αντίστοιχες πολιτικές σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.Από την συνήθεια του καθημερινού διαβάσματος μπορούν να επωφεληθούν ακόμη και τα μικρότερα παιδιά, αναφέρει η AAP, βελτιώνοντας τόσο το λεξιλόγιο, όσο και επικοινωνιακές δεξιότητες ζωτικής σημασίας για την μετέπειτα επιτυχία τους στο σχολείο. Για τα μωρά, η ικανότητα ανάγνωσης και κατανόησης μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται από την ηλικία των δύο μηνών, με την διάθεση χρόνου στην αγκαλιά και την δυνατή ανάγνωση πολύχρωμων βιβλίων. Ρίμες με ομοιοκαταληξία, παιχνίδι με λέξεις, δυνατή ομιλία και τραγούδι είναι επίσης ανάλογες με την ηλικία δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν.


«Δεν σας ζητάμε να μάθετε στο δύο μηνών παιδί σας πως να διαβάζει, βέβαια», είπε η καθηγήτρια Danette Glassy, παιδίατρος από το Σιάτλ, η οποία συμπροεδρεύει του Συμβουλίου της ΑΑΡ για την προσχολική ηλικία. «Σας λέμε ότι το να καθίσετε μαζί με το μωρό σας και να του διαβάσετε μπορεί να το κάνει εξυπνότερο και σοφότερο». Οι έρευνες δείχνουν ότι η ανάγνωση ή αφήγηση στην πρώιμη παιδική ηλικία προβλέπει το πόσο καλά τα παιδιά θα αναπτύξουν γνωσιακές δεξιότητες στην προσχολική ηλικία, γεγονός που μεταφράζεται με τον εγκλιματισμό τους στο νηπιαγωγείο και συνδέεται με τις επιδόσεις αργότερα στο σχολείο και στη ζωή.


Ωστόσο, στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία των Παιδιών 2011-2012 στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι μόνο στο ένα τρίτο των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, οι γονείς τους διάβαζαν καθημερινά από τη γέννηση έως πέντε ετών. Συγκριτικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι στις οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα το ποσοστό ήταν 60 τοις εκατό. Η AAP πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος. «Ακόμα και μια πιο εύπορη οικογένεια μπορεί να αποσπαστεί από την ανάγκη για αλληλεπίδραση με το μωρό τους», δήλωσε η καθηγήτρια Glassy. «Είναι μάλιστα συνηθισμένο, όλο και περισσότεροι να διασκεδάζουν τα μωρά τους με μη ανθρώπινους τρόπους, να παρεμβαίνουν στην ανάπτυξή τους με όλα τα είδη των gadgets και gizmos».


Σε προηγούμενες συστάσεις, η ΑΑΡ έχει αποθαρρύνει τους γονείς από την έκθεση των παιδιών κάτω από την ηλικία των δύο ετών στην τηλεόραση και άλλες μορφές μέσων ψυχαγωγίας με χρήση οθόνης, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη της γλώσσας.

Πηγή : Reuters, Medscape, Pediatrics, AAP.
Η περίληψη της Σύστασης Πολιτικής της AAP
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2014/06/19/peds.2014-1384.abstract