2.3.20

Tο άρθρο 78 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλέστηκε η Ελλάδα

5 μέτρα αναβάθμισης σε μέγιστο επίπεδο της φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα αποφασίστηκαν στη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το 5ο μέτρο αφορά την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι προβλέπει το άρθρο 78, παράγραφος 3

Το άρθρο 78, παράγραφος 3 προβλέπει ακριβώς πως «εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».