20.3.20

Κορονοϊός κυβέρνηση: Είχαν ΦΕΚ από τις 25 Φεβρουαρίου για μέτρα που ανακοίνωσαν στα μέσα Μαρτίου και με αυτό το ΦΕΚ καταπατούν και τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη πως πριν ακόμη ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα - στις 26 Φεβρουαρίου - η κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει και ψηφίσει, μάλιστα, τα μέτρα που θα έπαιρνε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Όπως αποκαλύπτει το pagenews.gr, στις 25 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες αργότερα. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φέρει την υπογραφή του μέχρι πρότινος Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο ΦΕΚ περιγράφονται τα «κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού». Ενδεικτικά από τις 25 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:
«η απαγόρευση λειτουργίας χώρων θρησκευτικής λατρείας».
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε με tweet στις 16 Μαρτίου ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

«ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου ότι βάζει τέλος στις πτήσεις από προς Ιταλία, στις 16 Μαρτίου ανέστειλε τις πτήσεις από και προς Ισπανία, δηλαδή δύο χώρες που θρηνούν χιλιάδες νεκρούς και έχουν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, ενώ στις 17 Μαρτίου η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της για πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού».ΦΕΚ-3

Στις 10 Μαρτίου έκλεισαν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας.
η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού.

Στις 13 Μαρτίου ανακοινώθηκε η επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, μουσείων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 14.3.2020 έως και 27.3.2020.ΦΕΚ-4

Σημειώνεται ότι μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται στο ΦΕΚ είναι και «η προσωρινή επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς εντός της επικράτειας». Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζητάει συνεχώς από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Πηγή: pagenews.gr