10.2.20

Αθηροσκλήρωση Επαναστατική μέθοδος: "Νανο - σωματίδια" καθαρίζουν τις αρτηρίες

Μία επαναστατική μέθοδο για τον καθαρισμό των αρτηριών, δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και
το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.
Αθηροσκλήρωση Επαναστατική μέθοδος: "Αφορά την χρήση νανοσωματιδίων που συρρικνώνουν την αθηρωματική πλάκα, χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα. Η αθηρωματική πλάκα αποτελείται από χοληστερόλη και άλλες ουσίες και προϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων που προκαλούν στένωση και οδηγεί σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι επιστήμονες δημιούργησαν "νανο - δούρειους ίππους" που κλείνουν μέσα τους μια θεραπεία, η οποία καθαρίζει τις αρτηρίες. Η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε ποντίκια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Nanotechology. Πώς επιτυγχάνεται η συρρίκνωση των βλαβερών κυττάρων; Τα νοσούντα και ετοιμοθάνατα κύτταρα τα οποία αποτελούν "κύρια" συστατικά των αθηρωματικών πλακών, στέλνουν ένα σήμα "μη με φας" στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι νανοσωλήνες που ανέπτυξαν οι ερευνητές, παίζουν τον ρόλο του μεταφορέα μιας ουσίας η οποία μπορεί να "σβήσει" αυτό το "σήμα".


Τα "μακροφάγα" κύτταρα του ανοσοποιητικού που κανονικά θα εξάλειφαν τα βλαβερά κύτταρα, με τον μηχανισμό αυτό, μεταφέρουν αυτούς τους "δούρειους ίππους" και "τρώνε" τα νοσούντα κύτταρα. "Αυτό που ουσιαστικά πετύχαμε με τη συγκεκριμένη προσέγγιση, ήταν να επανενεργοποιήσουμε την ικανότητα των μακροφάγων να αναγνωρίζουν ως νοσούντα τα κύτταρα της αθηρωματικής πλάκας" αναφέρει ο δρ. Νικολας Λίπερ, καθηγητής Αγγειακής Χειρουργικής και Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Στάνφορντ.
Με την συγκεκριμένη θεραπεία, μειώθηκε η αθηρωματική πλάκα στα μικρά θηλαστικά κατά 40%, σε περιπτώσεις που δεν κρίνονταν ιδιαίτερα σοβαρές και κατά 20% σε περιπτώσεις που θεωρούνταν σοβαρές. Η μέθοδος αυτή μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια και για την καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με τον δρ. Λίπερ. "Αυτό γιατί οι όγκοι είναι επίσης πλούσιοι σε μακροφάγα, τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιούνται από τους 'δούρειους ίππους', ώστε να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα".

Μιλώντας στο Βήμα, ο δρ. Πάνος Τσαντίλας, που συμμετείχε στην έρευνα αναφέρει: "Τα νανοσωματίδια αποτελούν πολύ εκλεπτυσμένα εργαλεία που επιτρέπουν συγκεκριμένη στόχευση στην περίπτωση ενδιαφέροντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συσσωρεύονται στα μακροφάγα και με τη σειρά τους, τα μακροφάγα συσσωρεύονται στις αθηρωματικές πλάκες. Όπως είδαμε, μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλούς μεταφορείς θεραπείας αποκλειστικά στην περιοχή - στόχο επιδρώντας παράλληλα λίγο έως καθόλους στους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς".