15.9.20

Βασίλειος Γεωργόπουλος: Ελληνας πτυχιούχος χάκερ !!!

Αφορμή για την αναδημοσίευση του ρεπορτάζ στάθηκε ο "Ελληνοτουρκικός πόλεμος" στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, το τουρκικό
χτύπημα και η απάντηση από τους Anonymous Έλληνες... Είχα διαβάσει
παλιότερα το όνομά του και για τους ηθικούς χάκερ, ανέτρεξα στο  internet βρήκα το ενδιαφέρον αυτό θέμα και με την ευκαιρία του πολέμου στο διαδίκτυο θεωρώ ότι πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι οι χάκερς, οι ηθικοί χάκερς  και ποιος ο ρόλος τους.
Η παρουσίαση του θέματος από το ΒΗΜΑ 27-5-2015.
Τη στιγμή που η επιτυχία στις πανελλαδικές και επομένως η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στόχος ζωής αυτή τη στιγμή για πολλούς υποψηφίους, ένας απόφοιτος μιλάει στο «Βήμα» για τον τομέα που ακολούθησε, κάτι αρκετά πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Ο κ. Βασίλειος Γεωργόπουλος, ο μοναδικός ακαδημαϊκά καταρτισμένος «ηθικός χάκερ» της χώρας ο οποίος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εξηγεί τι τον παρακίνησε να σπουδάσει στη Βρετανία και στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ «Ηθικό χάκινγκ και σχεδιασμός συστημάτων ασφαλείας».
Αρχισε να ασχολείται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα 10 του χρόνια και η ακαδημαϊκή πορεία του φάνταζε μονόδρομος. Η απόφασή του να σπουδάσει στο εξωτερικό και η «σκόπιμη» αποτυχία του στις πανελλαδικές τον οδήγησαν στο βρετανικό πανεπιστήμιο και ύστερα από προτροπή ενός συμμαθητή του αποφάσισε να ασχοληθεί με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Αναφερόμενος στα φοιτητικά του χρόνια τονίζει στο «Βήμα» τον διαφορετικό τρόπο ζωής: «Ακόμη και στο πανεπιστήμιο η σχέση των καθηγητών με τους φοιτητές ήταν ιδιαίτερη. Οι καθηγητές σέβονταν τους μαθητές τους και τους γνώριζαν με τα μικρά τους ονόματα, κάτι που δεν συμβαίνει στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα».Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του η επιστροφή στην Ελλάδα ήταν δεδομένη, παρά τις προτάσεις που δέχθηκε τόσο από το πανεπιστήμιο όπου φοίτησε όσο και από εταιρείες που ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Οι ελλείψεις που έχει η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς μοιάζει να είναι σε νηπιακό στάδιο, αποτέλεσαν κίνητρο για τον ίδιο να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Οπως αναφέρει στο «Βήμα», «γνωρίζοντας ότι είναι ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος και βλέποντας μια παρθένα αγορά αποφάσισα να επιστρέψω στον τόπο μου».

«Δεν είμαι ντετέκτιβ φυσικής παρουσίας αλλά ηλεκτρονικής»


Συνήθως όταν γίνεται λόγος για χάκερ, το μυαλό όλων πηγαίνει σε εκείνα τα άτομα που έχουν την ικανότητα να εισβάλλουν σε κλειδωμένα ηλεκτρονικά υπολογιστικά συστήματα και να πειραματίζονται με κάθε πτυχή τους. Ουσιαστικά όμως οι κακόβουλες αυτές πράξεις γίνονται από τους «κράκερ» και όχι τους χάκερ.
Οπως τονίζει στο «Βήμα» ο ειδικός στο ηθικό χάκινγκ, «δεν μπορώ να πω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει τη χρησιμότητα του επαγγέλματός μου. Λαμβάνω αιτήματα σε καθημερινή βάση για πράξεις που είναι παράνομες ή εντελώς αντίθετες από το ηθικό χάκινγκ. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές υποθέσεις που θα μπορούσαν να λυθούν με τη βοήθεια των ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων. Υπάρχει ανάγκη για ανάλυση και διατήρηση ψηφιακών ηλεκτρονικών συστημάτων».
Το ηθικό χάκινγκ, όπως εξηγεί, αφορά τις ενέργειες οι οποίες γίνονται για να βρεθούν οι ευπάθειες σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστικό σύστημα και να διορθωθούν. Ο ίδιος, αναφερόμενος σε περιστατικά που του έχουν συμβεί, επισημαίνει ότι του έχει ζητηθεί μέχρι και η παρακολούθηση προσώπων αλλά και η παραβίαση προσωπικών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παραπάνω αιτήματα δεν έγιναν αποδεκτά από τον ίδιο αφού ο κ. Γεωργόπουλος επικεντρώνεται σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή η οποία μπορεί να αποτελέσει πηγή αποδεικτικών στοιχείων για οποιοδήποτε τύπου αδίκημα.

«Πρέπει να διώξω την τεχνοφοβία»

Παρά τα 25 του χρόνια, έχει καταφέρει να είναι εγγεγραμμένος πραγματογνώμονας στις λίστες των δικαστηρίων της Ελλάδας. Ο στόχος του όμως για το άμεσο μέλλον δεν αγγίζει το προσωπικό επίπεδο αλλά την πορεία του καινούργιου αυτού τομέα στη χώρα μας. «Πρέπει να διώξω την τεχνοφοβία που υπάρχει και να καταλάβουν οι χρήστες του Διαδικτύου πώς ακριβώς λειτουργεί. Επίσης να γνωρίσει ο κόσμος το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις δυνατότητές του. Είναι γεγονός ότι όσο αυξάνονται οι ηλεκτρονικές πληροφορίες τόσο πιο χρήσιμο θα είναι τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο».



HeliosPlus