4.4.20

Χλωρίνη: Μην την χρησιμοποιείτε για καθάρισμα - Κίνδυνος για ανθρώπους και κατοικίδια!

Χλωρίνη: Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι η χλωρίνη είναι το καλύτερο προϊόν για καθαρισμό και κυρίως
απολύμανση του σπιτιού.
Χλωρίνη: Ομάδα ερευνητών, ωστόσο, ανακάλυψε ότι οι αναθυμιάσεις από την χλωρίνη, σε συνδυασμό με το φως και με χημικές ενώσεις για άρωμα εσπεριδοειδών (που υπάρχει σε πολλά οικιακά προϊόντα με χλωρίνη), σχηματίζουν σωματίδια που μπορεί να είναι επιβλαβή όταν εισπνέονται από κατοικίδια ζώα ή ανθρώπους.

Τα προϊόντα καθαρισμού με χλωρίνη εκπέμπουν χημικές ενώσεις που περιέχουν χλώριο, όπως το υποχλωριώδες οξύ (HOCl) και το αέριο χλωρίου (Cl2), που μπορούν να συσσωρευτούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς. Αυτά τα αέρια μπορούν να αντιδράσουν με άλλα χημικά που συνήθως βρίσκονται σε σπίτια, όπως το λιμονένιο (limonene), μια σύνθεση με άρωμα πορτοκαλιού ή λεμονιού που προστίθεται σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καθαριστικά και αποσμητικά χώρου.

Επιπλέον, ο εσωτερικός φωτισμός, ή ο ήλιος μέσω των παραθύρων μπορεί να διασπάσει τα HOCl και Cl2 σε μια ρίζα υδροξυλίου και ένα άτομο χλωρίου. Αυτά με την σειρά τους αντιδρούν με άλλες ενώσεις για να σχηματίσουν σωματίδια αέρα, που ονομάζονται δευτερογενή οργανικά αερολύματα (SOAs). Αυτοί οι ρύποι έχουν συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ο δρ. Τσεν Γουάνγκ και οι συνάδελφοί του εξέτασαν αν οι αναθυμιάσεις από λιμονένιο και χλωρίνη, σε συγκεντρώσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορούσαν να αντιδράσουν για την παραγωγή δευτερογενών οργανικών αερολυμάτων (SOAs), υπό συνθήκες φωτός και σκότους.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν λιμονένιο, HOCI και Cl2 στον αέρα σε κλειστό χώρο και στη συνέχεια μέτρησαν τα προϊόντα της χημικής αντίδρασης με φασματομετρία μάζας. Στο σκοτάδι, το λιμονένιο και το HOCl/Cl2 αντιδρούν γρήγορα, παράγοντας μια ποικιλία πτητικών ενώσεων. Όταν οι ερευνητές άναψαν στον χώρο το φως, ή εξέθεσαν τον χώρο στο ηλιακό φως, αυτές οι πτητικές ενώσεις αλληλοεπίδρασαν με τις παραγόμενες από φωτός ρίζες υδροξυλίου και τα άτομα χλωρίου για να σχηματίσουν δευτερογενή οργανικά αερολύματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.