28.11.19

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΩΝ

Την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 11.00 θα ξεκινήσει από την Εκάβη (είσοδος Δημοτικής Βιβλιοθήκης) ιστορικός περίπατος με σκοπό να
γνωρίσουμε ένα τμήμα της προσφυγικής ιστορίας της Κατερίνης. Στόχος του ιστορικού περίπατου που οργανώνεται από τον Όμιλο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό ν. Πιερίας και με εισηγητές τους φιλολόγους Αντώνη Κάλφα και Πάρη Παπαγεωργίου είναι η γνωριμία μας με τον συνοικισμό Ευαγγελικών, ενός ιστορικού συνοικισμού της πόλης μας αφού συνδέεται με την εγκατάσταση των προσφύγων από την Μικρά Ασία και τον Πόντο. 


Οι πρόσφυγες Ευαγγελικοί που συγκεντρώθηκαν το 1923 στην Κατερίνη προέρχονταν από τις Εκκλησίες του Πόντου και της Μικράς Ασίας (Ορντού [Κοτύωρα], Φάτσα, Σεμέν, Μπέη Αλάν, Μαγνησία, Νικομήδεια, Σμύρνη, Οινόη, Αμισός). 

Στο οικοπεδικό τετράγωνο υπ' αριθμ. 39 του Σχεδίου Πόλεως Κατερίνης, στο κέντρο του Συνοικισμού, ανεγέρθηκε το 1925 ο ευκτήριος οίκος της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης. Για την ανέγερση του εκκλησιαστικού κτιρίου ο Εποικισμός συνέτρεξε την Προσφυγική Ομάδα σε μετρητά, όπως επίσης και με ξυλεία και με ασβέστη. Τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας του έγιναν την 9η Μαϊου1926, ημέρα Κυριακή, οπότε και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και αντιπρόσωποι της Γενικής Διοικήσεως Μακεδονίας και της Γενικής Διευθύνσεως Εποικισμού Μακεδονίας. 

Με στάσεις σε σημεία του ιστορικού πυρήνα του συνοικισμού (Αθανασίου Διάκου, Νικομηδείας, Φιλίππου) θα αναζητήσουμε τους χώρους εγκατάστασης των προσφύγων, τον τρόπο οργάνωσής τους (καταστατικό, πρώτοι πρόσφυγες, ρυμοτομία, χρήση χώρων και κλήρων), την κοινωνική τους οργάνωση (φιλανθρωπικά σωματεία, χριστιανικός σύλλογος νέων, σχολικό κτίριο), τις σχέσεις τους με τους άλλους χριστιανούς καθώς και την πνευματική και εκκλησιαστική τους δράση (βιβλιοθήκη, χορωδία, εκκλησιαστικό όργανο, εκδοτική δραστηριότητα, προσωπικότητες). 

Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί με προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού από την προσφυγική Κατερίνη.