Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, από 17 έως 30 Σεπτεμβρίου διεξάγονται τα «Ολύμπια εν Δίω» , που διοργανώνονται από
το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας. Η Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στη φετινή διοργάνωση λαμβάνουν μέρος ομάδες από 10 σχολεία από την Ελλάδα, ομάδα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 11 σχολεία του εξωτερικού (Τουρκία, Αλβανία, Ουκρανία, Ιράν, Ρωσία, Βουλγαρία, Νότιο Αφρική κλπ) καθώς και από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα παρατεθεί για πρώτη φορά, το «Συμπόσιο του Αλεξάνδρου» με προσκεκλημένους τους πρέσβεις των χωρών που συμμετέχουν, πολιτικούς και εκπροσώπους των φορέων στο δώμα του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο Δίον. Τι συμπόσιο θα γίνει το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 7 και ήδη αρκετοί είναι οι πρέσβης που έχουν απαντήσεις πως θα παρευρεθούν.
Η διοργάνωση
Οι αγώνες διαρκούν εννέα ημέρες και διεξάγονται στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου.
Κάθε ημέρα είναι αφιερωμένη σε καθεμιά από τις εννέα Πιέριδες Μούσες, που ήταν κατά τη Ελληνική Μυθολογία προστάτιδες της γνώσης, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Ήταν δε οι: Καλλιόπη, Ευτέρπη, Κλειώ, Ερατώ, Μελπομένη, Πολύμνια, Τερψιχόρη, Θάλεια και Ουρανία.
Η διοργάνωση αυτή αποτελεί αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου, μουσικής και αθλητισμού που διεξάγονταν στον ίδιο χώρο, την ιερή πόλη των Μακεδόνων. Η θεματική των νεανικών αυτών αγώνων περιλαμβάνει έργα αρχαίου Ελληνικού και Λατινικού δράματος αλλά και άλλων λαών όπως αυτό εκφράστηκε σε παλιότερες εποχές, όπως και αθλήματα αυτούσια αρχαϊκά. Ακολουθώντας το πρότυπο της αρχαίας διοργάνωσης «Ολύμπια εν Δίω» συμπεριλαμβάνονται και μουσικά νεανικά σχήματα καθώς και αθλητικές νεανικές ομάδες που ασχολούνται με την αναβίωση αγώνων της κλασσικής Ολυμπιάδας.
Στην αρχαιότητα
Τα αρχαϊκά ορχηστρικά σκηνικά και αθλητικά δρώμενα που διεξάγονταν στις πλάγιες του Ολύμπου προς τιμή του Δία, ο βασιλιάς Αρχέλαος (413 – 399 Π.Χ.) τα συγκρότησε και τα ανέδειξε σε πανελλήνιο θεσμό στο Δίον όπου συνέρρεαν χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον Ελληνικό και αργότερα ρωμαϊκό κόσμο. Παράλληλα με τους θεατρικούς αγώνες διεξάγοντας μουσικοί και αθλητικοί αγώνες στους οποίους έπαιρναν μέρος καλλιτέχνες και αθλητές αλλά και ρήτορες που παρουσίαζαν τις δεξιότητές τους. Οι γιορτές ξεκινούσαν με θυσία στον Ολύμπιο Δία γι αυτό και ονομάστηκαν «Ολύμπια εν Δίω» και στη διάρκειά τους τιμούνταν οι εννέα κόρες του Δία και της Μνημοσύνης.
Μεγάλη πανελλήνια αναγνώριση απόκτησαν κατά τη βασιλεία του Φιλίππου του Β’ και του γιού του Αλεξάνδρου του Γ’ (του Μεγάλου). Τα «Ολύμπια εν Δίω» συνεχίστηκαν μέχρι την χριστιανική εποχή ως πανελλήνια γιορτή, ώσπου τα διαδέχθηκαν τα Δημήτρια αφού η Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε πρωτεύουσα της Μακεδονίας.