Το βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις ΜΑΤΙ με συντονιστή τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής στο ΑΠΘ, Γιάννη Τζιφόπουλο, ξεκίνησαν μία σειρά μαθημάτων - συζητήσεων πάνω στο έργο του Θουκυδίδη, "Περικλέους Επιτάφιος". Το πρώτο "μάθημα" πραγματοποιήθηκε με την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 με τον καθηγητή, να μαγνητίζει τόσο με τον "αιρετικό" λόγο του όσο και με την οπτική που "μεταφράζει" ή καλύτερα μεταφέρει τα νοήματα και τα μηνύματα, των προγόνων μας στο σήμερα...
Ο "σοφός" Θουκυδίδης, αλάνθαστα μετέφερε στον Επιτάφιο του Περικλή το μεγαλείο του ελληνικού πνεύματος και της Αθήνας, που όμως "χάθηκε" στην μετάφραση.
Ο καθηγητής έρχεται και ανατρέπει τα ...δεδομένα, προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον σε όσους συμμετέχουν.
Το σίγουρο είναι ότι έχοντας τέτοιους καθηγητές, θα ευχόσουν να ήσουν αιώνιος φοιτητής!
Γιάννης Τζιφόπουλος:
"Η Αθήνα μάζεψε όλο το "ανφαν γκατε" της αρχαιότητας για να πείθει με το λόγο κι όχι με το σπαθί, με τους Σοφιστές...
"Η Αθήνα μάζεψε όλο το "ανφαν γκατε" της αρχαιότητας για να πείθει με το λόγο κι όχι με το σπαθί, με τους Σοφιστές...
Στις "Νεφέλες" εμφανίζεται για πρώτη φορά η λέξη "ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ" "ο χώρος που ασχολούμαστε με φροντίδες, ο εγκέφαλος... Από το 460 πΧ μέχρι το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου συντελείται κάτι πρωτόγνωρο. Τον 5ο και 4ο αιώνα συντελείται μια πνευματική διέγερση, που δεν είχε ούτε θα έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία.
Αυτό που κάνανε, ο Σοφοκλής, ο Θουκυδίδης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Ισοκράτης, έδωσε απαντήσεις που ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεπεράσει !"