Με τον δωρικό τίτλο «Ατρείδες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρέμβαση το βιβλίο του Αθανάσιου Αραβαντινού. Το βιβλίο αποτελεί μία συλλογή και σύνθεση των ιστοριών της μυθολογίας από τη δημιουργία του κόσμου, έπειτα την Τιτανομαχία, την πλάση του ανθρώπου και όλες τις ενδιάμεσες καταστάσεις μέχρι και το τέλος του Τρωικού πολέμου και την ίδρυση του νέου τρωικού κόσμου στην Ιταλία, που αποτέλεσε τον πρόδρομο των Λατίνων. Εντός της αφήγησης γίνεται διεξοδική αναφορά στις συγγένειες, την καταγωγή και τις επιμειξίες όλων των προσώπων της ελληνικής μυθολογίας, αλλά και κάποιων της λατινικής, αποτελώντας ένα εγχείρημα πολύ σημαντικό, αφού στις περισσότερες πηγές οι ιστορίες της μυθολογίας είναι διασκορπισμένες και οι διαφορετικές εκδοχές της συγγένειας κάθε προσώπου δημιουργούν σύγχυση στην κατανόηση της αλληλουχίας των μυθολογικών γεγονότων. Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μία παρουσίαση της αρχαιοελληνικής μυθολογικής ιστορίας όχι αποσπασματικά, όπως την διαβάζαμε μέχρι σήμερα, αλλά ενιαία και διαδοχικά, ακολουθώντας την γραμμική αφήγηση και την καταγραφή του οικογενειακού δέντρου των προσωπικοτήτων της, θεών και ανθρώπων.
***
Ποιος ήταν ο μεγάλος βασιλιάς Πέλοπας; Πώς συνδέθηκαν οι δύο καταραμένες γενιές των Ατρειδών και των Τυνδαριδών και πώς κατέληξε η σύνδεσή τους αυτή; Γιατί οι απόγονοι του Ηρακλή διεκδικούσαν το θρόνο των Μυκηνών για λογαριασμό τους και πώς τον κέρδισαν; Πώς το Άργος επικράτησε της Θήβας; Τι απέγιναν οι νικητές του Τρωικού πολέμου; Ποιοι ήταν οι Τρώες και πώς οι απόγονοι των ηττημένων πήραν εκδίκηση πολλούς αιώνες αργότερα;
Αυτά και άλλα πολλά παρακολουθεί αυτή η διήγηση που διατρέχει τους ηρωικούς χρόνους της ελληνικής προϊστορίας, ξεκινώντας από το βλάσφημο βασιλιά Τάνταλο της Φρυγίας και φθάνοντας μέχρι τη θεμελίωση της Ρώμης από τον φυγάδα πρίγκιπα Αινεία. Στη διαδρομή αυτή θα ερευνήσουμε το παρελθόν και τη μετέπειτα πορεία των βασικών ηρώων της μυθολογίας, τις μεταξύ τους σχέσεις, τις αντιφάσεις τους και την τραγική τους κατάληξη. Κινητήριες δυνάμεις οι έρωτες, οι έχθρες και οι προδοσίες των πρωταγωνιστών και το ασίγαστο πάθος τους για εξουσία. Θα συναντήσουμε στιγμές ανείπωτης απανθρωπιάς αλλά και μεγαλειώδους αυταπάρνησης, την εξαχρείωση των ηθών που προκαλεί ο πόλεμος, καθώς και τα πάθη και τη μικροπρέπεια των θεών που πλάστηκαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των ανθρώπων.
Πρόκειται για μια αφήγηση που επιχειρεί να βάλει σε μια χρονολογική τάξη όσα ήδη γνωρίζουμε από τη μυθολογία, να φωτίσει τις λιγότερο γνωστές πτυχές της, αλλά προσπαθεί και να άρει τις αντιφάσεις των πρωτότυπων πηγών.
***
Ο Θανάσης Αραβαντινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960 και έκτοτε κατοικεί μόνιμα στην ίδια πόλη. Απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε για μεγάλη σειρά ετών στην ιδιωτική φροντιστηριακή εκπαίδευση για φοιτητές και υποψήφιους σε διαγωνισμούς δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Σήμερα είναι συνταξιούχος.