Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας υπέρτασης η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης(ΣΑΕΚ) του Υπουργείου Υγείας και ΓΝΚατερίνης, υλοποίησε δράση στην Κεντρική Πλατεία "Ελευθερίας" της Κατερίνης, με
διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου για την πρόληψη της υπέρτασης και λήψη αρτηριακής πίεσης σε πολίτες.Καταρτιζόμενοι της ΣΑΕΚ μαζί με την διευθύντρια και υπεύθυνη της δράσης κ. Μαρβάκη καθώς και οι εκπαιδευτικοί Θ. Μπικηρόπουλος, Γ. Μαχαιράς και Τ. Λιάπη, διένειμαν έντυπα και ενημέρωσαν στους πολίτες, στο ειδικό περίπτερο που στήθηκε γι΄ αυτό τον σκοπό.Η αρτηριακή υπέρταση, η αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών δηλαδή, είναι μια πάθηση χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό γίνεται πιο επικίνδυνη όταν δεν ελέγχεται, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης σοβαρών και πιθανά θανατηφόρων παθήσεων. Έτσι είναι σημαντικός το τακτικός έλεγχος της πίεσης, από πάσχοντες και μη, για να διασφαλιστεί ο έλεγχος, η πρόληψη αλλά και η ορθή θεραπεία της. Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται «…Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Στην Ελλάδα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή».
Η υπέρταση είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς. Αναλυτικότερα, η μη καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των ματιών.
Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.
Η 17η Μαΐου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πολύ διαδεδομένης αυτής «σιωπηλής» νόσου. Η δράση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 17-5-2024, και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.Παράλληλα έγινε ενημέρωση στους πολίτες για την λειτουργία (από τον Σεπτέμβριο) νέας ειδικότητας της ΣΑΕΚ, «Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου(ΕΚΑΒ), που λειτουργεί στο παλιό νοσοκομείο Κατερίνης.