17.4.24

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛΊΔΗΣ*: Χαιρετισμός στη βιβλιοπαρουσίαση του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου στη Θεσσαλονίκη

Κυρίες και Κύριοι,
Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά η παρουσία μου σήμερα εδώ ανάμεσά σας, στον όμορφο χώρο του βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία» για την παρουσίαση του ολοκαίνουργιου βιβλίου, του 15ου, του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, BLACK PEARL ...
Ο τίτλος ήδη δημιουργεί την περιέργεια για το τι μπορεί να συμβαίνει στο «Μαύρο μαργαριτάρι», στο πολυτελές γιοτ που παίζει κεντρικό ρόλο στο μύθο του βιβλίου, που θα μας ταξιδέψει,  με ποιους και τι θα ζήσουμε σε αυτό το ταξίδι!!!

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου 2023 από την Κατερίνη και σήμερα έπιασε λιμάνι κυριολεκτικά και μεταφορικά, στη Θεσσαλονίκη και εύχομαι να είναι καλόπλοο στους ωκεανούς της λογοτεχνίας.
Διαβάζοντας ήδη τις πρώτες κριτικές, οι οποίες είναι εξαιρετικές, έχω μεγάλη περιέργεια και προσωπικά αδημονώ να διαβάσω το βιβλίο και όσα πραγματεύεται, αλλά και να ακούσω σήμερα με πολύ ενδιαφέρον τα όσα έχουν να μας πουν οι εκλεκτοί ομιλητές και ο συγγραφέας.
 
Θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ τον συγγραφέα, όχι μόνο γιατί παρουσιάζουμε σήμερα το 15ο βιβλίο αλλά γιατί, το να φτάσει κάποιος σε ένα τόσο μεγάλο συγγραφικό έργο με συνέπεια και συνέχεια, αποδεικνύει πολλά. Ποίηση, τραγούδια, θέατρο, πραγματείες, μυθιστορήματα, καταπιάνεται με όλα τα είδη γραφής κι εύχομαι να μας χαρίσει, πολλά ακόμη.

Δεν ξέρω πως είναι να γράφεις 615 σελίδες και να μένεις προσηλωμένος στην ιστορία, τους πρωταγωνιστές, την πλοκή και τις ανατροπές. Ξέρω όμως αυτό που μου είχε πει ο Θεοχάρης πέρυσι συζητώντας για την έκδοση του βιβλίου, ότι το αναγνωστικό κοινό του είναι ευρύ, αγγίζει όλες τις ηλικίες κι επίσης γράφει για το σήμερα με το βλέμμα στο μέλλον. Είναι συγγραφέας, λογοτέχνης της εποχής μας.
Μάλιστα το προηγούμενο μυθιστόρημα του (Ο Κένταυρος που αγαπούσε τη γοργόνα) ολοκληρώνεται το 2032 μ. Χ. !!!
Γιατί από τη μια αποτυπώνεται η εποχή, ο αναγνώστης ζει και βιώνει γνωστές καταστάσεις, γίνεται συμμέτοχος και συμπρωταγωνιστής, ταυτίζεται, εξιλεώνεται, ονειρεύεται το αύριο.

Γνωρίζω τη γραφή του Θεοχάρη, μέσα από άλλα βιβλία του, την αρθρογραφία του, είναι πολυπράγμων και θα το καταλάβετε από το εξαιρετικό βιογραφικό του. 
Το γεγονός ότι το όνομά του ταυτίζεται με τη λογοτεχνία και τα πολιτιστικά γενικότερα, στην Κατερίνη, στην Πιερία, αποκαλύπτει πολλά. 
Και ναι, κατάφερε να ξεχωρίσει, μέσα από την Ελληνική επαρχία, με τις δικές του δυνάμεις, με την προσωπικότητά του, με το πάθος του γι΄ αυτό που κάνει και με ότι άλλο καταπιάνεται.
  

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, 
ολοκληρώνοντας θέλω επίσης να συγχαρώ τους εκλεκτούς και αγαπητούς συμπολίτες μου, την κ. Ειρήνη Μητούδη, την κ Ρένα Αθανασοπούλου και τον κ. Λάζαρο Λαζάρου, για όσα έχουν ετοιμάσει, που συμβάλλουν σε αυτή την όμορφη εκδήλωση, αποδεικνύοντας πόσο φιλόξενοι είμαστε!

Πρέπει να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες, τους δικούς μας, Μακεδόνες συγγραφείς, όχι μόνο με ευχές αλλά έμπρακτα. 
Γιατί μας χαρίζουν τη λογοτεχνία του σήμερα, που εμπλουτίζει την προσωπικότητά μας, με ευγενή αισθήματα και μας δίνει μια ακόμη ευκαιρία να ζήσουμε όσα δε μας δίνει η ζωή.

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο 
το βιβλίο Χάρη

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

[ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, 20-3-2024]

  







** 
Ο Αθανάσιος Μιχαηλίδης,
είναι δικηγόρος,
πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων,
Πρόεδρος της ιστορικής Λέσχης Θεσσαλονίκης και Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Π.Κ. Μακεδονίας