19.3.24

44 χρόνια θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ στην Κατερίνη. 120 παραγωγές, 1500 παραστάσεις και πολύ μεράκι.

"Μια φορά κι έναν καιρό, κάτι αλλοπαρμένοι Κατερινιώτες ξεκίνησαν να φτιάξουν έναν θίασο για να φέρουν το θέατρο στην πόλη και στις γειτονιές της, στα χωριά και στους οικισμούς της Πιερίας.
Με πρωτοπόρους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και με συνοδοιπόρους ενθουσιώδεις φίλους και φίλες,
με πείσμα περισσό, με μεράκι θαυμαστό, με αγάπη μπόλικη και τρέλα ατελείωτη,
κουβαλούσαν κι έστηναν τα σκηνικά τους σε αυλές σχολείων, σε πλατείες και καφενεία, στην πόλη και στα χωριά,
διακονώντας μια τέχνη με λιγοστούς μύστες αλλά με πολλούς πρόθυμους να μυηθούν στα τελετουργικά της.

Κι έγινε κύμα εκείνο το ορμητικό μπουλούκι κι άπλωσε πανιά για ταξίδια μαγικά και μεγάλωσε και ψήλωσε την τέχνη του σε επίπεδα ζηλευτά.
Κι έγινε ήδη 44 χρονών!

Αυτό το ωραίο ταξίδι θα τιμήσουν οι Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα του Θεάτρου, εγκαινιάζοντας στο Μέγαρο Μουσών (πρώην αρχοντικό Τσαλόπουλου) μια πολυήμερη έκθεση του περί ου ο λόγος θιάσου, του ΠΗΓΑΣΟΥ, όπου θα εκτεθούν κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα, φωτογραφίες, προγράμματα και αφίσες από τις πάνω από 120 θεατρικές του παραγωγές και τις περισσότερες από 1500 παραστάσεις του.
……………………………………………………
Στη φωτογραφία, δύο από τα ιδρυτικά μέλη του θιάσου (που παραμένουν ενεργοί μέχρι σήμερα), ο Γιάννης Χατζηϊωαννίδης και ο Χάρης Αμανατίδης, σε μια παρουσίαση κομματιών από το «Εκείνος κι εκείνος» του Κώστα Μουρσσελά, έξω από τα γραφεία του Πολιστιστικού Συλλόγου Σ. Σταθμού Κατερίνης, το 1984.

* Ανάρτηση της δημοσιογράφου Βέτας Χαιλατζίδου