25.2.24

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. ΕΛΕΝΗ ΑΡΤΕΜΙΟΥ –ΦΩΤΙΑΔΟΥ: "Carpe diem. Να αδράξουμε τη μέρα, να αδράξουμε τη στιγμή, την ίδια τη ζωή".

Η ΕΛΕΝΗ ΑΡΤΕΜΙΟΥ –ΦΩΤΙΑΔΟΥ, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Θέλει να μοιράζεται ότι γράφει γιατί αλλιώς "θα μιλάμε για εσωτερικούς μονολόγους, για μοναχικές διαδρομές". Τα τελευταία χρόνια, με όσα ζούμε έχει γίνει "ακόμα πιο ευαίσθητη και πιο συνειδητοποιημένη όσον αφορά το φθαρτό και πεπερασμένο της ύπαρξής μας".
Ανατρέχει συχνά στη φιλοσοφία, πολύ συχνότερα, θέτει ερωτήματα, κερδίζει απαντήσεις.
Είναι Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Κατέχει Πτυχίο Παιδαγωγικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης και Πολιτικής.
Είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ασχολείται με την ποίηση και τη λογοτεχνία. ‘Εχει εκδώσει συνολικά είκοσι τρία βιβλία: Δεκατρείς ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων και εννέα βιβλία για παιδιά.
Το έργο της έχει τύχει πολλών διακρίσεων.
Δύο από τα παιδικά της βιβλία έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου.
Ποιήματα και διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε διάφορους πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Η ποιητική της σύνθεση «Αλεξ-ήνεμος» απέσπασε το Βραβείο Κώστα Μόντη από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Κύπρου.
Οι ποιητικές της συλλογές «Κατεπείγον» (2011), «Χειμερία Ζάλη» (2017) και REM (2019) ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Κύπρου.
Η ποιητική της συλλογή « Η Αφηρημένη Τέχνη του ΄Εψιλον» ήταν στη βραχεία λίστα των βραβείων Jean Moreas για εκδόσεις 2020.
Ποιήματα και διηγήματά της έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις ή έχουν δημοσιευτεί σε διάφορους λογοτεχνικούς ιστότοπους.
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, σλοβενικά.
Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από Κύπριους συνθέτες.
Η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου έχει συμμετάσχει σε ποικίλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι μέλος κριτικών επιτροπών σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς . Ασχολείται επίσης με τη θεατρική γραφή και έργα της έχουν διακριθεί και έχουν παρουσιαστεί σε επαγγελματικές σκηνές στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά της έργα έχουν παρουσιαστεί από το Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. (ΕΡΤ)
Eίναι η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, το οποίο έγινε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022.
Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια , οργανώνει και συμμετέχει σε ποιητικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Επιμέλεια:
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας -Blogger

1. Πως ξεκίνησε το συγγραφικό/εκδοτικό σας ταξίδι;
Εντελώς απρόοπτα. Ως εκπαιδευτικός σε ένα μικρό σχολείο με 30 μόλις παιδιά, συνήθιζα να γράφω θεατρικές σκηνές που μπορούσαν να υποστηρίξουν τα παιδιά μου. Κάποια στιγμή θέλησα να εκδώσω κάποιες από αυτές τις σκηνές, για να εξυπηρετήσω και άλλους συναδέλφους. Και τότε προέκυψε το 1ο παιδικό βιβλίο με τίτλο «Χρόνος είναι και γυρίζει». ΄Ητανε το 2000. Η 1η ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 2007. ΄Ηταν μια βραβευμένη συλλογή, « Το ταξίδι του ΄Ηλιου στο Φεγγάρι», την οποία ζήτησε να εκδώσει ένας εκδοτικός οίκος στην Κύπρο. Και κάπως έτσι βρήκα και το θάρρος να «εκτεθώ» ποιητικά.

2. Τι σας εμπνέει;
Νομίζω τα πάντα. ΄Ο,τι συλλαμβάνω με όλες τις αισθήσεις, με όλη τη σκέψη ή το συναίσθημα. ΄Ο,τι υπαγορεύει κάποτε μια εικόνα ή μια λέξη που δεν λέει να φύγει από τη μνήμη και επιμένει να γίνει «κάτι».   
3. Γιατί αυτό που γράφετε θέλετε να το μοιραστείτε με τον κόσμο;
«Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει», λέει ο Λειβαδίτης.
Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τον κόσμο της ποίησης. Αλλιώς θα μιλάμε για εσωτερικούς μονολόγους, για μοναχικές διαδρομές. Και υπάρχει πάντα και η ελάχιστη εκείνη πιθανότητα οι στίχοι μας να φτάσουν εκεί που πραγματικά τους έχουν ανάγκη.

4. O Charles Baudelaire, σε μία περίοδο που τα όρια της λογοτεχνίας και της ποίησης ήταν συγκεχυμένα, είχε γράψει «Να είσαι ποιητής, ακόμη και στον πεζό λόγο». Στη σημερινή εποχή, υπάρχουν όρια ανάμεσα στην ποίηση και στην πεζογραφία;
Ένας γνήσιος ποιητής μόνο ποιητικά μπορεί να εκφραστεί, ακόμη και σε αυτό που δόκιμα ονομάζεται πεζογραφία. Κι αυτό έχει να κάνει με τη μουσικότητα και τη μεταφορικότητα της γλώσσας.
   
5. Πού σας βρίσκει η ποίηση;
Παντού και πάντοτε. Στα απλά, στα λιτά, στα απροσδόκητα. Πιο έντονα στα μάτια και στα λόγια των παιδιών. Κι ευτυχώς, λόγω επαγγέλματος, έχω πολλές τέτοιες ευκαιρίες.
  
6. Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.
«Αδιάβροχες λέξεις» είναι ο τίτλος της 13ης ποιητικής μου συλλογής. Μια αυτοβιογραφική ποιητική διαδρομή, στην οποία το βίωμα γίνεται στίχος. Θα ήθελα ως περιγραφή να χρησιμοποιήσω κάτι που μου έγραψε ο εκδότης μου, ο αγαπητός Κώστας Κρεμμύδας και το υιοθετώ ανεπιφύλακτα. Είναι μια συλλογή με ανθρώπινο στοιχείο, προσωπικό, αλλά και με θέματα γενικότερα της ενηλικίωσης και της ωριμότητας, με μια παράλληλη πορεία ενός ολόκληρου κόσμου που ακόμα αναζητά τους αγνοούμενούς του, κυριολεκτικά και μεταφορικά.  
   
7. Τι πιστεύετε ότι αποκομίζει από το βιβλίο σας ο αναγνώστης ;
Μια ποιητική κατάθεση βίου, στην οποία τα συνήθη αποκτούν το μη σύνηθες της ποιητικής γλώσσας.

8. Μιλήστε μας για τη μελοποίηση των στίχων.

Είναι μια άλλη διάσταση δημιουργίας. Με περισσότερο ρυθμό, ομοιοκατάληκτες σκέψεις. Γι αυτό και αποτυπώνονται πιο εύκολα στα χείλη και τη μνήμη.
   

9. «Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε», είπε ο Πωλ Βαλερύ. Η ποίηση που «δεν καταλαβαίνουμε» ποιους αφορά;

Όλους. Ακόμα και η ασάφεια της ποίησης έχει κάτι μυστηριακό, κάτι αφήνει στην ψυχή μας, το οποίο μένει απροσδιόριστο αλλά παρήγορο, κατά τρόπο μαγικό.

10. Τα τελευταία χρόνια, με όσα ζούμε , έχετε επηρεαστεί στη σκέψη;

Ποιος δημιουργός θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος; Ο καθένας κινείται στον χωροχρόνο και επηρεάζεται αναλόγως. Προσωπικά, νομίζω πως έχω γίνει ακόμα πιο ευαίσθητη και πιο συνειδητοποιημένη όσον αφορά το φθαρτό και πεπερασμένο της ύπαρξής μας.
   

11. Πώς «ονειρεύεστε» το συγγραφικό σας μέλλον; Τι θα θέλατε να σας συμβεί
;

Επιθυμώ να έχω υγεία, για να μπορέσω στα επόμενα χρόνια να ολοκληρώσω κάποιες εμπνεύσεις που έχω καταγράψει για το εγγύς και το απώτερο μέλλον. Και ανθρώπους γύρω μου να με στηρίζουν με την αγάπη και το ανιδιοτελές ενδιαφέρον τους.

12. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας Έλληνες και ποιοι ξένοι συγγραφείς και ποια βιβλία τους είναι τα αγαπημένα σας;
Είναι πολλοί. Ο καθένας και η καθεμία για έναν ιδιαίτερο λόγο. Θα κρατήσω από την ποίηση τους Ελύτη και Ρίτσο. Και από την πεζογραφία τους Καζαντζάκη και Μυριβήλη. Και οι τέσσερις με συνοδεύουν από τα εφηβικά μου χρόνια. Καθώς μεγαλώνω, τους ανακαλύπτω όλο και περισσότερο, όλο και βαθύτερα. Ο Κάφκα είναι ένας συγγραφέας στον οποίο ανατρέχω συχνά. ΄Οπως και ο Καμύ. Δεν ξεχωρίζω βιβλία τους, όλα έρχονται ξανά και ξανά μέσα στις μέρες μου, ακόμα και για να διαβάσω ένα μόνο ποίημα ή ένα απόσπασμα.

13. Με ποια κριτήρια επιλέγετε ένα βιβλίο;
Κυρίως με το ένστικτο πλέον, θα έλεγα. Μετροφυλλώ ένα βιβλίο, σταματώ πάντα σε δύο συγκεκριμένες σελίδες, ρίχνω μια ματιά σε εξώφυλλο και οπισθόφυλλο. Αν κάτι με προκαλέσει περισσότερο, τότε έχω βρει το βιβλίο που θα διαβάσω στη συνέχεια.
   
14. Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία;
Διαβάζω κυρίως ποίηση, αρκετή ποίηση θα έλεγα. Ωστόσο το τελευταίο βιβλίο που έχω διαβάσει είναι από τον κόσμο της πεζογραφίας, οι «Ιστορίες για τον πόλεμο» του Γκυ ντε Μωπασάν.

15. Αγαπημένος μου...Ειδικά "Ο φιλαράκος" του. Σε ποια εποχή θα θέλατε να ζείτε;

Στη δική μου και μόνο. ΄Ολα, θαρρώ, έχουν μια εξέλιξη, αόρατα πλέκεται μία ύπαρξη και συνύπαρξή μας με τους άλλους.

16. Τι φοβάστε πιο πολύ από όλα σαν άνθρωπος;

Να μην πάθουν κάτι οι δικοί μου άνθρωποι. Ιδίως τα παιδιά μου. Και να μην πάθω εγώ οτιδήποτε που μπορεί να τους προκαλέσει το βάρος της φροντίδας μου.

17. Τι σας γεμίζει πιο πολύ: η τέχνη, η φιλοσοφία, ο χριστιανισμός, η μουσική, ο έρωτας; Κάτι άλλο;
΄Ολα μαζί και το καθένα ξεχωριστά, ανάλογα με τη στιγμή και τη διάθεση. Στη φιλοσοφία ανατρέχω πολύ συχνότερα, θέτω ερωτήματα, κερδίζω απαντήσεις , οι οποίες γεννούν νέα ερωτήματα. Κι αυτή είναι η μοναδικότητα της φιλοσοφίας.  
 
18. Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;

Το ότι μπορώ χωρίς καμία επιφύλαξη να τους θεωρώ φίλους/φίλες μου.

19. Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;

Να έχω υγεία και να δημιουργώ, απολαμβάνοντας με τους δικούς μου ανθρώπους τα απλά αλλά ουσιώδη της ζωής. Να μπορώ να ανοίγω και να κλείνω την κάθε μου μέρα με μία θετική σκέψη. Και να ξεχνιέμαι μπροστά στη θάλασσα, ένα χωράφι με αγριολούλουδα, μια φωτεινή ομπρέλα του ουρανού.

20. Τι απεχθάνεστε περισσότερο;

Την υποκρισία, το «δήθεν», την έλλειψη γενικά αυθεντικότητας σε λόγια και πράξεις.

21. Ετοιμάζετε κάτι λογοτεχνικό στο εγγύς μέλλον;
Υπάρχουν διάφορα αρχεία στον υπολογιστή μου. Δεν ξέρω ποιο θα προχωρήσει τελικά, εξαρτάται από την έμπνευση. Και από τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η ζωή.

22. Το προσωπικό σας απόφθεγμα;


Carpe diem.
Να αδράξουμε τη μέρα, να αδράξουμε τη στιγμή, την ίδια τη ζωή.  

 Θέλουμε να χαρίσετε στους αναγνώστες του «OlymposVoice» ένα ποίημα από το βιβλίο σας.

Η Πρωτομαγιά των 50 plus

Το ταβάνι απόψε στο στήθος
Το σώμα μου ολόκληρο μια κατοικία χωρίς ενοίκους
Μόνο φαντάσματα εποχών και θόρυβοι αναχωρήσεων
Από τον τέταρτο όροφο βλέπω το λιμάνι και γίνομαι καράβι
Σαλπάρω για όλα τα μέρη που ξέρω πλέον με ωριμότητα
πως θα φιλοξενήσουν μόνο εκδοχές
παραλλαγές της φαντασίωσης
με τα ίδια έπιπλα της νιότης
τις φτηνές κουρτίνες
τις αποταμιεύσεις για τελευταίες προσδοκίες
Στα ποτήρια για βότκα, τζιν, κονιάκ, ουίσκι
σιγομουρμουρίζει, απόγευμα αναβράζον, το τσάι
Στα έπιπλα χασκογελάνε οι αράχνες
Πιάσαμε μούχλα, μιλάω καγχάζοντας
σε μια ταπετσαρία που ξεκολλά
Έξω ο Μάης κλείνει τα μάτια
κρύβομαι
Είναι η άνοιξη σαν μοναστήρι άβατο
για γυναικεία λύπη

« Αδιάβροχες λέξεις»,
Εκδόσεις Μανδραγόρας, Αθήνα 2024
  
EΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:

ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

• Το ταξίδι του ΄Ηλιου στο Φεγγάρι, εκδ. Αιγαίον, 2007
• Αλεξ-ήνεμος, εκδ. Πήλιο, 2010, Βραβείο Κώστα Μόντη
• Οι διαδρομές του Αδάμ, εκδ. Πήλιο, 2010
• Κατεπείγον, εκδ. Μανδραγόρας, 2011 ( Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων Κύπρου)
• Ο κύκλος ενός τετράγωνου έρωτα, εκδ. Πήλιο, 2012
• Διμερής Συμφωνία, εκδ. Μανδραγόρας, 2013
• Η λίμνη των κύκλων, εκδ. Μανδραγόρας, 2014
• Φωνήεντα σε περίπτερο, εκδ. Μανδραγόρας, 2016
• Χειμερία Ζάλη, εκδ. Μανδραγόρας, 2017 ( Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων Κύπρου)
• REM, εκδ. Μανδραγόρας, 2019 ( Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων Κύπρου)
• Η Αφηρημένη Τέχνη Του ΄Εψιλον , εκδ. Μανδραγόρας , 2020 ( Βραχεία λίστα βραβείων Jean Moreas)
• Φώτα στη διαπασών, εκδ. Μανδραγόρας, 2022
• Αδιάβροχες λέξεις, εκδ. Μανδραγόρας 2024

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
• Αφύπνιση 800 mg, εκδ. Μανδραγόρας, 2011

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
• Χρόνος είναι και γυρίζει, 2000
• Στη Λιακαδοχώρα, 2005 (Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου )
• Ο Μπαμπακένιος, 2009
• Ο Πρωταθλητής, 2009 ( Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου)
• ΄Αρης ο Φεγγάρης, 2010
• Ο κήπος με τις τριανταφυλλιές, 2011
• Ο βασιλιάς Ξεκούτης, 2011, Παιδικό Θέατρο, Βραβείο Θ.Ο.Κ
• Ο μικρός κύριος Ου! 2011 ( ΄Επαινος Πανελλήνιας ΄Ενωσης Λογοτεχνών )
• Για ένα χαμόγελο, ένα ποίημα-παραμύθι, εκδ. Μανδραγόρας, 2014

GALLERY