22.2.24

Παρασκευά Καλπακτσόγλου, η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ- ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, φωτο

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ονομαζόταν μια μικρή συνοικία που βρισκόταν απέναντι από το κτίριο και τις γραμμές του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης. Η συνοικία αυτή δημιουργήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στην κατοχή, την ίδια περίπου εποχή που κτίστηκε και το «φρούριο» του Σιδ. Σταθμού. Την αποτελούσαν δέκα περίπου κτίσματα, των οποίων το χαρακτηριστικό ήταν η πολύ οξεία κεραμωτή σκεπή. Αυτό οφειλόταν στο ότι τα κτίσματα έγιναν με σχέδια Γερμανών μηχανικών, οι οποίοι ακολούθησαν την αρχιτεκτονική της πατρίδας τους, στην οποία οι στέγες είχαν μεγάλη κλίση, για να μη επικάθονται σ’ αυτή το χειμώνα χιόνια ώστε να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής τους. Για την κατασκευή αυτών των κτισμάτων εργάστηκαν καταναγκαστικά Έλληνες κάτοικοι του συνοικισμού του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Τα κτίσματα στέγασαν Γερμανούς στρατιωτικούς και υπαλλήλους του Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Εμποτιστηρίου. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών τα κτίρια παραχωρήθηκαν σε Ελληνικές οικογένειες και μέχρι τη δεκαετία του ’80 διατηρούνταν τα περισσότερα σε ικανοποιητική κατάσταση. Στη συνέχεια τα περισσότερα κατεδαφίστηκαν για να οικοδομηθούν στη θέση τους νέα σύγχρονα κτίσματα. Έτσι έχουν απομείνει μόνο μερικά, τα οποία είναι ακατοίκητα και χρησιμοποιούνται από τον ΟΣΕ ως αποθήκες. Τα εναπομείναντα κτίρια περικλείονται από την οδό Διογένους και τις σιδηροδρομικές γραμμές.  


Η γειτονιά των Γερμανικών είναι πολύ σημαντική στην σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Στη γειτονιά αυτή εκτελέστηκε ο Αιμίλιος Ξανθόπουλος με άλλους 39 Έλληνες συμπατριώτες μας. Για τη θυσία τους αυτή στήθηκε Μνημείο από τη Δημοτική αρχή με τα ονόματά τους, στο οποίο αποτίεται φόρος τιμής και κατατίθενται στέφανοι κάθε 23 Φεβρουαρίου.

Το αποκαλούμενο "φρούριο", οχυρό που κατασκεύασαν οι Ναζί κατακτητές στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης γιά να φυλάξουν τις εγκαταστάσεις του από επιθέσεις της Ελληνικής Αντίστασης, συνορεύει ή καλύτερα "δείχνει" την θέση των "Γερμανικών".
Για την οικοδόμησή του εργάστηκαν οι κάτοικοι του ομώνυμου συνοικισμού με καταναγκαστική εργασία.