22.2.24

Επέτειος της Επανάστασης του Ολύμπου το 1878, στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Λ Ι Τ Ο Χ Ω Ρ Ι ΤΩ Ν ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης προσκαλούν τους Λιτοχωρίτες, τις Λιτοχωρίτισσες αλλά και τους φίλους και φίλες μας στο νομό Θεσσαλονίκης να τιμήσουν με την παρουσία τους την μεγάλη εορταστική εκδήλωση για την 146η Επέτειο της Επανάστασης του Ολύμπου και της Μακεδονίας στα 1878.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο "Σταύρος Κουγιουμτζής", Αποστόλου Σαμανίδη 21, κτίριο του Δημαρχείου του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024.Ώρα έναρξης της εκδήλωσης: 11 π.μ.Στα γεγονότα της Επανάστασης και της συμμετοχής του Λιτοχώρου και της παρολύμπιας περιοχής σ' αυτή, θ' αναφερθεί εμπεριστατωμένα ο ομιλητής κ. Λάζαρος Καναβούρας, μελετητής της Τοπικής Ιστορίας και Παράδοσης, πρώην Πρόεδρος του Ο.Λ.Θ. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία του Συλλόγου μας και η Χορωδία του Ιδρύματος "Ιωάννης Σακελλαρίδης" Λιτοχώρου με τη συνοδεία μουσικών παραδοσιακών οργάνων.

Στόχος της εκδήλωσης είναι ν' αναδειχθεί η μεγάλη σημασία και συμβολή της Επανάστασης του 1878 στους απελευθρωτικούς αγώνες του Έθνους και στη διαμόρφωση του ιστορικού σκηνικού στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Η Επανάσταση, αν και στρατιωτικά απέτυχε, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του Λιτοχώρου και των ξεσηκωμένων χωριών των παρολύμπιων περιοχών Θεσσαλίας και Μακεδονίας, εντούτοις ανέτρεψε δυναμικά τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και καθόρισε διπλωματικά και θετικά για τη Βόρεια Ελλάδα τους όρους της Συνθήκης του Βερολίνου.
Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε, να τιμήσουμε όλοι μας αλλά και οι νεότερες γενιές τα γεγονότα, τις θυσίες και το αίμα που χύθηκε από τους προγόνους μας για να είμαστε εμείς ελεύθεροι!
Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους οι Αρχές του Δήμου Δίου - Ολύμπου, της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης.
Σας περιμένουμε!
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Κάκκαλος
Η Γεν. Γραμματέας, Ελένη Καναβούρα