7.11.23

Η νέα ΔΕΗ μετά την εξαγορά της "Κωτσόβολος".

Με την απόκτηση της Κωτσόβολος η ΔΕΗ προχωράει γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών, ακολουθώντας τα βήματα αντίστοιχων ευρωπαϊκών κολοσσών της ενεργειακής αγοράς, όπως της γαλλικής EDF, η οποία έχει μπει στην προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιστικών, λεβήτων, πάνελ κ.λπ., της British Gas, η οποία προσφέρει υπηρεσίες εγγύησης και επισκευής για ηλεκτρικές συσκευές, ασφάλιση σπιτιού κ.λπ., και της βρετανικής SSE, η οποία διαθέτει πληθώρα υπηρεσιών επισκευής και πώλησης συσκευών κ.ά.

Επενδύσεις

Ο κυρίαρχος «παίκτης» της εγχώριας ενεργειακής αγοράς επαναπροσδιορίζεται πλέον σε όλους τους τομείς. Επενδύει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, απομακρύνεται από τον λιγνίτη, ανοίγεται στη βαλκανική αγορά (με εξαγορές στη Ρουμανία και επενδυτικά πλάνα σε Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία κ.λπ.), στηρίζει τη δημιουργία νέων Pop-Up καταστημάτων με λύσεις πράσινης ενέργειας και προϊόντων smart living, ανοίγει νέα καταστήματα με σύστημα franchise και μπαίνει δυναμικά στη λιανική αγορά με την απόκτηση της Κωτσόβολος.

Επιπλέον, η εξαγορά της θα προσθέσει τζίρο στη ΔΕΗ, καθώς για την οικονομική χρήση Μάιος 2022 – Απρίλιος 2023 είχε κύκλο εργασιών 733 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 49 εκατ. ευρώ. Η Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores, ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων, ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκατάσταση συσκευών, call center, e-shop και 1.500 εργαζομένους. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς τοποθετείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.
Τι αγοράζει η ΔΕΗ
95 καταστήματα της Κωτσόβολος, εκ των οποίων 92 στην Ελλάδα και τρία στην Κύπρο, συνολικής έκτασης 143.000 τ.μ. Τα 27 από αυτά είναι megastores, άνω των 2.000 τ.μ.
online κατάστημα kotsovolos.gr
logistics και εγκαταστάσεις (κέντρα διανομής, τοπικά hubs και κέντρα διεκπεραίωσης, ιδιόκτητα οχήματα)

Αξία Κωτσόβολος (Enterprise Value): 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα

Κύκλος εργασιών Κωτσόβολος (οικονομική χρήση 1.5.2022 – 30.4.2023): 733 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε σχέση με το 2022

EBITDA: 49 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός


περισσότερα εδώ:  ΤΟ ΒΗΜΑ