7.11.23

Έκθεση Ζωγραφικής της Λίνας Τσίλαγα-Φωτό, Β. Κουτρουμάνος

Ομότιμης Καθηγήτριας, π. Πρόεδρος Τμήματος ΣΑΕΤ, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής-Εικαστικού-Συγγραφέα

Την Παρασκευή 3/11/2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης Ζωγραφικής της κας Λίνας Τσίλαγα, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τίτλος έκθεσης: "Από τα υλικά στο έργο ", Εικαστική διαδρομή.

Η έκθεση έχει την Αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την υποστηρίζουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΑΘΗΝΑ 9,84

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο κος Κωνσταντίνος Στουπάθης, Μουσειολόγος, Συντηρητής Έργων Τέχνης. Διάρκεια 22/11- 11/11/2023

Μετά από τις ευχαριστίες της κας Λίνα Τσίλαγα, προλόγισε ο Δρ. Νικήτας Χιωτίνης, Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, π. Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού. Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού η κα Φαίνη Χατζηαθανασιάδου Μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, εκ μέρους του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» Δ. Αθηναίων η κα Ίρις Κασόλα. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η κα Αμαλία Βαρότση - Ραγκούση π. Πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος και π. Πρόεδρος του ΣΟΨ. Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε και από τον Επιμελητή κο Κωνσταντίνο Στουπάθη ,Μουσειολόγο, Συντηρητή Έργων Τέχνης. Την εκδήλωση χαιρέτησε η κα Κλειώ Σγουροπούλου Καθηγήτια και π. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, νυν Μέλος του ΔΣ του ΠΑΔΑ, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου κος Μάνος Κρανίδης.

Παραβρέθηκαν, η κα Έφη Παπαγεωργίου Μέλος του ΔΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και π. Αντιπρύτανης, η κα Κατερίνα Λυκερίδου π. Αντιπρύτανης και Πρόεδρος Τμήματος, ο κος Γιώργος Φακορέλλης Κοσμήτωρ, η κα Λ. Γώγου π. Κοσμήτωρ, ο κος Άκης Μπογιατζής Πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ο π. Πρόεδρος του Τμήματος Φωτογραφίας κος Νίκος Αποστολόπουλος, μέλη ΔΕΠ και άλλα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές. Παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων κος Σπύρος Ράτης. Παραβρέθηκαν Μέλη των Σοροπτιμιστικών Ομίλων.

Κατά την Εικαστικό Λίνα Τσίλαγα η όλη έκθεση αποτελεί ένα Project, που σκοπό έχει, να μυήσει τον θεατή, στις διαφορετικές τεχνικές και υλικά που χρησιμοποιεί ένας εικαστικός στην εικαστική του πορεία, αλλά και πώς αυτά διαμορφώνουν το αποτέλεσμα και τα μηνύματα που εκπέμπουν τα έργα τέχνης. Το εγχείρημα μου αυτό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της επί 43 έτη ενασχόλησής της με την διδασκαλία της Τέχνης στους φοιτητές της, κυρίως σε όσους επέλεξαν την Συντήρηση Έργων Τέχνης, στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Στην αναφορά του Κωσταντίνου Λίβα, στην εικαστική διαδρομή της Λίνας Τσίλαγα, με τίτλο «Με τη ματιά του Θεατή», επισημαίνεται το: «…η ζωγραφική της Λίνας Τσίλαγα εικαστική αποτύπωση της συγκίνησης από τις μορφές του μικρόκοσμου, της κίνηση, της εναλλαγής, του μετασχηματισμού, της έκρηξης του εφήμερου, της ομορφιάς του εφήμερου, εκείνου που χάνεται που την συγκινεί και αξίζει να καταγραφεί και να μείνει… Σ’ αυτόν τον διάστικτο χαοτικό κόσμο, τον ρευστό, υπάρχει μια δυναμική αντίθεση κάτι που ο χρόνος δεν κατάφερε να σβήσει όσο και αν περνάει. Αυτό το κάτι είναι οι κλασσικές αξίες και ιδέες που κληρονόμησε η ανθρωπότητα εκφρασμένες εικαστικά…»

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟ
Photo Credits: Βασίλης Κουτρουμάνος
Τον Ευχαριστώ για την άψογη κάλυψη