Για την έκδοση οι δύο δημιουργοί, εστίασαν στον σκοπό υπογραμμίζοντας ότι:
«Το συγκεκριμένο έργο είναι το αποτέλεσμα της αγάπης μας για τον τόπο από τον οποίο καταγόμαστε, την Πιερία. Θελήσαμε να αφηγηθούμε μια μικρή ιστορία με χαρακτηριστικά σημεία-σταθμούς και να προτρέψουμε τον θεατή-αναγνώστη να λάβει μια αντιπροσωπευτική αίσθηση του χώρου για τον οποίο μιλάμε. Οι άγνωστες πτυχές του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Πιερίας είναι αμέτρητες και καλούμε το κοινό να μετάσχει στην εξερεύνηση αυτών των στοιχείων. Κι όταν μιλάμε για την Πιερία, δεν γίνεται να μην μας έρχεται στον νου η εικόνα ενός τόπου που κρύβει πολλά μυστικά, από τα Προϊστορικά χρόνια έως και τη σύγχρονη εποχή. Ένα αφήγημα που αρχίζει με τον μύθο και συμπορεύεται με την πραγματικότητα ακόμη και σήμερα».
Ο κ. Πάνος Μπαλής και Μαρία Καρανίκα, με αφηγηματικό τρόπο μας εισήγαγαν στις φωτογραφικές διαδρομές στην Πιερία, με αποσπάσματα από τα συγγράμματα, από τον μύθο και την ιστορία της Πιερίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βιβλιόφιλοι, λογοτέχνες της Κατερίνης και φίλοι των δύο συγγραφέων. Παρούσα και η νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Σύμβουλος Πιερίας κ. Δριστά.
Η Μένη Σεϊρίδου, κατάγεται από τη Νέα Αγαθούπολη Πιερίας και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Διοίκηση γεωργικών εκμ/σεων στο ΤΕΙΘ και Φωτογραφία στο ΙΙΕΚ Εsp. Συμμετείχε σε εκθέσεις και φεστιβάλ φωτογραφίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ εργασίες της έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχουν κυκλοφορήσει δύο φωτογραφικά βιβλία της, το «Blue drops of ink» (εκδόσεις Άθωνος art space) και τις «Υφές» (εκδόσεις Τρι. ένα πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του «No name zine» το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2023, ενώ έχει επίσης ασχοληθεί με την επιμέλεια εκθέσεων και βιβλίων.
Η Μαρία Καρανίκα, μητέρα δύο παιδιών, κατάγεται από το Μακρύγιαλο Πιερίας, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Είναι υποψήφια Διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εξειδικεύεται στη Νεολιθική Τέχνη και στη θεωρητική πλευρά των απαρχών της τέχνης στην προϊστορία. Έχει εργαστεί ως αρχαιολόγος σε Εφορείες Αρχαιοτήτων σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όπως στην ΕΦΑ Πιερίας, ΕΦΑ Κοζάνης, ΕΦΑ Ηρακλείου Κρήτης, ΕΦΑ Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και σήμερα στην ΕΦΑ Ημαθίας. Τα ενδιαφέροντά της κινούνται και γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, έχοντας επιμεληθεί εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής. Έχει εθελοντική δράση γύρω από την αξιοποίηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής της Πιερίας.