28.9.23

Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου. Ανάσα - Anasa

Η σημασία του λόγου σε συνάρτηση με τον ήχο, στη ζωή και στην εξέλιξη του ανθρώπου και του πολιτισμού του είναι μεγαλειώδης και αναντικατάστατη. Βασικό μέσο μεταφοράς του λόγου καθώς και του ήχου είναι η ανθρώπινη φωνή. Χρησιμοποιούμε τη φωνή για να μιμηθούμε ήχους, έπειτα τους μουρμουρίζουμε βάζοντάς τους σε μελωδικές γραμμές και τέλος τους στολίζουμε με λόγια δημιουργώντας τα τραγούδια.
Με τη φωνή οι άνθρωποι ερχόμαστε σε επαφή, οργανώνουμε ομάδες, αναπτύσσουμε σχέσεις, ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Με τη μελωδική χρήση της φωνής συνεργούμε στην κοινή βίωση και αλληλεπίδραση των συναισθημάτων μας, μεταφέρουμε την ανάγκη της εσωτερικής μας πάλης στην επιφάνεια, απελευθερωνόμαστε ψυχικά και απολαμβάνουμε την ανακούφιση και την πληρότητα που προσφέρει η τέχνη του τραγουδιού στο σώμα και την ψυχή μας.
Ένας σημαντικός χώρος όπου η πράξη της φωνητικής τέχνης φτάνει στην κορύφωση της είναι η χορωδία. Η χορωδία που ξεπερνά την έννοια του απλού ανθρώπινου συνόλου καθώς η ίδια αποτελεί το πιο πολύπλοκο, δύσκολο, μα ταυτόχρονα ομορφότερα και υπέροχο μουσικό όργανο. Ο κάθε χορωδός, με την ανάσα του (το βασικότερο στοιχείο της φωνητικής τέχνης) και την ξεχωριστή του χροιά, πάλλεται σαν μια χορδή και με τις δονήσεις που αντανακλά ο ήχος του στον χώρο, προσφέρει τα μέγιστα στο τελικό ηχητικό και αρμονικό αποτέλεσμα του τραγουδιού.
Η ανάσα λοιπόν, ναι, αυτή η ανάσα, που στις μέρες μας νιώθουμε να κονταίνει και να ασθμαίνει, στον χώρο της χορωδίας προσφέρεται απλόχερα και γενναιόδωρα, αρκεί να της ανοίξουμε το δρόμο μέσω της ψυχής και της φωνής μας.
Έλα και εσύ στην ομάδα της χορωδίας μας, για να νιώσεις την ανυπέρβλητη εμπειρία του Συνόλου που μέσω της φωνής και του τραγουδιού γίνεται Ένα.
Για να κάνουμε πράξη μαζί το:
"εμείς αδερφέ μου τραγουδάμε Για να σμιξουμε τον κόσμο" (Γ. Ρίτσος)

Μαρίκα Φωτοπούλου
Διπλωματούχος Μονωδίας και Βυζαντινής Μουσικής
Πτυχιούχος βιολιού
Μαέστρος της χορωδίας του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου
Πρώτη μας συνάντηση την Παρασκευή 29/09/2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα διδασκαλίας του Πολιτιστικού Κέντρου, στα γραφεία του Π.Ο.Λ.