27.9.23

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΔΡΙΣΤΑ:«Θα είμαι πάντα παρούσα για την Πιερία μας: με τη δύναμη της γνώσης, της εμπειρίας, της διάθεσης προσφοράς στον πολίτη». 30 ΦΩΤΟ


Υποψήφια Περιφεριακή Σύμβουλος «Αλληλεγγύη» 
-Απόστολος Τζιτζικώστας.
Το όνομά της παραπέμπει συνειρμικά στην «ανατολή», στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, για έναν καλύτερο κόσμο. Νέα, εντυπωσιακή παρουσία, δραστήρια, με διάχυτο ενθουσιασμό και πυγμή, διεκδικεί την εκλογή της στις Περιφερειακές εκλογές, στην Πιερία, ως υποψήφια με το ψηφοδέλτιο «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα. Η ενεργή συμμετοχή της Χρυσαυγής Δριστά στα κοινά, μέσα από διάφορες δραστηριότητες μας είχαν προϊδεάσει για τη σημερινή εξέλιξη, την υποψηφιότητά της.Η δεκαετής ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα ως δικηγόρος, η συμμετοχή της στο ΔΣ του Γ. Νοσοκομείου Κατερίνης, η διοικητική εμπειρία της ως υποδιευθύντρια και στη συνέχεια ως διευθύντριας στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης, την έχουν «εφοδιάσει» με τα προσόντα και την εμπειρία που χρειάζονται ή που απαιτούνται αν θέλετε ώστε να συμμετέχει στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, με στόχο, να προσφέρει έργο στην Πιερία.

Η ανανέωση κατά 70% των υποψήφιων στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης, που προχώρησε τολμηρά ο κ. Τζιτζικώστας, της έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχοντας τη «φρέσκια» και διαφορετική ματιά που αναζητά ο «κόσμος» στην πολιτική, απογοητευμένος από τις «χαμένες προσδοκίες» ετών.

Τολμά να εκφραστεί για τις αλλαγές που θα βοηθήσουν τον Β΄ Βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης να αποκτήσει μεγαλύτερη και πιο λειτουργική αυτονομία, ώστε να γίνει φορέας παραγωγής έργου λειτουργώντας διαδραστικά με τον Α΄ Βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μιλάει χωρίς περιστροφές, για την τεράστια ευθύνη της «Αλληλεγγύης» απέναντι στους πολίτες (με τα προσδοκώμενα μεγάλα ποσοστά εκλογής), δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν «είναι όλοι ίδιοι», μιλάει για τη λειτουργία του Νοσοκομείου χωρίς να χρυσώνει το «χάπι», καταθέτει την γνώμη της για τον τρόπο που μπορούμε να «ανακάμψουμε» ως χώρα και στέλνει το δικό της μήνυμα στους πολίτες της Πιερίας.

Η Χρυσαυγή Δριστά, δηλώνει παρούσα, πανταχού παρούσα. Κατόρθωσε με τον αεικίνητο προεκλογικό της αγώνα, το όνομά της να φιγουράρει ανάμεσα στα 3 που εκλέγονται στην Πιερία. Από την συνέντευξη που ακολουθεί, θα βγάλετε σημαντικά συμπεράσματα για την οπτική που αντιμετωπίζει την πολιτική αλλά και για την ισχυρή προσωπικότητά της.


  

1. 
 2023, αποφασίσετε τη συμμετοχή σας στα κοινά μέσα από τον πολιτικό στίβο –την τοπική αυτοδιοίκηση Β΄ Βαθμού. Είστε υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, με το ψηφοδέλτιο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα. Πρώτο ερώτημα: Γιατί τώρα;

Διότι έχω πλέον αποκτήσει την διοικητική εμπειρία και την νομική γνώση που απαιτείται για να ανταποκριθώ σε μια τέτοια πρόκληση. Ως δικηγόρος επί δεκαετία, έχοντας πλέον υπηρετήσει τα τελευταία χρόνια ως υποδιευθύντρια και ακολούθως ως διευθύντρια στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης, έχοντας υπάρξει για μια τριετία τακτικό μέλος της διοίκησης του ΓΝ Κατερίνης σε συνδυασμό με τα αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα που διαθέτω, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως έχω πλέον αποκτήσει τα ουσιαστικά εφόδια, ώστε να μπορώ να υλοποιήσω τις καλές μου προθέσεις. Οι φιλοδοξίες δεν είναι αρκετές για να μπει κάποιος στην πολιτική. Χρειάζεται γνώση, εμπειρία, τεχνογνωσία, διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης.

2. Αυτό που συζητείται σε αυτές τις εκλογές, δεν είναι η εκλογή ή όχι του κ. Τζιτζικώστα αλλά που μπορούν να φτάσουν τα ποσοστά του, από το 62% των προηγούμενων εκλογών. Γίνεστε αποδέκτης αυτού του κλίματος στις εξορμήσεις σας στο νομό;

Ναι. Στις πάμπολλες επαφές και συζητήσεις με τους συμπολίτες μας σε ολόκληρη την Πιερία, διαπιστώνω ότι η «Αλληλεγγύη » διαφαίνεται ως ο συνδυασμός με τη μεγαλύτερη δυναμική. Αυτό όμως που απασχολεί εμένα προσωπικά είναι η μεγάλη ευθύνη που θα έχουμε έναντι των πολιτών την επόμενη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.


3. Στην παρουσίαση των Υποψηφίων του Συνδυασμού στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η ανανέωση των προσώπων, των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιό του έφτασε στο 70%. Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο προφανώς και θα έχει πολλά νέα πρόσωπα. Αυτή η απόφασή του, γεννά προσδοκίες σε μια νέα πενταετία πολύ σημαντική και κρίσιμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είστε έτοιμη να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας αν εκλεγείτε;

Υπό οποιαδήποτε από τις επαγγελματικές ή άλλες ιδιότητες μου, τις οποίες προανέφερα, έρχομαι καθημερινά σε επαφή με κόσμο και προσπαθώ να επιλύσω προβλήματα. Η ανανέωση των υποψήφιων στο ψηφοδέλτιο αποτελεί για εμένα ευκαιρία να δούμε με μια φρέσκια και διαφορετική ματιά τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και είναι βέβαιο ότι θα εργασθούμε για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η νέα πενταετία, είναι εξαιρετικά σημαντική. Με το έργο που έχει επιτελέσει ο κ. Τζιτζικώστας πιστεύω ότι έρχεται η στιγμή, για να γίνει το μεγάλο άλμα στη νέα εποχή με απτά αποτελέσματα και αποδέκτη την κοινωνία των πολιτών. Όλα προς όφελος του πολίτη.



4. Πιστεύετε ότι η νέα γενιά πολιτικών ή αν θέλετε αυτοδιοικητικών, μπορεί να αλλάξει την γνώμη που έχει ο κόσμος για όσους ασχολούνται με τα κοινά, με την πολιτική;

Πιστεύω στη σύγχρονη, στη «φρέσκια» ματιά των νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχοντας ανάγκη να επιβιώσουν σε μια πολύ απαιτητική αγορά εργασίας, φροντίζουν και αποκτούν πολλαπλάσια σε σχέση με το παρελθόν ακαδημαϊκά προσόντα. Η ανανεωμένη και χωρίς αγκυλώσεις σκέψη των νέων τους σε συνδυασμό με την δυνατότητα – λόγω προσόντων πλέον - να την εφαρμόσουν, πιστεύω ότι μπορεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη και την ελπίδα για το μέλλον και μάλιστα μέσα από την πολιτική. Πιστεύω ότι η ίδια η κοινωνία, ωθεί τη νέα γενιά, στο προσκήνιο. Δε μπορούμε να μιλάμε για τη «νέα εποχή», χωρίς τη νέα γενιά πρωταγωνιστή.


  




5. Σας ενοχλεί το «όλοι ίδιοι είναι»;


Ως αντίδραση των πολιτών το κατανοώ, διότι αντικατοπτρίζει την διάψευση των προσδοκιών τους. Εξάλλου από το Μάιο έχουμε συνεχώς εκλογές, ο κόσμος κουράστηκε. Είναι ενδεχομένως αντανακλαστική η αντίδραση. Αλλά την ώρα της κάλπης, στις 8 Οκτωβρίου, με σύνεση και σωφροσύνη οι πολίτες, οι συμπατριώτες μας, θα ψηφίσουν αυτούς που αγωνίζονται πραγματικά για το καλό του τόπου.Δεν είμαστε όμως «όλοι ίδιοι» και καλώ τους πολίτες να το διαπιστώσουν με μια ανάγνωση του βιογραφικού μου. Οι νέοι άνθρωποι πιστεύω ακράδαντα ότι διαφέρουμε και αν με εμπιστευτούν οι συμπολίτες μου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να είναι βέβαιοι ότι θα το διαπιστώσουν στην πράξη.



6. Τα τελευταία χρόνια, με όσα ζούμε, (μνημόνια, πανδημία, καραντίνες, κρίσεις συνεχώς) έχετε επηρεαστεί στον τρόπο σκέψης; Γίνατε πιο ενεργή, πιο διεκδικητική;



Ενεργή και διεκδικητική ήμουν ανέκαθεν. Σίγουρα όμως μετά τα γεγονότα που αναφέρετε αντιλαμβάνομαι ότι όλοι έχουμε κατανοήσει πόσο σημαντικός είναι κάθε κρίκος της κοινωνικής αλυσίδας. Κάθε άνθρωπος και κάθε επαγγελματική δραστηριότητα είναι σημαντική, ενώ πλέον κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις διεκδικούνται και οροθετούνται με μεγαλύτερη σαφήνεια.
   

7. Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την αλλαγή «λειτουργίας» του Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, να αυξηθούν οι αρμοδιότητες;

Πιστεύω ότι ο Β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία και να έρθει πιο κοντά στον πολίτη, σε διάδραση και συμπληρωματικά με το Α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. Οι πολίτες ενδιαφέρονται συντριπτικά περισσότερο για τις δημοτικές, παρά για τις περιφερειακές εκλογές. Αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά απότοκο της αίσθησης ότι ο Β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης είναι μακριά τους.
 


8. Σήμερα, μετά τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, με τη σκιά της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, της ακρίβειας, όλα μοιάζουν τραγικά δύσκολα για να ανακάμψουμε. Ο Ελύτης μας λέει «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά». Πως θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει αυτό;

Τη στιγμή που η ενέργεια είναι το πλέον ζητούμενο αγαθό στον δυτικό κόσμο, στη χώρα μας η έκδοση άδειας για φωτοβολταικά παραμένει μια χρονοβόρα διαδικασία.Στην ΕΒΕΠ κάποιος επαγγελματίας μου παρουσίασε μηχάνημα που επιδιορθώνει τις ρωγμές σε σωληνώσεις ύδρευσης π.χ. σε μια οικία, χωρίς να χρειαστούν εργασίες όπως να ξηλωθεί το πάτωμα! Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, η διαφορετική αντιμετώπιση τους όμως σε σχέση με σήμερα (π.χ. μείωση της γραφειοκρατίας στο πρώτο και διαφήμιση σε αγορές ειδικά προηγμένων ξένων κρατών στη δεύτερη), μπορεί να σημαίνει οικονομική ανάπτυξη. Μπορούμε να προηγηθούμε από τις ανάγκες των καιρών, αρκεί να είναι αυτή η τελική στόχευση μας.


9. Έχετε ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό. Θέλω όμως να εστιάσω στο εκπαιδευτικό σας έργο και να μας μιλήσετε για το Σ.Δ.Ε. Κατερίνης όπου είστε διευθύντρια.

Η επιμόρφωση ενήλικων κοινωνικών ομάδων μου προσφέρει μεγάλη χαρά και συγκίνηση, αφού έρχομαι σε επαφή με ενήλικους ανθρώπους και τις οικογένειες τους, μια δράση με μεγάλη κοινωνική διείσδυση. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι πέρυσι ο μεγαλύτερος μαθητής μας ήταν 70 ετών. Το Σχολείο μας τους παρέχει γνώσεις και επαγγελματική υποστήριξη (έχουμε τον Σύμβουλο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας ), μέχρι και ψυχολογική υποστήριξη (έχουμε ψυχολόγο). Μέριμνά μου είναι να βοηθώ τους μαθητές μου, αντιμετωπίζοντας ρεαλιστικά τα προβλήματα τους. Ενδεικτικά σας αναφέρω την επίσκεψη μας σε εκδήλωση των ξενοδόχων Πιερίας όπου υποβλήθηκαν βιογραφικά από τους μαθητές μας και κάποιοι εξασφάλισαν απασχόληση. Σημειώνω ότι για την επιμόρφωση ενήλικων γίνεται πρόβλεψη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 – 2025 υπό το κεφάλαιο της Κοινωνικής Ανάπτυξης. Είναι κατανοητό ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά με επίκεντρο τον άνθρωπο και την δεύτερη ευκαιρία που πρέπει να έχει κάποιος στη ζωή του.
  





10. Συμμετέχετε στο ΔΣ του Γ.Ν.Κατερίνης. Έχετε εικόνα για το επίπεδο υπηρεσιών υγείας στην Πιερία; Στη διάρκεια της Πανδημίας πάντως γίναμε «θέμα πανελλαδικό»...


Το επίπεδο υπηρεσιών υγείας στην Πιερία, για το οποίο σαφώς και έχω εικόνα είναι καλό, αλλά οπωσδήποτε επιδέχεται βελτιώσεων.Κάνουμε συνεχώς προσπάθειες αλλά κάποιες φορές είναι ατελέσφορες για λόγους που δεν εξαρτώνται από εμάς.Ενδεικτικά προκηρύξαμε επανειλημμένα θέση ιατρών και δεν βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι. Ας μην ξεχνάμε ότι για τα ζητήματα που ανέκυψαν κατά την περίοδο του covid -19, το στελεχιακό δυναμικό του Νοσοκομείου πάλευε να αντιμετωπίσει ορυμαγδό περιστατικών στη μεγαλύτερη πανδημία που είδε ο τόπος μας. Με την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ τους υγειονομικούς για την άνιση μάχη που έδωσαν την περίοδο της πανδημίας αλλά και τις μάχες που δίνουν καθημερινά για την υγεία των συνανθρώπων μας Πιεριέων. Σε δύσκολες συνθήκες αλλά με περίσσευμα καρδιάς Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων προς όφελος των πολιτών. Είμαστε ευγνώμονες.



11. Πως είναι η συνεργασία του ΓΝΚ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;


Η συνεργασία του ΓΝΚ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.Όσον αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οφείλω να επισημάνω ότι στον τομέα της Υγείας, έχει μεγάλο έργο σε όλους τους νομούς αρμοδιότητά της. Εξασφάλισε και αξιοποίησε 80 εκ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στηρίζοντας τις δομές υγείας, τις υπηρεσίες υγείας, την προαγωγή υγείας αλλά και με υγειονομικό προσωπικό για να αντιμετωπιστούν επικουρικά οι ανάγκες του ΕΣΥ.



12. Τι είναι αυτό που θέλετε να δείτε τόσο για τη Πιερία όσο και για την Μακεδονία μας, μέσα από τις δυνατότητες της Περιφέρειας;

Για την Πιερία μας επιθυμώ να δω μεταξύ άλλων, αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν που θα έλκυε και αντίστοιχα επισκέπτες με υψηλότερη οικονομική ευχέρεια. Για την Περιφέρεια μας, επιθυμώ να δω, ενδεικτικά, περισσότερα πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα και να επικοινωνηθεί η ποιότητά τους σε όσο περισσότερες αγορές γίνεται.

13. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες της Πιερίας με την εμπλοκή σας τώρα στην πολιτική σε αυτοδιοικητικό επίπεδο; Γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες του νομού Πιερίας κ. Δριστά;


Το μήνυμα μου προς τους πολίτες είναι ότι με στοχευμένες δράσεις μπορούμε να προηγηθούμε των αναγκών μας. Ως προς το γιατί να με ψηφίσουν, η απάντηση είναι επειδή θα είμαι πάντα παρούσα, θα αφουγκράζομαι τα προβλήματά τους και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να υλοποιήσω τις λύσεις.Δηλώνω παρούσα σε κάθε αγώνα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Πιερίας μας, με τη δύναμη της γνώσης, της εμπειρίας, της διάθεσης προσφοράς στον πολίτη. Τώρα ψηφίζουμε για τη ζωή μας, για το νομό μας. Ζητώ από τους πολίτες μας, να με τιμήσουν με τον έναν από τους δύο σταυρούς προτίμησης και δεσμεύομαι να αγωνιστώ στην Περιφέρεια, για να έχει η Πιερία μια δυνατή φωνή, να διεκδικήσουμε έργα ανάπτυξης, να αλλάξουμε την εικόνα της Πιερίας με το πρόγραμμα της νέας πενταετίας να κάνουμε άλματα εμπρός, να έχουμε δουλειές, να έχουμε όλοι καλύτερη ζωή, να μείνουν οι νέοι μας, τα παιδιά μας, να εργασθούν στη γη που γεννήθηκαν και αγαπούν.

 


GALLERY