9.4.23

Η έξοδος του Μεσολογγίου, η σφαγή και η πτώση του

Η έξοδος του Μεσολογγίου, έγινε ξημέρωμα Κυριακής των Βαΐων ( τότε ήταν 10 προς 11 Απριλίου, παλαιό ημερολόγιο, του 1826 ).
Η σφαγή και η πτώση του Μεσολογγίου, οδήγησε στη διάλυση της τρίτης εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου του 1826 και στην παραίτηση της κυβέρνησης Κουντουριώτη.
Με αφορμή το δράμα αυτό, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων για την τελική λύση του ελληνικού ζητήματος, που τελικά λύθηκε 4 χρόνια μετά ( πρωτόκολλο Λονδίνου Φεβ. 1830).
Σύμφωνα με τον Αμερικανό γιατρό - που είχε βρεθεί στην επανάσταση - Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου, η πτώση του Μεσολογγίου, αποτέλεσε την "ενοχοποιητική απόδειξη της εγωϊστικής αδιαφορίας του χριστιανικού δυτικού κόσμου για τους ορθοδόξους έλληνες ".
Υπάρχει μια άποψη που λέει πως , η άρνηση του καγκελάριου της Αυστρίας Μέτερνιχ να συμφωνήσει - κατ' απαίτηση του σουλτάνου Μαχμούτ - στην καταστολή της επανάστασης με τη συνδρομή ευρωπαϊκών στρατευμάτων της "Ιεράς Συμμαχίας", οφείλεται στην πτώση του Μεσολογγίου και στο πόσο αυτό επηρέασε τους λαούς/ πολίτες της Ευρώπης.
Μάλιστα φέρεται ο Μέτερνιχ να απάντησε στον Σουλτάνο:
 "Τώρα πια, μετά το Μεσολόγγι, η βοήθειά μας είναι αδύνατη..."