Η αρχαία Μεθώνη, ήταν η αρχαιότερη ελληνική αποικία στα παράλια του βόρειου Αιγαίου, ιδρυμένη το 733/2 π.Χ. από Ερετριείς της Εύβοιας, στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου.
Η ιστορική και αρχαιολογική σημασία των πρώιμων επιγραφών της Μεθώνης έγκειται στο γεγονός ότι ανήκουν στα ελάχιστα δείγματα επιγραφών σε ελληνικό αλφάβητο αυτής της εποχής, ενώ αποτελούν τα πρωιμότερα επιγραφικά ευρήματα από τη Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο.
Η μελέτη τους διαφωτίζει καίρια ζητήματα που αφορούν στον ελληνικό αποικισμό, τη χρήση του αλφαβήτου, τις διαλέκτους, τις απαρχές της ποίησης, το συμπόσιο, αλλά και τα εμπορικά δίκτυα της Ανατολικής Μεσογείου κατά τους κρίσιμους αιώνες, τον 8ο και 7ο αι. π.Χ. Ειδικότερα για τη Μακεδονία πρόκειται για τα πρωιμότερα μέχρι σήμερα επιγραφικά ευρήματα που προσφέρουν στοιχεία για το μακραίωνο ταξίδι της ελληνικής γλώσσας από τότε ως τις μέρες μας.
Θα ήταν ευχής έργο να σκύψουμε πάνω στον τεράστιο πλούτο της ιστορίας μας στην Πιερία των Θεών, ανακαλύπτοντας το μεγαλείο των προγόνων μας....
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, Εκάβη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, Εκάβη.