19.10.22

ΠΙΣΩ στο χρόνο. 30ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ 2001. Το πρόγραμμα, οι πρωταγωνιστές, οι παραστάσεις !!! Αρχείο-Φωτό

Ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός της Πιερίας και από τους πιο σημαντικούς της χώρας είναι το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ που έκλεισε φέτος τα 51 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας φιλοξενώντας τις κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες του καλοκαιριού, παραγωγές που ξεκίνησαν από την Επίδαυρο και πέρασαν από το αρχαίο θέατρο Δίου ή που κατέληξαν με ενδιάμεσο σταθμό το Δίον, στην Επίδαυρο. 
Τόσο ο πρόεδρος κ. Γ. Παπαχρήστος και το ΔΣ του ΟΡΦΕΟ  όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γ. Χανδόλιας, δίνουν ένα δύσκολο αγώνα για τη συνέχεια του θεσμού στις νέες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες αλλά και για την περαιτέρω εξέλιξη του θεσμού με την ανάληψη πρωτοβουλιών και ιδιαίτερων χειρισμών. 
 Η μηδαμινή στήριξη του Φεστιβάλ Ολύμπου, από το Υπουργείο Πολιτισμού (δεν αρκεί άραγε μισός αιώνας παρουσίας στα πολιτιστικά της χώρας για να "τραβήξει" την προσοχή τους εκεί στον κλεινόν άστυ;)σε σύγκριση μάλιστα με τα μεγάλα φεστιβάλ της Αθήνας και της Επιδαύρου που επιχορηγούνται με εκατομμύρια ευρώ, οδηγεί στην αναζήτηση πρακτικών,  ώστε να συνεχιστεί η αδιάλειπτη παρουσία του στο μέλλον. Παρακολουθώντας την πλειοψηφία των παραστάσεων του προγράμματος του 51ου φεστιβάλ Ολύμπου, έζησα από κοντά την αγωνία και τον προβληματισμό του κ Παπαχρήστου και των συνεργατών του, ο οποίος όμως δεν παύει να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του.  Παρακολουθώντας περισσότερο από τρεις δεκαετίες την πορεία του Φεστιβάλ (είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον αείμνηστο Τίτο Βανδή -καλλιτεχνικός διευθυντής-, από τη θέση στο γραφείο τύπου) υπάρχει το ίδιο μεράκι, η ίδια αγάπη και ο διακαής πόθος για κάτι ακόμη μεγαλύτερο, ακόμη καλύτερο και μια θέση ακόμη ψηλότερα για τον θεσμό που μας κάνει περήφανους στην Κατερίνη. Πάντα κοντά στο φεστιβάλ, ακόμη κι αν η πάχνη του χρόνου σκεπάζει λεπτομέρειες της μνήμης, έρχονται τα γραπτά που πάντα μένουν αδιάψευστοι μάρτυρες για τη στάση μας και την αγάπη μας προς το Φεστιβάλ. Ανοίγοντας σήμερα τυχαία ένα κουτί του αρχείου μου βρήκα το καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού "MUST 4 Εποχές", έτους 2001 (διετέλεσα εκδότης του, με τιράζ 10.000 αντίτυπα και διανομή στην Κεντρική Μακεδονία) όπου στις σελίδες του στο σχετικό αφιέρωμα φιλοξενείται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 30ου Φεστιβάλ Ολύμπου! 
Ένα ενδιαφέρον ντοκουμέντο για να θυμηθούμε "τα παλιά", αλλά και τη δική μας στάση και θέση κοντά στο θεσμό. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!

Του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου








Η αφίσα του 30ου Φεστιβάλ Ολύμπου

...το εξώφυλλο του περιοδικού MUST 4 Εποχές