11.7.22

Πώς να απαντήσετε για τις φιλοδοξίες σας στη συνέντευξη εργασίας

Το βιογραφικό σας μελετήθηκε, αξιολογηθήκατε ως ενδιαφέρουσα περίπτωση και σας κάλεσαν σε συνέντευξη...
Για να αυξήσετε τις πιθανότητες να είστε ο τυχερός ή η τυχερή που θα κερδίσει τη θέση, το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να πάτε στη συνέντευξη απροετοίμαστοι. Ιδίως σε ό,τι αφορά τη στιγμή που θα κληθείτε να μιλήσετε για τις φιλοδοξίες σας, απαντώντας, για παράδειγμα, στη δημοφιλή ερώτηση «Πού/Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια;».
Το καλό για εσάς είναι πως, για να πέτυχε το βιογραφικό σας τον στόχο του, τότε μάλλον έχετε ήδη κάνει το ήμισυ της προετοιμασίας: είχατε μελετήσει την αγγελία, ώστε να αποκτήσετε μία καλή εικόνα για τις αρμοδιότητες της θέσης και τις δεξιότητες που απαιτούνται, και είχατε στοχεύει το περιεχόμενό του κατάλληλα.

Πιθανώς, μάλιστα, να είχαν ήδη παρουσία οι φιλοδοξίες στο βιογραφικό σας, κάνοντας στην ενότητα του προφίλ μία σύντομη αναφορά στους στόχους που θέτετε σε συνάρτηση με τη θέση που διεκδικείτε.
Ο στόχος της ερώτησης

Το να ξέρετε γιατί σας ρωτούν για τις φιλοδοξίες σας θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε ακόμα καλύτερα για την απάντηση.

Η εκπαίδευση ενός εργαζομένου παίρνει χρόνο και, ως γνωστόν, ο χρόνος είναι χρήμα. Για να επενδύσει μια εταιρεία στην εκπαίδευσή σας, θέλει να ξέρει ότι η επένδυσή της θα πιάσει τόπο.

Αυτό δεν σημαίνει πως απαιτούν να είστε οπωσδήποτε εκεί για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σημαίνει, όμως, ότι θέλουν να δουν μία διάθεση δέσμευσης από εσάς και ότι δεν αντιμετωπίζετε αυτή την ευκαιρία ως μια προσωρινή λύση, ψάχνοντας για κάτι καλύτερο.

Είναι, επίσης, μία ερώτηση που τους βοηθά να καταλάβουν αν οι προσωπικοί σας στόχοι και αυτοί της επιχείρησης συμβαδίζουν. Η επιθυμητή για εσάς εξέλιξη είναι συμβατή με την κουλτούρα της εταιρείας, τις δυνατότητες που παρέχει και τους στόχους που έχει θέσει;

Και, φυσικά, μην ξεχνάτε ότι η αυτοπεποίθηση και η υγιής φιλοδοξία είναι από τα στοιχεία που ενδυναμώνουν το προφίλ ενός υποψήφιου, δίνοντάς του επιπλέον πόντους καταλληλότητας.
Πώς να απαντήσετε λοιπόν;

Το κλειδί βρίσκεται, ακριβώς, στην υγιή φιλοδοξία. Σε αυτή που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και υποστηρίζεται από πλάνο για την επίτευξη των στόχων σας.
Τι να μην κάνετε

Μη δείξετε έπαρση. Η αυτοπεποίθηση εκτιμάται, η αλαζονεία όχι. Όσο και αν πιστεύετε στον εαυτό σας, η θέση του γενικού διευθυντή δεν συγκαταλέγεται στους ρεαλιστικούς στόχους πενταετίας κάποιου που μόλις ξεκινάει την καριέρα του.

Αποφύγετε να μιλήσετε για μη επαγγελματικούς στόχους, π.χ. για το πώς οραματίζεστε την προσωπική σας ζωή ή πώς θα έχετε εξελίξει τα χόμπι σας.

Όπως όταν αναφερόσασταν στις φιλοδοξίες στο βιογραφικό σας, έτσι και στη συνέντευξη δεν πρέπει να πείτε ψέματα. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να μην αποκαλύψετε όλη την αλήθεια, αν αυτή περιλαμβάνει τον στόχο σας να εργάζεστε σύντομα σε άλλη εταιρεία, σε άλλη χώρα ή και σε άλλο αντικείμενο.
Τι να κάνετε

Ξεκινήστε την απάντησή σας από μια σύντομη αναφορά πολύτιμων δεξιοτήτων για τη θέση ή σχετικής εμπειρίας που ήδη έχετε.

Συνεχίστε με τους τρόπους με τους οποίους θέλετε να εξελίξετε τις ικανότητές σας και πώς το να εργαστείτε στη συγκεκριμένη εταιρεία θα σας βοηθήσει να το επιτύχετε. Θα δείξετε, αφενός, ότι έχετε πλάνο και, αφετέρου, ότι θέλετε πραγματικά να εργαστείτε εκεί.

Ολοκληρώστε με την αναφορά ρεαλιστικών στόχων, π.χ., την εμπειρία που θέλετε να αποκτήσετε ή τη μελλοντική ανάληψη πιο υπεύθυνης θέσης, συνδέοντας τις δικές σας φιλοδοξίες με τους στόχους της επιχείρησης.


ΠΗΓΗ: Ε-ΝΙΚΟΣ