10.7.22

Από τη Σαπφώ στο σήμερα. Με τα " ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ" και βραδιά ποίησης η αυλαία των Εαρινών Ημερών Μουσών στην Κατερίνη. 45 ΦΩΤΟ

Νεκρή, θα κείτεσαι στο χώμα. 
Μνήμη δική σου ο μέλλοντας καιρός
 δεν θα φυλάξει.
Στης Πιερίας τα ρόδα 
εσύ μερίδιο δεν έχεις.
Ανώνυμη θα τριγυρνάς και μες στον Άδη,
σαν θα πετάξεις στις αχνές σκιές των πεθαμένων.
                                                       Σαπφώ
Επιμέλεια: 
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, συγγραφέας -blogger
Με "Τα ρόδα της Πιερίας" μια γιορτή της Ποίησης έπεσε η αυλαία των φετινών ΕΑΡΙΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΥΣΩΝ, της ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, που μετά τις καραντίνες έκανε δυναμική επανεκκίνηση με ποιοτικές εκδηλώσεις που διήρκεσαν περισσότερο από τρεις μήνες όπως τόνισε η Πρόεδρος της Ε.Π.Μ κ. Στέλλα Τζιτζιλή: "η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης συνεχίζει 68 χρόνια να παράγει και να αναδεικνύει τον πολιτισμό και με αισιοδοξία και μεράκι να πραγματώνει τα όνειρα και τα σχέδια της...".

 


Η Εφορία Λόγου και Τέχνης φέτος έδωσε το στίγμα των προθέσεών της για το μέλλον και κυρίως τη συνέχεια, με όραμα και νέα δυναμική, με νέους ανθρώπους που εκφράζουν και εκφράζονται με τον πολιτισμό. Ανθρώπους που έχουν τον πολιτισμό μέσα τους, που ο πολιτισμός είναι βίωμα και στάση ζωής.

Η αυλαία έκλεισε με Ποίηση Κατερινιωτών ποιητών στην ενότητα "Τα ρόδα της Πιερίας"με την απαγγελία από εννιά γυναίκες όσες και οι Πιερίδες Μούσες!
Η Γραμματέας της Εστίας Γιώτα Παπαδοπούλου συντόνισε την εκδήλωση παρουσιάζοντας παράλληλα την ποιητική της Σαπφούς, της μεγάλης ποιήτριας, απ΄όπου και ο τίτλος ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ.
Οι εννέα Κατερινιώτισσες απήγγειλαν ποιήματα εννέα Κατερινιωτών ποιητών σε δύο κύκλους, εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους οι οποίοι χειροκρότησαν έντονα την κάθε απαγγελία, κάθε ποίημα. Ποιήματα για τη γυναίκα, ποιήματα για τον έρωτα και την αγάπη της γυναίκας. Ποιήματα που ενώνουν το χθες με το σήμερα, από τη ΣΑΠΦΩ, 27 αιώνες πριν στο 2022 σε μια αδιάλειπτη συνέχεια.
Ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Γεώργιος Τσιαλός Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κατερίνης, στήριξε έμπρακτα και με την παρουσία του, όλες τις εκδηλώσεις της ΕΠΜ. Στον χαιρετισμό του, εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη του Πιερικού πολιτισμού, την αξιοποίηση του αλλά και τη στήριξη των ανθρώπων που παράγουν πολιτισμό.
Ο Έφορος Λόγου και Τέχνης Διονύσης Ζαρώτης, κρατώντας τα ηνία σε αυτό το ξεκίνημα απέδειξε, ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, καθώς με υπερβάλλοντα ζήλο, ακούραστος έδωσε τον τόνο και τον παλμό σε όλες τις εκδηλώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι όταν ο πολιτισμός είναι θέμα παιδείας και προσωπικό βίωμα, αυτό ακτινοβολεί ή εκπέμπεται.
Το πρώτο στοίχημα κερδήθηκε με τις πετυχημένες εκδηλώσεις και κυρίως τη συμμετοχή του κοινού και κατά πως φαίνεται η χθεσινή αυλαία των εκδηλώσεων, αποτελεί την αφετηρία της προετοιμασίας για την επόμενη χρονιά με σχεδιασμό, οργάνωση και πλουραλισμό.
Η ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ αλλάζει πορεία, με όραμα, με στόχους, με νέους ανθρώπους που σηκώνουν το βάρος της 68χρονης ιστορίας της και την ευθύνη της συνέχειας.
Η ποιητική βραδιά και η ένθερμη ανταπόκριση των παρευρισκομένων, επιβεβαίωσε ότι η λογοτεχνία είναι αναγκαία ψηφίδα μέσα στο πολιτιστικό μωσαικό των τμημάτων και των εφοριών της ΕΠΜ.
Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στην Αστική Σχολή Κατερίνης, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και ...φιλοξενήθηκε στον ίδιο χώρο με την έκθεση ζωγραφικής της Κυριακής Γρηγοριάδου. Μέσα σε ένα χώρο γεμάτο τέχνες και γράμματα και με το κοινό να έχει αψηφίσει τις μπόρες και τις καταιγίδες, η ατμόσφαιρα ήταν βγαλμένη από την Belle Époque ταινία του Γούντι Άλλεν, "Μεσάνυχτα στο Παρίσι"!

Ποιητές, εικαστικοί, φιλότεχνοι, στην "κυψέλη" της Αστικής Σχολής, σε μια ωραία συνύπαρξη, απόλαυσαν τη βραδιά μα και δήλωσαν ότι ο πολιτισμός είναι παρών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας...
Χωρίς αμφιβολία το κλου της βραδιάς έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση: μεταξύ των άλλων, η δικηγόρος -διαμεσολαβήτρια, Ελένη Παπανικολάου, απήγγειλε ποιήματα από την ολοκαίνουργια έκδοση "Δύπνοος έκφραση" των Θεοχάρη Μπικηρόπουλου-Ειρήνης Μητούδη. Ποιήματα αυτής της έκδοσης μεταφράζει στα Μανδαρινά(Κινέζικα) η Ελένη Παπανικολάου η οποία έδωσε ένα "δείγμα" με την απαγγελία της στα Μανδαρινά, προκαλώντας αίσθηση, χαμόγελα έκπληξης αποσπώντας το χειροκρότημα!!

Το olymposVoice.blogspot.com απέδειξε έμπρακτα τη στήριξη στο θεσμό, καλύπτοντας και αναδεικνύοντας τις εκδηλώσεις και συγχαίρει την ΕΠΜ και όλους τους συντελεστές της ενότητας ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΩΝ 2022 για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα.




Ακούστηκαν τα παρακάτω ποιήματα:
«Ομολογία/Μια γυναίκα» του Θάνου Κόσυβα, από την ποιητική συλλογή «Μεσημβρινοί», εκδόσεις poema, από την Ιωάννα Ηλιάδου.
«Για τη ζωή/Εσύ κι εγώ» της Γιώτας Παπαδοπούλου, από την ποιητική συλλογή «Πειραγμένα Χειρόγραφα», εκδόσεις Όστρια, από την Όλγα Παπαβασιλείου.
«Όλα για σένα/Υπέρβαση» της Χρύσας Λουλοπούλου, από την ποιητική συλλογή «Κόκκινος πίδακας», εκδόσεις Μάτι, από τη Γιώτα Τσεντίδου.

«Έρωτας/Αιωνιότητα» της Μαρίζας Καζακλάρη, από την ποιητική συλλογή «Λαξεμένοι Ψίθυροι», εκδόσεις Ελκυστής, από τη Ζήνα Αλεξανδρίδου.

«Λουσμένα στο φως/Πνοή» της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, από την ποιητική συλλογή «Αντανακλάσεις-με την εικαστική ματιά του Παναγιώτη Φτάρα» σε αυτοέκδοση, από την Σοφία Χαραλαμπίδου.

Ποιήματα του Αντώνη Κάλφα από την ποιητική συλλογή «Εκ πείρας έρωτος», εκδόσεις Παρέμβαση από την Έλενα Χρηστίδου.

«Αισιοφροσύνη/Πάλι απ’ την αρχή» της Ξανθίππης Καραβίδα δημοσιευμένα στο περιοδικό Παρέμβαση, από την Πόπη Παναγιωτίδου.

«Προορισμός-Πόρτες/Ο χορός» του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, από την ποιητική συλλογή «Δύπνοος έκφραση» Θεοχάρης
 Μπικηρόπουλος,Ποίηση-Ειρήνη Μητούδη, Κολάζ, από την Έλενα Παπανικολάου και στη Μανδαρινική γλώσσα (Κινέζικα).

«Μου λείπεις/Η ζωή συνεχίζεται» της Έλενας Χρηστίδου, από την ποιητική συλλογή «Της ψυχής το ηχόχρωμα» κοσμημένα με πίνακες του Σταύρου Αποστόλου και φωτογραφίες του Παναγιώτη Φτάρα, εκδόσεις Ελκυστής, από την Μαρία Καρανίκα.