8.7.22

26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του ECONOMIST στο Λαγονήσι-Αποκλειστικές φωτογραφίες Βασίλης Κουτρουμάνος

«Ωθήσαμε τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση πιο μπροστά από όσο μπορούσαν να αντέξουν οι οικονομίες μας, διακυβεύοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια», τόνισε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος σχολίασε ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αυξάνουν τα επιτόκια την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς την ύφεση.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα χρειαστούν 3-4 χρόνια ώστε να υπάρξουν αρκετά LNG και εναλλακτικές πηγές για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αν η κατάσταση χειροτερέψει μέσα σε αυτό το διάστημα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα, η οποία είναι σχετικά μικρή αγορά, θα μπορούσε να καλύψει μέρος των απωλειών από ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.

«Εμείς έχουμε ήδη κλείσει τις ποσότητες για τη διετία 2023-24», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο έβαλε ερωτηματικό στο σκέλος των LNG, υπό την έννοια ότι δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να υποκαταστήσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία. Francis Fukuyama, πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ «Αυτός ο πόλεμος δεν είναι για την Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Φράνσις Φουκουγιάμα, τονίζοντας ότι ο Πούτιν ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του.

«Αν κρατήσει στον Νότο της Ουκρανίας, θα μπορέσει να έχει κάποιο θετικό αφήγημα γύρω από την έκβαση της ρωσικής επιχείρησης», σημείωσε ο κ. Φουκουγιάμα, λέγοντας ότι η Ρωσία ποντάρει στο ότι η διεθνής κοινότητα θα κουραστεί με αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ενδέχεται να είναι μακρύς. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ενδεχόμενη επανεκλογή Τραμπ θα συνδεόταν πια με μια από τις μεγαλύτερες συνταγματικές κρίσεις στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ στόχευε να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και να λειτουργήσει ως σύμμαχος του Πούτιν, ανέφερε ο κ. Φουκουγιάμα, σημειώνοντας ότι η έκβαση στις επόμενες αμερικανικές εκλογές θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εξελίξεις στην Ευρώπη. 
  









«Ποιος γνωρίζει ποιες είναι θέσεις του Τραμπ για την Ουκρανία;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου Το απαραβίαστο των συνόρων είναι η βάση της συμβίωσης μετά το 1945 και οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού συνιστούν απειλή για τις σύγχρονες δημοκρατίες. Το μήνυμα αυτό έστειλε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε τη βαρβαρότητα του πολέμου στην Ευρώπη.

«Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας (…) Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της έμπρακτης υποστήριξης στον ουκρανικό λαό», ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μεταξύ άλλων έχει υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες στην επικράτειά της. Volodymyr Zelenskyy, πρόεδρος της Ουκρανίας (διαδικτυακή σύνδεση)

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα ρωσική εισβολή σε κάποια άλλη γειτονική χώρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό», προειδοποίησε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, τονίζοντας ότι η Ρωσία αναζητεί χώρο για αντιδημοκρατικές τακτικές.

Η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτός δεν είναι πόλεμος της Ουκρανίας αλλά πόλεμος της Ευρώπης. Πολεμάμε για την προστασία της». Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Η διεθνής κοινότητα αντιμετώπιζε τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένα περιφερειακό ζήτημα, ωστόσο, αντίστοιχες πρακτικές έχουν πλέον παγκόσμια διάσταση. Στην παρατήρηση αυτή προέβη από το βήμα του Economist στο Λαγονήσι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια: «Όσα θεωρούσαμε δεδομένα έχουν χαθεί». Ο ίδιος τάχθηκε εμφατικά υπέρ της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως είπε, ως απάντηση στα απολυταρχικά καθεστώτα και τα εργαλεία προπαγάνδας τους. Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Γιώργος Τζέιμς Τσούνης, Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία «Η Ελλάδα εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές και είναι αξιόπιστη. Βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας», σχολίασε από το βήμα του Economist ο νέος Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία Γιώργος Τζέιμς Τσούνης.

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και αυτήν τη στιγμή την έχουμε χάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, μιλώντας για ένα παγκόσμιο περιβάλλον εξαιρετικά υψηλών προκλήσεων τόσο για τη γεωπολιτική σκηνή όσο και την οικονομία. «Για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος χρειάζεται σίγουρα διπλωματία, όμως το μόνο που ενδιαφέρει τον Πούτιν είναι η ισχύς και το ρίσκο», τόνισε ο κ. Πομπέο, ο οποίος επεσήμανε ότι η Δύση συνολικά δεν εξάντλησε τα περιθώρια αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας, μεταξύ άλλων, με τις επιλογές της στον ενεργειακό τομέα.

«Τα κράτη ιστορικά έχουν διενέξεις. Σημασία έχει να τις λύνουν με διάλογο, χωρίς τη χρήση ισχύος», σχολίασε ευρύτερα και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, σημείωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει μια εξαιρετική ομάδα στην Αθήνα, η οποία προωθεί τη συνεργασία σε άμυνα, ενέργεια και άλλους τομείς. «Η αμερικανική οικονομία είναι ένα χάλι», είπε χαρακτηριστικά, ως προς τα εσωτερικά των ΗΠΑ, μιλώντας για Αμερικανούς πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν για το νοίκι και τη βενζίνη. «Θα πρέπει όλοι να βρούμε τρόπους ώστε η πράσινη μετάβαση να γίνει με τρόπο που θα μπορούν να αντέξουν τα κράτη», πρόσθεσε, διακρίνοντας «πολιτικό ρίσκο για όλες τις κυβερνήσεις –είτε είναι αριστερές, είτε δεξιές– αν δεν καταλάβουν την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κόσμος».

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ με την
ΓΙΟΥΛΙΑ ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ



Φωτογραφίες: 
Papadakis Press/ Βασίλης Κουτρουμάνος