Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας -Blogger
Ο πολιτικός επιστήμονας, οικονομολόγος και πρώην τραπεζικό στέλεχος κ. Ευστάθιος Γ. Ακριτίδης είναι ο πρόεδρος της Κοινότητας Καταχά του δήμου Πύδνας –Κολινδρού. Μια ευγενική και χαρισματική προσωπικότητα, με παιδεία και έμφυτο τον πολιτισμό, που μοχθεί για τους συγχωριανούς της Κοινότητάς του, το αγαπημένο του προσφυγικό χωριό στα όρια του πάλαι ποτέ τσιφλικιού του Χασίρ Μπέη, αλλά και για την ανάδειξη του Καταχά με την μακραίωνη ιστορία του -που καταγράφεται στα 1560! Περίοπτη θέση στο γραφείο του έχουν η επιστολή του Ελευθερίου Βενιζέλου και η βράβευση της Κοινότητας Καταχά από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.
Αναφέρεται με περηφάνια στις σπουδαίες προσωπικότητες που ανέδειξε ο τόπος του αλλά και για το εντυπωσιακό ποσοστό των πτυχιούχων που ξεπερνά το 70% των κατοίκων.
Μιλάει με πάθος για την αυτοδιοίκηση και τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας, τα προβλήματα που αντιμετώπισε από τη θέση ευθύνης που κατέχει αλλά και τον σχεδιασμό του, τις προτεραιότητες και τους στόχους για την «αξία που δικαιούται» ο Καταχάς στην πρωτοπορία, για μια ζωή χωρίς προβλήματα και ένα καλύτερο αύριο για όλους και ειδικότερα τους νέους.
Ο Στάθης Ακριτίδης είναι λαμπρό παράδειγμα αυτοδιοικητικού, που χρειάζεται η ελληνική επαρχία, για να χαράξει μια νέα πορεία αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοσύνη των ανθρώπων της.
Μιλάει με πάθος για την αυτοδιοίκηση και τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας, τα προβλήματα που αντιμετώπισε από τη θέση ευθύνης που κατέχει αλλά και τον σχεδιασμό του, τις προτεραιότητες και τους στόχους για την «αξία που δικαιούται» ο Καταχάς στην πρωτοπορία, για μια ζωή χωρίς προβλήματα και ένα καλύτερο αύριο για όλους και ειδικότερα τους νέους.
Ο Στάθης Ακριτίδης είναι λαμπρό παράδειγμα αυτοδιοικητικού, που χρειάζεται η ελληνική επαρχία, για να χαράξει μια νέα πορεία αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοσύνη των ανθρώπων της.
1. Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση με τα πολιτιστικά. Έχετε την τιμή να αναφέρεται ο Καταχάς, ως το χωριό του φημισμένου έλληνα εικαστικού, γλύπτη, Ευθύμη Καλεβρά, το έργο του οποίου παρουσίασε η Εστία Πιερίδων Μουσών πρόσφατα στις Εαρινές μέρες μουσών 2022. Μιλήστε εσείς για τον αείμνηστο συντοπίτη σας. Προφανώς κι έχετε να μας εκθέσετε πράγματα που δε γνωρίζουμε και ενδεχομένως δεν ειπώθηκαν στην πρόσφατη παρουσίαση.
Πριν απαντήσω, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα που με δίνετε προκειμένου να εκφράσω τις απόψεις μου στα ερωτήματα που θα μου θέσετε από τον όμορφο και φιλόξενο Καταχά.
Είμαστε περήφανοι για την καταγωγή του εξαιρετικού και πολυτάλαντου εικαστικού καλλιτέχνη Ευθύμη Καλεβρά.
Η ζωή και το έργο του αναλύθηκε από εσάς σε μια υπέροχη εκδήλωση, που είχα την τιμή να παρευρίσκομαι, της Εστίας Πι ερίδων Μουσών στις εαρινές μέρες μουσών 2022 στην Αστική Σχολή Κατερίνης.
Ο Άνθρωπος Ευθύμης Καλεβράς διακρινόταν για το ήθος, την ευγένεια, την καλοσύνη και την πραότητα. Είχε ένα ταλέντο έμφυτο , πηγαίο από την φύση δωρισμένο και προικισμένο με την θεϊκή φώτιση. Εξάλλου όλο το έργο του πηγάζει από τον πολυτάλαντο χαρακτήρα του που εστιάζεται στην αγάπη του για την οικογένεια, την γυναίκα και την φύση.
Υπήρξε φιλότεχνος και φιλόμουσος. Από μικρός έπαιζε μουσικά όργανα και είχε έφεση στην γλυπτική φτιάχνοντας τα πρώτα έργα του από πηλό. Το εξαιρετικό ταλέντο του έγινε αντιληπτό από τους αρμόδιους της Σχολής Καλών Τεχνών που τον δέχτηκαν αν και ήταν απόφοιτος δημοτικού(μοναδική περίπτωση).
Κατά την διάρκεια των σπουδών του επηρεάστηκε από τον καθηγητή Απάρτη και τους μεγάλους καλλιτέχνες από τον διεθνή χώρο όπως ο Χένρι Μουρ και ο Ογκίστ Ροντέν. Σπούδασε με υποτροφία και κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς. Φιλοτεχνούσε τα έργα του κατόπιν παραγγελίας. Πολλά ελεύθερα γλυπτά του βρίσκονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παιδί προσφύγων από τον Πόντο διέμενε και φιλοτεχνούσε τα έργα του στο εργαστήριο του που βρισκόταν στην γενέτειρα του στον Καταχά-Πιερίας.
Οι αντιξοότητες της ζωής του απεικονίζονται στα έργα του.
Όταν του προτάθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Καταχά να φιλοτεχνήσει το μνημείο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που κοσμεί την κεντρική πλατεία του Καταχά δέχτηκε αφιλοκερδώς θεωρώντας ότι ήταν υποχρέωση του για να τιμηθούν οι παππούδες και οι πατεράδες μας.
Τα έργα του κοσμούν διάφορα σημεία του Καταχά, της Πιερίας, της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ο Καταχάς είναι φυτώριο προσωπικοτήτων της επιστήμης της πολιτικής και της οικονομίας.
Κορυφαίες προσωπικότητες είναι: ο υπουργός και βουλευτής κ. Νικόλαος Ακριτίδης, ο πρύτανης της γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ Κώστας Ακριτίδης, ο καθηγητής marketing της ΑΒΣΘ Σπύρος Ζευγαρίδης, ο καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ κ. Ευθύμιος Γιακουστίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και εκ των ιδρυτών της Μονής Παναγία Σουμελά Χρήστος Κουλαουζίδης, ο κυβερνήτης της πολιτικής αεροπορίας κ. Παναγιώτης Λαζαρίδης, ο Υποστράτηγος της πυροσβεστικής Δημήτριος Μαβίδης και το 70% των κατοίκων που είναι πτυχιούχοι Ανωτάτων και ανωτέρων σχολών(δικηγόροι-καθηγητές-γιατροί-εκπαιδευτικοί-οικονομολόγοι). Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον αείμνηστο δάσκαλο των περισσοτέρων εξ αυτών Ιορδάνη Ελευθεριάδη.
Για το λόγο αυτό το 2019 μετά από πρόταση μου η Κοινότητα Καταχά καθιέρωσε ετήσιο βραβείο που απονέμεται την ημέρα της εορτής του πολιούχου μας Αγίου Μηνά σε προσωπικότητα καταγόμενη από τον Καταχά εγνωσμένου κύρους που με τις πράξεις και τις ενέργειές του προσέφερε τα μέγιστα στην Πατρίδα και έκανε το Χωριό μας γνωστό στο Πανελλήνιο. Ήδη απονεμήθηκαν : το 2019 στον πολιτικό Νικόλαο Ακριτίδη ,το 2020 στον δάσκαλο Ιορδάνη Ελευθεριάδη και το 2021 στον πολυτάλαντο εικαστικό καλλιτέχνη Ευθύμιο Καλεβρά.
Ο Νίκος Ακριτιδης, υπουργός κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου |
3. Στην επίσκεψη μου στον Καταχά, εντυπωσιάστηκα από την δημοτική σας βιβλιοθήκη. Πείτε μας για τον θησαυρό των βιβλίων που υπάρχει, την καταγραφή τους τις παλαιές εκδόσεις.
Η Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε με προτροπή του Συλλόγου Καταχιωτών Θεσσαλονίκης που έκανε την πρώτη δωρεά βιβλίων.
Ιδρύθηκε το 1982 με πρόταση του Κοινοτικού Συμβουλίου και πρόεδρο τον Κίμωνα Τριανταφυλλίδη και απέκτησε νομική μορφή.
Έκτοτε με πολλές δωρεές είτε σε βιβλία είτε σε χρήματα από τους κρατικούς φορείς και τους ιδιώτες απέκτησε περίπου 11.000 τόμους.
Υπάρχουν βιβλία από το 1905 δωρεές Καταχιωτών από τις προσωπικές τους συλλογές πολλά εκ των οποίων τα έφεραν από τον Πόντο.
Οι παλαιές εκδόσεις λόγω της συλλεκτικής τους αξίας δεν δανείζονται και φυλάσσονται σε ειδικό χώρο.
Η αρχική οργάνωση και επιμέλεια της βιβλιοθήκης έγινε από τον κ. Παναγιώτη Ιωακειμίδη πρώην γραμματέα της Κοινότητας Καταχά.
4. Είναι ανοικτή στο κοινό; Με ποιόν τρόπο μπορεί κάποιος να «χρησιμοποιήσει» την βιβλιοθήκη;
Η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Καταχά "Ο Βησσαρίων" είναι ανοικτή στο κοινό (Τρίτη και Παρασκευή 6-8 μ.μ.) για δανεισμό βιβλίων. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ως αναγνωστήριο.
5. Για να συντηρηθεί όμως αυτή η βιβλιοθήκη, δεν είναι κάτι εύκολο. Απαιτεί κόπο και χρήμα. Πως καταφέρατε να κρατήσετε τη λειτουργία της βιβλιοθήκης σας;
Όντως δεν είναι εύκολο.
Με πρωτοβουλία μου συστάθηκε πενταμελής επιτροπή εθελοντών που έχει την φροντίδα και την επιμέλεια της.
Δεν υπάρχουν χρηματικοί πόροι αλλά με την αγάπη των Κατοίκων των αναγνωστών και της επιτροπής λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.
6. Κύριε Ακριτίδη, ο Καταχάς και δυστυχώς δεν το γνωρίζουν οι Πιεριείς, έχει μακραίωνη ιστορία στα βάθη των αιώνων. Μιλήστε μας γι΄ αυτό, για τις πηγές –καταγραφές που υπάρχουν; Γιατί υπάρχουν αναφορές για τον Καταχά;Τι ήταν ο Καταχάς;
Είναι γεγονός κ. Μπικηρόπουλε ότι ο Καταχάς έχει ιστορία που ξεκινά από πολύ παλιά. Οι πρώτες καταγραφές αρχίζουν το 1560 όταν σε ένα χάρτη του Γεωργίου Σιδέρη απεικονίζεται ο Καταχάς με Ελληνικούς χαρακτήρες, ακολούθως το 1646 από τον D.Dubley από την Φλωρεντία παρουσιάζεται χάρτης με το όνομα Καταχάς πιο ευδιάκριτα. Το 1680 σε χάρτη του Keylen ο Καταχάς εμφανίζεται ως οθωμανικό χωριό και το 1810 ο Πορτογάλος Michelot δείχνει τον Καταχά ως λιμάνι του Θερμαϊκού.
Το πρώτο χωριό είχε την θέση του στην σημερινή τοποθεσία "παλαιοκαταχάς" με θέα την γύρω περιοχή αγναντεύοντας τον Θερμαϊκό.
Ο Καταχάς έχει την σημερινή του μορφή από το 1922 με την εγκατάσταση 88 οικογενειών προσφύγων του Πόντου οι οποίοι ενώθηκαν με 14 οικογένειες γηγενών κατοίκων σε περιοχή που ήταν τσιφλίκι του Χασίρ Μπέη.
Οφείλει το όνομα του στο κάτω χάνι που υπήρχε στην περιοχή και εξυπηρετούσε τους διαβάτες στο πέρασμά τους.
7. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την ανάδειξη και αξιοποίηση αυτής κληρονομιάς ;
Υπάρχουν ιστορικές καταγραφές για την διαχρονική πορεία του Καταχά στα βιβλία του κ. Βασίλη Γρηγοριάδη και Ιορδάνη Ελευθεριάδη. Σ αυτά καταγράφονται όλα τα γεγονότα που έζησαν οι πρώτοι κάτοικοι του Χωριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καταχάς μνημονεύεται για την πρωτοπορία του στον αγροτικό τομέα με τον ομαδικό οπωρώνα (πρώτο εγχείρημα στην Ελλάδα), για το συνεταιριστικό πνεύμα(τράπεζα-πρατήριο τροφίμων και φαρμάκων) και για το αρδευτικό του δίκτυο που έγινε με πόρους της Κοινότητας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε επιστολή που έστειλε στην Κοινότητα Καταχά εκθειάζει τους κατοίκους για τις πρωτοποριακές καλλιέργειες στα σιτηρά στα φρούτα και στα αμπέλια. Επίσης η Κοινότητα Καταχά βραβεύτηκε από την κυβέρνηση της Ν. Ζηλανδίας για την βοήθεια που παρείχε στους πολίτες της, κατά την διάρκεια του β΄ παγκοσμίου πολέμου.
Σκοπός μας είναι στο άμεσο μέλλον να κάνουμε μια καταγραφή της ιστορίας του Καταχά μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διαθέτουμε αξιοποιώντας ότι κληρονομήσαμε προκειμένου να τα κληροδοτήσουμε στις νεότερες γενιές.
8. Τι εκδηλώσεις ή δράσεις έχετε επίσης στον Καταχά που προσπαθείτε να αξιοποιήσετε;
Οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται στην βιβλιοθήκη που είναι το κόσμημα της Κοινότητας μας, στον πολιτιστικό σύλλογο Καταχά "ο Αριστοτέλης" από τους παλαιότερους του Νομού μας με έτος ίδρυσης το 1951 που φροντίζει για όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του Χωριού και στους εθελοντές που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας για ένα καθαρό χωριό. Με τις δράσεις μας προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα μνημεία του Χωριού, το πνευματικό μας κέντρο (αγροτολέσχη), τον πευκώνα Καταχά και τα έργα γλυπτικής που κληρονομήσαμε από τον Ευθύμη Καλεβρά.
9. Υπάρχουν πολιτιστικές δράσεις έθιμα ή εκδηλώσεις που χαρακτηρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα της Κοινότητας;
Ο Καταχάς είναι από τα πρώτα χωριά του Νομού μας που κατασκεύασε την δεκαετία του ΄50 πνευματικό κέντρο ( αγροτολέσχη) με προσωπική εργασία των κατοίκων. Πολλές εκδηλώσεις που έγιναν στους χώρους του, άφησαν εποχή ( χοροεσπερίδες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, τουρνουά σκάκι κ.λπ.).
Τα ήθη και έθιμα τηρούνται με προσήλωση στην Κοινότητα μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω το ταφικό έθιμο που έφεραν οι πρόγονοι μας από τον Πόντο. Όλοι οι Κάτοικοι την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής μνημονεύουν τους νεκρούς τους στα κοιμητήρια με κεράσματα και φαγοπότια.
Τέλος Αυγούστου και σε ανάμνηση της επετείου εγκατάστασης των προσφύγων στο Χωριό μας γίνεται το αντάμωμα απανταχού Καταχιωτών στον Πευκώνα Καταχά.
10. Ο δήμος είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε όλα αυτά ή όλα γίνονται με το μεράκι και τον εθελοντισμό των κατοίκων;
Ο Δήμος είναι αρωγός και συμπαραστάτης μας και ανταποκρίνεται με τους πόρους που διαθέτει στα αιτήματά μας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όχι μόνο την παρούσα διοίκηση του Δήμου αλλά και όλες τις διοικήσεις που πέρασαν γιατί περιφρούρησαν, διαφύλαξαν και ανέπτυξαν ότι θετικό υπήρξε.
Όλα όσα γίνονται στο Χωριό και αναλύθηκαν στις απαντήσεις των προηγούμενων ερωτημάτων σας είναι συνδυασμός της προσπάθειας των εθελοντών Κατοίκων και της συνδρομής του Δήμου. Τίποτε δεν θα είχε επιτευχθεί εάν δεν υπήρχε η αγαστή συνεργασία όλων των φορέων.
11. Η Αντιπεριφέρεια στέκεται στο πλευρό σας στο κομμάτι που την αφορά;
Είμαστε τυχεροί γιατί στο τιμόνι της Αντιπεριφέρειας βρίσκεται μια άξια, δραστήρια και έμπειρη κυρία που αγαπά τους συνεργάτες της και φροντίζει πάντα να ικανοποιεί τα αιτήματα τους.
Η κ. Σοφία Μαυρίδου στέκεται πάντα στο πλευρό μου και με βοηθά για να αναπτύξουμε και να δώσουμε αξία στον Καταχά, κάτι που δικαιούται από την Ιστορία του και τον πολιτισμό του.
12. Νομαρχία ή Αντιπεριφέρεια; Ως θεσμοί ποιος στέκεται πιο κοντά στην τοπική κοινωνία γενικότερα;
Κάθε θεσμός λειτούργησε άψογα στην εποχή του. Η Νομαρχία μέχρι τους Καποδιστριακούς Δήμους και η Αντιπεριφέρεια μετά το 2010.
Όταν ένας θεσμός είναι αποτελεσματικός και επιλύει τα προβλήματα των πολιτών δεν χωρούν διαφορές στον τρόπο λειτουργίας τους και επιλογές στην προτίμηση. Εξάλλου και οι δύο στους ίδιους Πολίτες απευθύνονται.
13. Τι σημαίνει πολιτισμός για εσάς;
Πολιτισμός είναι το σύνολο των υλικών και πνευματικών αγαθών και επιτευγμάτων που δημιούργησαν οι άνθρωποι στην ιστορική τους εξέλιξη.
Ο τρόπος ζωής , η αναβίωση των ηθών και εθίμων του Τόπου και ο τρόπος διοίκησης αποτελούν χαρακτηριστικά της σύγχρονης θεωρίας του πολιτισμού.
Εάν θέλουμε να το αντικατοπτρίσουμε με το Χωριό μας θα αναφερθώ στην τήρηση των ηθών και εθίμων μας , στην σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων, στην αλληλεγγύη , στην αβροφροσύνη και στην αμοιβαιότητα η οποία χαρακτηρίζει τον Καταχά που διακρίνεται για την πρόοδο του, την φιλοξενία και την καθαριότητα.
14. Κύριε Ακριτίδη, θα αλλάξουμε πλεύση. Πάμε στα τοπικά, στα αυτοδιοικητικά. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ώστε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Η Οικογενειακή μου παράδοση με γαλούχησε στην ενασχόληση μου με τα κοινά από μικρό παιδί. Σας γνωστοποιώ κ.Μπικηρόπουλε ότι από τα φοιτητικά μου χρόνια ασχολήθηκα με τα συνδικαλιστικά και από νεαρή ηλικία με παραίνεση του αείμνηστου Κοινοτάρχη Κίμωνα Τριανταφυλλίδη ασχολήθηκα με τα αυτοδιοικητικά.
Εκλέχθηκα κοινοτικός σύμβουλος Κοινότητας Καταχά, Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αιγινίου και αντιπρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, ενώ θήτευσα ως μέλος διοικητικών συμβουλίων δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων.
Πέρα από την δουλειά μου η αγάπη μου για τα κοινά ήταν άσβεστη και ιδίως για το Χωριό μου που υπεραγαπώ.
Γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν ασχολήθηκα, εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις και την εμπειρία μου, για την επίλυση τους.
Η αγάπη μου λοιπόν για το Χωριό και η επίλυση των προβλημάτων που το απασχολούν ήταν οι βασικοί λόγοι της ενασχόλησης μου.
15. Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε με την ανάληψή των καθηκόντων σας;
Είναι δύσκολο από θέση ευθύνης να υπηρετείς τον Τόπο που αγαπάς όταν θέλεις να τα φτιάξεις όλα σε ικανοποιητικό βαθμό. Κάθε πρόβλημα που έρχεται μπροστά σου από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο πρέπει να το αντιμετωπίσεις με την ίδια σοβαρότητα.
Η αγωνία μου για την άψογη λειτουργία της Κοινότητας ως θεσμός και η καλλιέργεια καλών σχέσεων με τον Δήμο και την Περιφέρεια ήταν οι προτεραιότητες μου. Εξάλλου όλα λειτουργούν σωστά όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη.
16. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα και πως τα αντιμετωπίσατε;
Τα βασικά προβλήματα που άμεσα αντιμετώπισα ήταν:
- Ο καθαρισμός των υδραγωγείων
- Ο καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων
- Η αποψίλωση και κοπή ξερών δέντρων εντός οικισμού που ήταν επικίνδυνα για την ασφάλεια των Κατοίκων
- Ο καθαρισμός των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων εντός οικισμού.
- Ο καθαρισμός των κοιμητηρίων
- Ο δημοτικός φωτισμός
- Η συντήρηση της κοινοτικής και αγροτικής οδοποιίας
- Η διαγράμμιση των επαρχιακών δρόμων που οδηγούν στον οικισμό και τέλος
- Η λειτουργία του κοινοτικού καταστήματος για την άμεση επίλυση διαφόρων προβλημάτων που ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους.
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα αντιμετωπίσθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο , την Π.Ε Πιερίας και τον εθελοντισμό των κατοίκων.
17. Γιατί να μη φύγει ένας νέος από τον Καταχά;
Ο Καταχάς έχει αμέτρητες ομορφιές και συγκριτικά πλεονεκτήματα που τον κάνουν ελκυστικό σε όλους.
Ειδικά ένας νέος πρέπει να επιλέξει τον Καταχά λόγω της γεωπολιτικής του θέσης που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και βρίσκεται στο σταυροδρόμι τεσσάρων μεγάλων πόλεων ( Κατερίνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη και Αλεξάνδρεια Ημαθίας).
Ο εύφορος κάμπος του, φημισμένος για τις παραγωγές του, μπορεί να γίνει πόλος έλξης για νέους αγρότες και γεωργικές επιχειρήσεις, αλλά και για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό η δημόσιο τομέα το Χωριό μας μπορεί να γίνει τόπος μόνιμης κατοικίας.
Ο Καταχάς όπως όλα τα χωριά φθίνει λόγω της αστυφιλίας αλλά το παρήγορο είναι ότι τα τελευταία χρόνια εγκαθίστανται στο χωριό νέα ζευγάρια. Οι υπηρεσίες που τους παρέχονται ( ξενοδοχείο, φαρμακείο, εστίαση ) σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση στις πόλεις που προανέφερα είναι ένα κίνητρο για καλύτερη ποιότητα ζωής.
18. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την ανάπτυξη του Καταχά;
Ο Καταχάς πρέπει να αποκτήσει την αξία που δικαιούται λόγω της ιστορίας και του πολιτισμού του. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή έθεσα ως στόχους και προτεραιότητες:
- Την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου ,έργο το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα << Αντώνης Τρίτσης>>, εγκρίθηκε με το ποσό του 1.500.000 ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης του.
- Την κατασκευή κτιριακού συγκροτήματος για την εγκατάσταση φίλτρου για την ύδρευση του χωριού αξίας 250.000 ευρώ. Το έργο βρίσκεται στην διαδικασία παράδοσης του.
- Την ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας μεταξύ Καταχά-Αιγινίου στην περιοχή << χαραμίλακας>> που εντάχθηκε στο πρόγραμμα << Αντώνης Τρίτσης>>και βρίσκεται στην διαδικασία υλοποίησης προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.
- Την διαπλάτυνση και καθαρισμό του ρέματος που περικλείει τον οικισμό μήκους 3 χιλιομέτρων προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το έργο υλοποιήθηκε από την Π.Ε Πιερίας.
- Την Κατασκευή της γέφυρας του ρέματος της ανατολικής εισόδου του Χωριού. Έργο που θα υλοποιηθεί άμεσα από την Π.Ε Πιερίας.
Και συνεχίζουμε με έργα που οραματιζόμαστε και ευελπιστούμε να υλοποιηθούν…
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον εθελοντισμό την εργατικότητα και την δραστηριότητα των Κατοίκων θα συντελέσουν στην ανάπτυξη του Καταχά και στην δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την οικονομική του ανέλιξη.
19. Σας θυμίζω ότι το 1992 εγκαινιάστηκε ο αγωγός φυσικού αερίου εδώ στον Καταχά, από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ο Καταχάς είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο. Επηρέασε θετικά ή ανταποδοτικά αυτό το έργο τον Καταχά;
Δυστυχώς κ. Μπικηρόπουλε παρότι εγκαινιάσθηκε ο αγωγός φυσικού αερίου και είχε ακουστεί το όνομα του Καταχά στο πανελλήνιο δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός όσο θα έπρεπε. Ευελπιστώ ότι στο μέλλον θα λάβει ο Καταχάς την ανταποδοτικότητα που δικαιούται από το πέρασμα του αγωγού φυσικού αερίου από τα εδάφη του.
Ο Καταχάς πρέπει να αποκτήσει την αξία που δικαιούται λόγω της ιστορίας και του πολιτισμού του. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή έθεσα ως στόχους και προτεραιότητες:
- Την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου ,έργο το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα << Αντώνης Τρίτσης>>, εγκρίθηκε με το ποσό του 1.500.000 ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης του.
- Την κατασκευή κτιριακού συγκροτήματος για την εγκατάσταση φίλτρου για την ύδρευση του χωριού αξίας 250.000 ευρώ. Το έργο βρίσκεται στην διαδικασία παράδοσης του.
- Την ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας μεταξύ Καταχά-Αιγινίου στην περιοχή << χαραμίλακας>> που εντάχθηκε στο πρόγραμμα << Αντώνης Τρίτσης>>και βρίσκεται στην διαδικασία υλοποίησης προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.
- Την διαπλάτυνση και καθαρισμό του ρέματος που περικλείει τον οικισμό μήκους 3 χιλιομέτρων προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το έργο υλοποιήθηκε από την Π.Ε Πιερίας.
- Την Κατασκευή της γέφυρας του ρέματος της ανατολικής εισόδου του Χωριού. Έργο που θα υλοποιηθεί άμεσα από την Π.Ε Πιερίας.
Και συνεχίζουμε με έργα που οραματιζόμαστε και ευελπιστούμε να υλοποιηθούν…
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον εθελοντισμό την εργατικότητα και την δραστηριότητα των Κατοίκων θα συντελέσουν στην ανάπτυξη του Καταχά και στην δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την οικονομική του ανέλιξη.
19. Σας θυμίζω ότι το 1992 εγκαινιάστηκε ο αγωγός φυσικού αερίου εδώ στον Καταχά, από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ο Καταχάς είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο. Επηρέασε θετικά ή ανταποδοτικά αυτό το έργο τον Καταχά;
Δυστυχώς κ. Μπικηρόπουλε παρότι εγκαινιάσθηκε ο αγωγός φυσικού αερίου και είχε ακουστεί το όνομα του Καταχά στο πανελλήνιο δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός όσο θα έπρεπε. Ευελπιστώ ότι στο μέλλον θα λάβει ο Καταχάς την ανταποδοτικότητα που δικαιούται από το πέρασμα του αγωγού φυσικού αερίου από τα εδάφη του.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Θεοχάρη Μπικηρόπουλου-ΕΙΚΟΝΕΣ |
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Θεοχάρη Μπικηρόπουλου-ΕΙΚΟΝΕΣ |
Ο Καταχάς με την απογραφή του 2011 είχε 526 κατοίκους. Από αυτούς το 70% είναι άνω των 65 ετών και το 30% ανήκει στην παραγωγική και νεότερη ηλικία.
Οι Κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι ποντιακής καταγωγής , λίγοι ντόπιοι και ορισμένες οικογένειες βλάχων.
Ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την γεωργία (Ακτινίδια, σιτηρά, καπνά κ.α.) που αποτελεί και την κύρια πηγή εσόδων τους.
Ωστόσο υπάρχουν και ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι που διαμένουν μόνιμα στον Καταχά και εργάζονται στις πόλεις.
21. Ποιο είναι το όραμά σας για τον Καταχά;
Συνεκτιμώντας την διαχρονική πορεία του Καταχά στην ιστορία, στον πολιτισμό, στις πρωτότυπες καλλιέργειες και στις προσωπικότητες που γέννησε ο τόπος θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του (γεωγραφική θέση, εύφορος κάμπος, δημιουργικό πνεύμα των κατοίκων) για να πετύχουμε το μέγιστο.
Ύστερα από τα έργα που θα υλοποιηθούν όραμα μου είναι να έρθει ο Καταχάς στην πρωτοπορία όχι μόνο του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού αλλά και της Πιερίας κατακτώντας την θέση που αξίζει στον κατάλογο των προοδευτικών και ανεπτυγμένων χωριών της Ελλάδας.
Τότε μόνο μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι συμβάλουμε στην προκοπή και επιβίωση αυτού του τόπου και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε Εθνικό επίπεδο.
''...και να πιστεύσετε ότι προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία εις την Χώραν…" όπως έγραψε και είπε στην Βουλή ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1930 για τον Καταχά.
22. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας μετά τα μνημόνια, μετά τον κορονοιό, την ακρίβεια και τις συνέπειες του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, την Τουρκική προκλητικότητα, τις κακές συνθήκες και ειδήσεις, ένα πέπλο γκρίζο πάνω από τα χαμόγελά μας. Υπάρχει ελπίδα;
Την τελευταία δεκαετία αντιμετωπίσαμε μια οικονομική κρίση που περιόρισε τα εισοδήματά μας , μια υγειονομική κρίση που περιόρισε την ελευθερία μας, έναν πόλεμο που αύξησε τους φόβους μας, προκλητικότητα που ενίσχυσε τον πατριωτισμό μας και κακές ειδήσεις που μας δημιούργησαν κατάθλιψη. Δεν πρέπει να χάνουμε το θάρρος μας. Υπάρχει ελπίδα, θα έρθουν καλύτερες μέρες εάν όλοι είμαστε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και προσηλωμένοι στους στόχους μας για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για να αναπτυχθούμε οικονομικά σαν λαός και να πετύχουμε το βέλτιστο. Να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία από αυτή που παραλάβαμε από τους προγόνους μας κάνοντας ευτυχισμένους τους απογόνους μας.
Με υπομονή, αισιοδοξία και ελπίδα θα κατακτήσουμε την ζωή που μας αξίζει και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο χωρίς προβλήματα.