13.5.22

«Έχει κι ο νους Λιτόχωρο με διαβαστές πλαγιές κι εύφορα μπλε θαλάσσης» (από την εκδήλωση για τα μαθηματικά στο Λιτόχωρο).

Το προηγούμενο Σάββατο στο Λιτόχωρο παρακολούθησα την πάρα πολύ όμορφη εκδήλωση με μαθηματικά, επαγγελματικό προσανατολισμό και Οδυσσέα Ελύτη. Στον προτζέκτορα της εκδήλωσης είδα την πιο δίπλα αγιογραφία του Χρήστου Ξενόπουλου από το Σβορώνο Κατερίνης, η οποία αναφέρεται στο ερημοκλήσι που βρίσκεται στο φαράγγι του Ενιππέα, ακριβώς απέναντι από την αίθουσα εκδηλώσεων του Αγ. Νικολάου (ακριβώς πάνω από του Μήλιου το γεφύρι, στο παλιό μονοπάτι προς τον Άγ. Διονύσιο).
Η πιο πάνω αγιογραφία και αναφορά στον Οδυσσέα Ελύτη για το Λιτόχωρο μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση και έτσι χθες επισκέφθηκα το συγκεκριμένο εξωκλήσι. Με δυο κουβέντες, απέραντη ομορφιά, σιωπή και γαλήνη που σε παραπέμπει σε άλλες εποχές και θύμισες. Μου έμεινε όμως το ερωτηματικό, τι δείχνει με το χέρι ο γέροντας της φωτογραφίας άραγε; Ρώτησα το βοσκό που συνάντησα στη διπλανή καλύβα (Γεώργιο Σβάρνα) και μου είπε ότι είναι ο γέροντας Παΐσιος και δείχνει προς την Αγ. Σοφιά. Όμως ο δεύτερος βοσκός που συνάντησα (Ανδρέας Κουϊμτζής) μου είπε ότι από το σημείο εκείνο πέρασε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, που είπε το «μακάριοι οι κατοικούντες στους πρόποδες του Ολύμπου».








Περικλής Χατζηγιάννης, δημοσιογράφος Κατερίνης