27.4.22

Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα φυσικού αερίου

Η Ρωσία υλοποίησε σήμερα την «απειλή» που είχε από καιρό απευθύνει σε όλη την Ευρώπη. Έκλεισε
τη στρόφιγγα φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία καθώς αρνήθηκαν να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και να πληρώσουν σε ρούβλια. Προς το παρόν οι υπόλοιπες χώρες τροφοδοτούνται κανονικά, ωστόσο σίγουρα η κίνηση αυτή αποτελεί προειδοποίηση ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ που βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο όχι μόνο για τις ανάγκες θέρμανσης του πληθυσμού αλλά και για τη λειτουργία των βιομηχανιών τους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για εκβιασμό από την πλευρά της Ρωσίας, ενώ δήλωσε ότι η ΕΕ ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα τόνισε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και ετοιμάζει τη συντονισμένη απάντησή της, ενώ θα σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό των χωρών που πλήττονται. Πολωνία και Βουλγαρία έκαναν λόγο για παράνομη απόφαση με τη Βαρσοβία να ανακοινώνει ότι θα κινηθεί νομικά ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας μίλησε για ευθεία επίθεση της Μόσχας.

Η απόφαση της Ρωσίας εκτίναξε την τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ευρώπης σηματοδοτώντας ακόμα δυσκολότερες μέρες για τους πολίτες που βλέπουν ραγδαία άνοδο στις τιμές ρεύματος και ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρώπη καλείται να βρει άμεσες λύσεις, καθώς η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αν και διακυρηγμένος στόχος απέχει χρονικά από το να ολοκληρωθεί, ενώ ο ενεργειακός πόλεμος που έχει ξεκινήσει τροφοδοτεί την ένταση Δύσης – Ρωσίας που ήδη βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω Ουκρανίας.