24.2.22

ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΓΗΡΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗ

Ένα πραγματικά χρήσιμο στοιχείο προς σκέψη, προβληματισμό αλλά-κυρίως αυτό- για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, έρχομαι να καταθέσω προς όλους μας: οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην χώρα μας φτάνουν αυτήν την στιγμή τις 684.950 και καταλαμβάνουν 45.540.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.
Το 67,7% απ αυτές τις εκμεταλλεύσεις, κατατάσσονται στις λεγόμενες «πολύ μικρές», καθώς η αξία παραγωγής τους ήταν κάτω από τα 8.000 Ευρώ.
Ένα ακόμη συγκλονιστικό στοιχείο όμως, που προσωπικά με σοκάρει και σας παρουσιάζω σήμερα- έχοντας κάνει άπειρα ρεπορτάζ για το θέμα όλα αυτά τα 37 χρόνια της δημοσιογραφικής μου διαδρομής,- αποτελεί το γεγονός ότι οι αγρότες κάτω των 40 ετών, δεν ξεπερνούν σήμερα το 8,3% του συνόλου, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του πρωτογενή τομέα και τις προοπτικές του!
Στοιχεία και αριθμοί που θα πρέπει να ταρακουνήσουν όλους μας, αλλά κυρίως την κεντρική εξουσία που λαμβάνει τις αποφάσεις και κάνει τον πολιτικό της σχεδιασμό για τον αγροτικό μας τομέα…