9.12.21

Κραυγή Χρόνου...Το νέο βιβλίο του Ανέστη Ν. Μωυσιάδη. Γράφει ο Γεώργιος Σ. Κανταρτζής

Ο γνωστός καρδιολόγος της πόλης μας Ανέστης Μωυσιάδης (Α.Μ.), για αρκετές δεκαετίες παράλληλα με την υψηλή ιατρική του συμβολή, πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του από διάφορες θέσεις στα κοινά της πόλης μας. Αν και από άλλη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, γρήγορα αγάπησε την πόλη μας και αγαπήθηκε από τους συμπολίτες μας για την απλότητα, τα φιλικά αισθήματά του και τα πολλαπλά ενδιαφέροντά του.

Οι περισσότεροι δεν είχαμε αντιληφθεί τα χαρίσματά του στην ποίηση και τη λογοτεχνία. ΄Οταν έφτασε πλέον στα ώριμα χρόνια της ευδόκιμης ιατρικής του καριέρας, ξεδίπλωσε τα κρυφά του χαρίσματα! ΄Ετσι, το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ΔΙΑΔΡΟΜΗ, που περιέχει ποιήματα, σκέψεις και μελωδίες και ένα σύντομο βιογραφικό του. Το βιβλίο είχε προλογίσει η γνωστή συμπολίτισσα μας φιλόλογος Δρ Φιλοσοφίας Πηνελόπη Τζιώκα Ευαγγέλου, καθώς επίσης και ο γνωστός καθηγητής κλασικής κιθάρας,συνθέτης και συγγραφέας, Νότης Μαυρουδής. Στον πρόλογό του ο Α.Μ. έγραφε ότι «η ΔΙΑΔΡΟΜΗ αποτελεί ένα πόνημα μισού αιώνα περίπου, που καταγράφει σκέψεις και βιώματά μου με ποιητικό και μουσικό τρόπο». Το βιβλίο είχε καλή αποδοχή από το κοινό της πόλης μας.

Αυτό ενθάρρυνε τον Α.Μ., ώστε να προχωρήσει στην έκδοση του νέου βιβλίου του με τίτλο Κραυγή Χρόνου. Όπως και η έκδοση του πρώτου βιβλίου, έτσι και το νέο του βιβλίο είναι πραγματικό κομψοτέχνημα.

Στο βιβλίο αυτό των 128 σελίδων, που έχει θαυμάσια δομή, ξεδιπλώνει τα ποικίλα χαρίσματά του, που εκφράζονται, στο μεν Α΄ Μέρος με εμπνευσμένα ποιήματα, σκέψεις και χρονογραφήματα με βαθυστόχαστους προβληματισμούς. Στο δε Β΄Μέρος, με τον γενικό τίτλο «Στον δρόμο της προσφυγιάς», αναφέρεται σε γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή των Ελλήνων του Πόντου, στον ξεριζωμό της οικογένειάς του και στη δοκιμασία της προσφυγιάς που έζησαν, καθώς και στη δική του ενδιαφέρουσα πορεία.

Στη μακροσκελή και περιεκτική Εισαγωγή της και σ’ αυτό το βιβλίο η Πηνελόπη Τζιώκα Ευαγγέλου, μεταξύ άλλων, γράφει: "Ιδιότυπη αυτοβιογραφία αποκαλώ το τελευταίο βιβλίο του Α.Μ. Το βιβλίο αποκαλύπτει στον αναγνώστη το πλάτος και το βάθος της ζωής του δημιουργού του αλλά και της θεώρησης που έχει για τη ζωή και τον κόσμο. Καταγράφεται η δραματική συνάντηση του συγγραφέα με τον τόπο του, τους ανθρώπους, τις ιδέες, τις καταστάσεις, με τον εαυτό του, την κοινωνία, την πολιτική, τη φύση, τον Θεό. Η ζωή, ο βίος και το έργο του, ο διαρκής αγώνας του, η προσωπική παρουσία του συνιστούν το στέρεο βάθρο των λέξεων αυτού του βιβλίου, την πραγματικότητα που φέρουν και καταθέτουν». Και καταλήγει:«Αυτή την τόλμη της αυθεντικής ζωής διαπιστώνουμε στο πόνημα του Α.Μ., που τολμά να εξίσταται και αυτό-υπερβαίνεται πολλαχώς. Στα γραπτά του καταγράφεται ο αποκαλυπτικός τρόπος, με τον οποίο πορεύεται στη ζωή του προς το φως. Γι’ αυτό και πορεύεται σε μια διαρκή μέθεξη με το φως με διαρκείς υπερβάσεις και άλματα με τα οποία μεταθέτει τα σύνορά του.΄Ετσι γίνεται αυτό που «είναι» στη ροή του χρόνου δίνοντας νόημα και έκφραση σε αυτό που επιχειρεί να πλησιάσει: το ΑΝΕΦΙΚΤΟ- τη ΣΙΓΗ της απαρχής και του τέλους πριν γίνει ΚΡΑΥΓΗ».

Συγχαίρουμε τον συγγραφέα Ανέστη Μωυσιάδη,

με την ευχή κι αυτό το βιβλίο του να το αγκαλιάσουν οι συμπολίτες μας.